Мобилен екип следи качеството на въздуха край Калотина след изтичането на амоняк до Пирот

Няма опасност за България, увери зам.-министър Папукчийски
Обновена: 26 дек 2022 12:46 | 26 дек 2022 12:21, Елка Василева
14
Мобилен екип следи качеството на въздуха край Калотина след изтичането на амоняк до Пирот
Снимка: архив, БГНЕС

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място качеството на въздуха в района на село Калотина до граничния пункт със Сърбия, след като товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на сръбския град Пирот.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух.

Още по темата
Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни.

Към момента сръбските екологични власти не отчитат превишения на нормите за качество на атмосферния въздух до границата с България. От сръбска страна ще информират българските контролни органи, ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

Инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина.

Предвид посоката на течение на реката следва, че не би могло да се очаква замърсяване на водите ѝ на българска територия, посочват от агенцията по околна среда.

Няма рискове за България след инцидента край Пирот. Това заяви пред Нова тв заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Той препоръча българите все пак да не пътуват към западната ни съседка и особено към района на инцидента.„По наша информация са изтекли около 70 кубика амоняк – количество, което се резорбира във въздуха и няма как да стигне до територията на България”, каза още заместник-министърът.

Според него най-вероятно следствието в Сърбия ще разследва и собствениците на вагоните – френски и германски фирми.

Над 50 души са хоспитализирани в болниците в Ниш и Пирот със симптоми за отравяне с амоняк, но животът на нито един от тях не е в опасност, съобщават сръбските медии, като се позовават на най-новите информации от болничните заведения. Един човек е починал, но няма потвърждение, че причина за смъртта му е отравяне с амоняк, съобщи държавната телевизия РТС.

Полицията призова местните граждани да не напускат домовете си и да не излизат навън. Училищата, детските градини и учрежденията днес не работят.

В Пирот е обявено извънредно положение. Кметът на Пирот Владан Васич свика спешна пресконференция и обясни, че извънредното положение е обявено в момента, когато  отровният облак е надвиснал над града заради вятъра, който духа към Пирот. Той каза, че 20 вагона са били пълни с амоняк и един или два са излезли от релсите и от тях тече амоняк.

 Една цистерна е паднала в река Нишава и се очаква това да има последици за флората и фауната. Реакцията на амоняка с водата създава гъст дим и за момента доближаването до мястото е затруднено.

Достъпът до мястото на инцидента е затворен в диаметър четири километра.

Железопътният трафик е спрян, както и движението по магистралата между Пирот и Бела паланка заради димната завеса и слабата видимост. Поради лошата видимост се е стигнало до сблъсък на няколко автомобила в тази част на магистралата, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се страхувахте да публикувате новината за г-н Гешев? Господата *** са избрали страната на Пеевски явно
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ Пирот си е бг град но сърбите прогониха българите или ги избиват.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Югославия и Сърбия са постоянно с хиперинфлация и фалити от Тито и нямат пари.
3
0
 
4
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Укро терористи или запада стои обикновено зад подобни саботажи ! Искат да подпалят и балканите мамицццата им!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите не ремонтират жп линията към бг и ще има много катастрофи
1
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
oт есетата на тая добра жена пред пенсия стана ясно че само много резко требва да ни е страх от аварията в сърбия. от пусковете на ракети с био-гориво в черно море и бомбардираните торови заводи - не. на връх коледа. аз бих пропущил за 20 лева хоно мойто име да е под подобни скудоумия, видимо превеждани от друг език