РСМ отхвърли и името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид

От 17 000 организации само за 2 има негативно решение за имената
17 мар 2023 10:14, Елка Василева
40
РСМ отхвърли и името на сдружение "Цар Борис III" в Охрид
Снимка: архив, БГНЕС

Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на името на българското сдружение "Цар Борис III" в Охрид. Това става ясно изявление на говорителя на българското външно министерство.

На 16 март македонският правосъден министър Кренар Лога подписа решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името на друг български клуб - "Иван Михайлов" в Битоля, е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония.

Още по темата
Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации, от които само две са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена - българските клубове в Битоля и Охрид „Иван Михайлов" и "Цар Борис III".

"Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Приетите решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред", посочват от българското външно министерство.

От МВнР допълват, че събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония.

"Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи", се казва в позицията.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната.

България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти, заявяват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора не престават да се изживяват като кръстници.Утре някой и на тях може да им предложи да си сменят имената,и предполагам че нама да им хареса.Така че стига неканени кумове.Клубовете са частни,а не държавни,и основателите им са тези,които избират техните имена,никой друг.Другото е демагогия.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой Джорж и кълтчър клъб ю рили уант то хърт ме
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да се дърляте с Македония, оставете ги на мира,оправете България,че вървим към провал ,мафиоти.
10
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Предложете името на ПЕТЪР ДЪНОВ, инициаторът за спасяването на евреите в БГ! СВЯТ ЧОВЕК!!! НЯМА ДА ГО ОТХВЪРЛЯТ И ТОВА ЩЕ НИ СБЛИЖИ!!!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Макетата са расисти! преди 1 година
Трябва да се сезира европейската комисия.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също съм на мнение, че КУРДИСАНИТЕ имена за уж КУЛТУРНИ клубове на България, са, меко казано, неподходящи и нахални. В Битоля е роден големият учен Кирил Мирчев, занимавал се със старобългарски език, може би най-голямото и авторитетно име в тази област. При КУЛТУРНО желание от българска страна името на ученият е изключително подходящо. Пиша го тук поне за четвърти път. Но и голяма част от тези, които се пишат български патриоти, са незаинтереспвани невежи.
7
5
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
категорично съм против имената на клубовете какъв борис този не е българинзакачи ни на оста рим берлин токио и последствията ги знаем 111 000 кв км и6 милиона
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо продължаваме да се занимаваме с тези комплексари. Те наистина не осъзнават, че ние сме им единствените доброжелателни съседи. Гърците 30 години ги правиха на маймуни, албанците почти са ги завладели, сърбите ги считат за своя територия, а на нашите герои им е супер важно как се казва БГ клуба и как това им накърнявало самочувствието. Даже съм много ЗА да ги пуснем в ЕС. Половината им население моментално ще емигрира, на тях това им е зора. Ще им направим мечешка услуга :)
5
14
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
В конкретният случай приемам позоцията на Скопие за правилна.Борис Трети бе фашист,който на оърво място избиваше чрез полицията си етнически българи.Борис Трети е лично виновен за трагедията в Света Неделя,когато бе избито Възпитаното от Руската Армия Българско Офицерство.Борис Трети е виновен лично за присъединяването на България,БЕЗ ВОЛЯТА НА БЪЛГАРИТЕ, към Тристранният пакт.Добро име за Българският Клуб може да бъде например това на достойният наш Тодор Александров.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете имената на Гоце Делчев, Климент Охридски и т.н., да видим какво ще кажат вардарци.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-малко ревем на македонците, толкова по-приемчиви ще станат. В момента само си търсим повод да мрънкаме и е нормално те да са враждебни и изнервени. Всеки път като npъднaт ние се оплакваме че са се нacpали
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам името на българското сдружение в Охрид или Скопие да бъде "Александър Македонски" )))
1
7
 
1
 
! Отговори
Бг. преди 1 година
До тука ни докара Кирчо !