Първите два вагона не съществуват – 32 са загиналите в жп катастрофата в Гърция

Двата влака са се сблъскали челно с висока скорост
Обновена: 1 мар 2023 09:10 | 1 мар 2023 08:20, Елка Василева
39
Първите два вагона не съществуват – 32 са загиналите в жп катастрофата в Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Трийсет и две станаха жертвите на катастрофата, при която пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора, се сблъска малко преди полунощ с идващ насреща товарен влак в северната част на страната, съобщиха Асошиейтед прес и електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".

Още по темата
Няколко вагона дерайлираха и поне три избухнаха в пламъци след сблъсъка край град Темпе. Спасителните екипи осветиха мястото на инцидента с прожектори преди разсъмване, докато трескаво търсеха оцелели сред изкривените и димящи останки.

Според оцелели няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните в резултат на удара, а други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е забил в полето до релсите край дефиле на около 380 км северно от Атина, откъдето минават основни магистрални и железопътни тунели.

Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост. "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", каза той.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че поне 25 души от общо 53, които са хоспитализирани, са със сериозни наранявания.

"Процесът по евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Спасители с челници работеха в гъст дим, докато изваждаха от вагоните парчета счупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките. Няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Възможната причина за сблъсъка не е изяснена към момента. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са били транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север. Полицията е записала имената им при пристигането, за да издири евентуално изчезнали пътници.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен.

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

Железопътният оператор Гръцки железници (Hellenic Train) съобщи, че в пътническия влак от Атина за Солун са пътували около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.
(БТА, Мина Димитрова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива сблъсъци показват че влаковете има на къде да се обезопасяват.
26
2
 
1
 
! Отговори
малко история преди 1 година
купчинка от слама, запалил я собственоръчно и се обърнал към присъствующите с думите: Тъй трябва да изгори цяла България!" Старецът Андон е разказал това на 20 август и на двама чуждестранни офицери (един немец и един австриец), които гостуваха в неговата къща. В Мелник всичките жители гърци са заминали заедно с гръцката армия, като насила са завлекли със себе си българите, които са останали живи. В Струмица гръцките и турските махали, казармите и обществените сгради са изгорени
25
3
 
4
 
! Отговори
малко история преди 1 година
Левуново, неотколе главна квартира на краля Константин. Само една къща е останала неповредена - къщата, която принадлежи на Андон Мицов Пачов, старец на 75 години. Той е бил принуден да се обяви за грък, за да спаси огнището си. Същият тоя старец разказва, че самия крал Константин лично е дал заповед да се разоряват българските села. В деня, когато крал Константин е напускал селото Левуново, в присъствието на гръцките офицери, войници и мнозина любопитни, негово величество е направил с крака си
24
2
 
3
 
! Отговори
малко история преди 1 година
83 Г. Билдирев, инспектор на пощите и телеграфите, съобщава с дата 24 август 1913, следните подробности за опустошенията на гърците в областта на Мелник, Петрич и Струмица. Телеграфната линия Джумая - Баня - Мелник - Петрич - Струмица е унищожена от гръцките войски, когато се оттегляли, а така също са развалени всички мостове. Селата, хановете и кантоните представляват страшни развалини. Цялата околност осеяна с лешове на хора и животни. Жална гледка от развалини представя особено селото Ле
23
0
 
2
 
! Отговори
Всичко е… преди 1 година
случайност.
22
2
 
2
 
! Отговори
малко история преди 1 година
17 Господин Георги П. Сумбли Мегали Анастасова... Драги родители, [...] Ние ходихме в Неврокоп, там също ни чакаха, защото също и там водихме сражение през целия ден и ги преследвахме до едно мястоЕ Те можаха да избягат и ние не успяхме да ги пленим. Ние хванахме само няколко, които убихме, защото такива заповеди имаме. Където се намери българско село, подпалваме го и го изгаряме, за да не може отново да се възроди тази *** българска раса. Сега сме на българската граница, и ако не искат да с
21
2
 
