Гражданите на РСМ против преговорната рамка, не искат "българизация"

Това сочи изследване на Института за политически изследвания в Скопие
15 май 2023 08:03, Елка Василева
62
Гражданите на РСМ против преговорната рамка, не искат "българизация"
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинството от гражданите на Република Северна Македония са против преговорната рамка, която правителството договори с Европейския съюз. Повечето хора смятат, че тя поставя страната в подчинено положение и въвежда "българизация". Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Институт за политически изследвания в Скопие, по поръчка на предаването „Детектор”.

Още по темата
Според резултатите от него 55,7 процента от гражданите са против преговорната рамка, подкрепят я 28,1 процента.

Разбивката по отношение на начина на мислене на етническите групи в страната показва, че докато 62 процента от македонците смятат, че преговорната рамка води до "българизация" на Северна Македония, 54,4 процента от албанците в страната са на мнение, че преговорната рамка гарантира македонската идентичност. Най-голямо притеснение от това, че записаното в преговорната рамка води до "българизация" на Северна Македония, изразяват най-възрастните граждани, тези над 60 години (60.3%), докато при респондентите между 18 и 29 г. процентът е 42,5.

Любопитен е и резултатът в отговор на въпроса дали по отношение на съдържанието на преговорната рамка има дезинформация. Почти половината от анкетираните 48,4 процента смятат, че дезинформацията по този въпрос е голяма, на обратното мнение са 26,9 процента.

Етническият анализ на отговорите "за" и "против" преговорната рамка също показва интересни резултати, докато 70 процента от определящите се като македонци са против преговорната рамка, 75 процента от албанците я подкрепят.

Участвалите в допитването са разделени и по отношение на твърденията на опозицията, че е възможно предоговаряне на преговорната рамка: 37,1 процента от тях смятат, че това е възможно, а 36,4 процента мислят обратното.

Проучването на Института за политически изследвания в Скопие, което беше представено в „Детектор”, е проведено по телефона в периода от 2 до 6 май тази година между 1112 респонденти.
(кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13. Могат да имат каквото си искат. Живеят в собствена държава както си искат. Това е положението. Не си ти човека да им казваш как да живеят и какво да правят. И обратното също е вярно. Не знам защо по цял ден врещите.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През седмица-две тия размахват тия вентилатори. Ходещи вицове - даже знамето им е крадено. Интересно какво ли ще измислят гадните българи другата седмица? Съюз с извънземни? Не. Прекалено прозрачно е. Ще им кажем, че говорят на шопски диалект, от' да не? Е па и язе тако можем. И пак ще го напиша - имат официален втори език АЛБАНСКИ. Абсолютни психопати са тия макета. Макета или макети са - немам пойма.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11. И кво ше напрайш кат не можеш да търпиш ?
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще търпим тая бета версия на България ?
6
6
 
19
 
! Отговори
Диньо Халембака преди 1 година
Ами сърдят се, нормално, ние се подиграваме на великия северномакедонец Ристе Колумбовски, а и Славито не удържа на думата си да изстреля северномакедонец в небето...
5
6
 
30
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Как пък албанците не виждат българизация? Може би защото не позволяват на някакви сърбежи да им прпмиеат мозъците с руска дезонформация? Ей това проучване показва че наистина Тито е избил интелигенцията в Македония. На къде ще вървите без ЕС? Към Евразийският съюз или "на запад" към Албания? Май по-добре на запад. Те поне са цивилизовани за разлика от вас, признаха ни малцинството и не ги "българизирахме"!
4
6
 
38
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Страхуват се от българизация, ама не се страхуват от българския паспорт и пазят документите на дедовците си, с които декларират бълг. си произход. Тези промени в конституцията са в пакет с вписването и на хървати и черногорци, но никой не се страхува от тях. Отделно разделението с албанското население е показателно. Да си спретнат една гражданска война и да решат къде искат да бъдат.
3
2
 
33
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Като им пречат условията да си стоят затворени о да не влиьат е ЕС! И докатоме си променят мнението така ще е , не случайно Гърция ги държа 25 години и се установи че Македония е област в три държави!
2
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже бежанците от най-бедните и разрушени страни не искат "българизация" и бързо развяват дрехите към западна Европа
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ше искат като виждат какво е у нас ?