Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение

Заседанието се проведе късно тази нощ
12 юли 2022 07:00, Петя Славова
137
Управляващите в Скопие подкрепиха френското предложение
Снимка: БГНЕС

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Заседанието се проведе късно тази нощ. В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената Преговорна рамка от 30-ти юни от страна на Франция, която по това време бе председател на Европейския съвет.

Още по темата

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в Народното събрание съгласно парламентарните процедури"

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

"Страната ни е изправена пред много важно решение за нейното бъдеще и постигането на още една стратегическа цел - започване на преговори за ЕС със защитен македонски език. Това означава и окончателното затваряне на въпросите за идентичността. Получихме предложение, което ни гарантира, чист македонски език. Двустранните и историческите въпроси са извън Преговорната рамка. Всички политически партии трябва да действат отговорно, държавнически и рационално. Всички заедно трябва да вземем дългоочакваното държавно решение за продължаване на евроинтеграцията на страната", подчертават още от СДСМ.

БГНЕС припомня, че основният коалиционен партньор в правителството на СДСМ Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКакво ги чака, бе ***. Кой ни е виновен, че гледаме на ЕС единствено, като на фондове за крадене. Хората ни дават възможности да се развиваме, а ние знаем само да крадем. Останалите държави зле ли са
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХахВиж къде се намира РСМ, виж колко е малка, все едно са неандерталци, нормално за тех :)))
33
4
 
26
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Никога не съм разбирал как успяват да живеят в заблуда тия хора. Вече е 2022-ра година, информация има достъпна навсякъде. Най-елементарното, в уикипедия, за езика им - During much of its history, this dialect continuum was called "Bulgarian", although in the 19th century, its western dialects came to be known separately as "Macedonian". Standard Macedonian was codified in 1945 and has developed modern literature since.[6] As it is part of a dialect continuum with other South Slavic languages.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 "И за кое са клекнали? Получиха си всичко това, което искаха." Какво ТОЧНО са получили? Я изброй.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това им е последния шанс за ЕС, дори сърбето Пендаровски го разбра :)))
30
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако знаят какво ги чака....
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема прошка, ама макетата не го знаеха, сега го научиха това нещо :))) Верно че ги оставихме на произвола на съдбата, но ние направихме достатъчно за тех, имаме си собствени проблеми :)))
28
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклонете се пред Слънцето и империята на Александър! Не ви трябва Евро, а истинският лъч от слънчевата светлина на знамето на Македония, светлината на Елинизма!
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28/И за кое са клекнали? Получиха си всичко това, което искаха.
26
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума, както винаги макетата си постигнаха своето. Браво.
25
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аййдее тия клекнаха, пиши ги българи, направиха пълни самопризнания. Държавата им северна, езика несъществуващ, народа български.
24
3
 
6
 
! Отговори
Малта преди 1 година
Горбачов публично е признал че подарил на Рейгън Из.Европа до границата на СССР без СССР.....................и ни приемат чрез футболна класация..........а можеше всички заедно някъде още 1990.........или пък 1993
23
3
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Е ти нали представляваш *** тр0л0вете , кво се пениш като женка
22
13
 
9
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Имали рашън ***? (по минусите ще ги познаете)
21
10
 
47
 
! Отговори
РВ преди 1 година
В Америка се говори Английски. В Бразилия- Португалски.В рсм се говори на БЪЛГАРСКИ.
20
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Македонските кратуни увряха след като ги напече френския огън.
19
26
 
19
 
! Отговори
х преди 1 година
Като оставим настрана емоциите, реално в ежедневието пречи ли ви Македония в ЕС, ли е, извън ли е, какви им са настроенията. Да влизат където искат. Отделна държава, която не ни засяга. Гледайте си тука битието и не се палете за глупости.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема къде да идат другаде, но до колкото знам, май управляващите немат пълно мнозинство у техния парламент :)))
17
3
 
52
 
! Отговори
Вихър преди 1 година
Кой лъже, нашите или техните политици???Тук ни говорят едно нещо по отношение на езика и историята, което е залегнало в предложението, а политиците в Македония говорят неща на 180 градуса!!!
16
5
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Много зле , много зле. От такива послушници на боко като теб сме на този хал.