2
 
! Отговори
малко история преди 1 година
15 Георги Д. Карка войник 1-ва секция на санитарното отделение, 9-та дивизия в Аргироскастро... 12 юли 1913. Здравей, брате Георги... Знай, че нашата дивизия достигна до реката Нестор, което ще рече старата българска граница, и кралската войска мина тази граница. По заповед на краля, ние изгаряме всичките български села, защото българите са изгорили хубавия град Серес, Нигрита и много гръцки села. Ние се показахме много по-жестоки от българите, ние изнасилихме всичките срещнати млади момичета..
20
2
 
2
 
! Отговори
малко история преди 1 година
Малко история от 1913 година : Г-н Сотир Папайону в село Витциано, община Итику, Трикала в Тесалия Река Несто, 12 юли 1913 г. [...] Тук в Броди (Вронду) заловихме 5 българи и едно младо момиче от Сер. Затворихме ги и задържахме в един каракол (полицейски участък). Момичето е убито; българите също се настрадаха: още приживе им извадихме очите. Целувам ви: Кости
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най вероятно е саботаж, както и в БГ. Някой иска да купи на безценица ЖП инфраструктурата на целите Балкани.Не се радвайте на чуждото нещастие,защото ще ни се върне трижди по голямо.И пътниците са хора,като всички останали.БОГ да им е на помощ на пострадалите.А за тези причинили катастрофата милост да няма.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси кво нешастие. За съседите в тишина пием Узо, и замезваме с маслини. Тишина.
17
19
 
5
 
! Отговори
хах преди 1 година
Какво да очакваш от егитетските тъмни данайци? До другите - какво сега, да ревем за тея, които ни смятат за втора ръка и които идват в Бългрия да "учат" само защото имат пари да си плащат изпитите и да опъват евтини студентки? Е не, благодаря! Каквото повикало такова се обадило!СПОМНЕТЕ си ГРЪЦКИЯТ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 1913 година !
16
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
господ затяга примката около нас вземете се в ръце и не вършете прос-то-тии
15
1
 
16
 
! Отговори
Момчил преди 1 година
Май не си даваш сметка, че хората не са бройка и отношенията между тях не са цифри ! Не разсъждавай като турчин според бройката! Жеста си е жеста и и непомагането на този който ти помага е ясен знак !
14
6
 
12
 
! Отговори
13 преди 1 година
Тоя па неадекватник. В тия влакове сумарно има 200 човека, дето ще си ги обработят, нямат нужда от помощ. В Турция засегнатите бяха милиони, само починалите са 50 000, това изобщо кухата ти глАва може ли да го проумее.
13
1
 
22
 
! Отговори
нн преди 1 година
До номер 9:Тол такси за магистралата между Солун и Атина са поне 40 евро в посока, а алатернативен път може да се каже, че няма. Отделно гориво и други разходи по колата. При нас толкова плащаш за година за цялата пътна мрежа. Затова във влака има 350 човека.
12
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Които се осланят на компютри а не на стрелочници винаги патят. Не че човека не греши но по рядко. Докато при компютрите бъговете са редовни. И тересно никой ли нее забелязал че влаковете са в един коловоз диспечерите спали ли са? Нали има дежурни ръководители движение? Голяма трагедия са тия гърци.
11
10
 
12
 
! Отговори
До момчил преди 1 година
Май не си даваш сметка, че тук жертвите ще са към 50, а там - 50 000. Да виждаш някаква разлика? Голям интригант си!
10
0
 
30
 
! Отговори
999 преди 1 година
Такъв тип сблъсъци в жп трябва да приключат веднъж завинаги с Технически средства и възможности! Бог да ги прости хората, прекалено много жертви - физически и психичиски !
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че нашите влакове се движат с 50 км в час. Лошо за гърците. Бог да им помага.
8
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във влака е имало 350 пътници , а в нашите влакове обикновено по 35 пътника. За това БДЖ е губещо. През лятото само влаковете до морето са пълни. Трагедия. Бог да прости загиналите.