Македонец пя на български в сръбско предаване, дисквалифицираха го

Участникът беше сравнен с ром
5 юни 2023 18:23, Нели Христова
106
Македонец пя на български в сръбско предаване, дисквалифицираха го

Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник за избора му на българска песен. Нещо повече, участникът беше сравнен с ром за това, че е изпял песента на български, предаде репортер на БГНЕС.

Потърпевшият от случилото се е чаровният певец от Северна Македония Дарко Джорджески в последния епизод на музикалното предаване "Zvezde Granda". Дарко е изпълнил "Моята тайна" на Тоше Проески и "Сен Тропе" на българския поп фолк певец Азис. Получените за изпълнението му точки не му стигат за директно преминаване към следващия тур. Но това, което изненада всички в студиото, е коментарът на създателят на певческото шоу Саша Попович, предназначен за Джорджески.

"Ти какъв си по националност?", попитал творческият директор Попович състезателят в риалитито, след което той отговорил: "Македонец".

"Е защо тогава пееш на български? Това е дисквалификация, защото наруши правилото", завършил Попович, след което в разговора се включили и останалите членове на журито.

"Работата е проста, щом не е на роден език, тогава не трябва! Само ромите могат да пеят на всички езици. Не изпя тази песен както трябва", каза Драган Стойкович Босанац.

Друг от членовете на журито обаче, Александър Милич Мили, се застъпил за изпълнителя.

"Подкрепям идеята тук да се пее на всички балкански езици. Азис гостува при мен в "Милиграм" с интересна песен, но настоя да пее на сръбски. Подкрепям това".

Позицията на Мили веднага била подкрепена от Вики Милкович, но дискусията за езиците била прекъсната от Попович, който казал на кандидатите: "Добре, няма нужда да обсъждаме повече".

Сърбия разраства все повече реториката по отношение на курса си на доминиране над останалите балкански страни, като нейните шовинистични амбиции и инициативи за налагане на лидерски позиции в региона намират своята реализация, според мнозина анализатори, в проекти като "Отворени Балкани" и идеята за "Сръбски свят". Не е тайна и близката връзка с нейната съседка Северна Македония, както по отношение на икономическите, така и по геополитическите интереси, твърдят експерти по Балканите.

"Zvezde Granda" е сръбско състезателно певческо шоу, създадено от Саша Попович и продуцирано от Grand Production. Шоуто започва да се излъчва през 2004 г. по RTV Pink. През 2014 г. "Zvezde Granda" се премества в Prva, а през 2022 г. се завръща отново в Pink.

БГНЕС припомня, че почти 440 000 сърби подписаха петиция с искане две телевизии, между които и проправителствената Pink, да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания. За телевизионният канал е известно, че е под ръководството на сръбския президент Александър Вучич и е изцяло доминирана от курса, наложен от него.

Не е изненада, че случилото се в предаването именно по тази телевизия следва реториката на сръбския президент спрямо България, който нееднократно демонстрира негативно отношение към страната и в множество свои изказвания отправя нападки и открито заяждане с нея. При откриването на първия магазин от веригата "Лидл" например Вучич заяви следното: „По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, но този магазин е много по-красив". Изявлението му беше разпространено по всички медии, включително и в държавната като водеща новина. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич препоръча на закъснелия за церемонията неин генерален директор Артур Тан следващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. "Закъсняхте, защото кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път сигурно ще направите по-добър избор", каза Вучич. Твърденията му пък, че "по всички икономически показатели Сърбия изпреварва България", са открито и доказано манипулиране на цифрите.

Случилото се е просто поредният опит за влияние на Сърбия върху македонската ѝ съседка в един толкова чувствителен въпрос като спора за езика между нея и България, както и следване на наратива за антибългарска реторика и поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
19
 
! Отговори
ясно преди 10 месеца
провеждат руската политика на унижаване и унищожаване на всичко българско само банкянския толуеп направи руски поток с българнски пари да им осигури газ и похарчи от нашият бюджет един милиард евро.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Миналата година като им участва българин и им пя на сръбски - нямаха проблем. Обаче сега македончето ги ядоса.... тия сърбааррии.... не е истина просто. Явно имат проблем с това македонския народ да харесва българската музика. Не мога да повярвам, че това излиза от устата на музикант, собственик на музикална компания и бизнесмен Саша Попович - той, който преди 23 години се лепна за нашата Рени и я направи там звезда, кани в предаването си други българки и нямаше проблем, но македончетооо....
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мразят и се сравняват, защото сме по-напред от тях във всяко отношение, винаги сме били и винаги ще бъдем. Подминавайте такива случки, на тия трябва да се гледа с високомерие, срещу нас да тичат няма стигане.
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 53 Какъв най-древен народ си ти бе льоьо? Къде ти е древността? Аре стига а тия измислици, достатъчно са измислиците покрай македонизма.
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На никой не му пука за северните макета, те даже гърците им казаха, че са ши*ани българи, ама отде тоз акъл в тиквите им на измислените...:)))
53
3
 
24
 
! Отговори
Наблюдател от години преди 10 месеца
Завист. Това е точната дума . Завиждат ни по -съседски. Като две семейства на един етаж. Завист, та чак се пука по шевовете. Завист , че сме в НАТО и ЕС. Завист , че не си изгубихме земите ,като тях през разпадането им. Завист , че нямат Ч. море и т. н.
52
3
 
18
 
! Отговори
Лазар Глаушев преди 10 месеца
И понеже явно са останали само сърбоманите в Македония, да си правят един съюз със северните си съседи и да се прегърнат. Помнете ми думите, сърбежите ще останат сами на цял континент....заедно с Беларус. Ако нашите *** не клекнат пред македонците и те са там....Държави, останали с амбиции и поведение в 19 век. Западна Европа е била в непрестанни войни....днес няма граници....тука някви комични държави с грандомански амбиции....
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние сме по отбрани, все пак сме най-древния народ в Европа, докато тез само се изхвърлят, щото във война изобщо не ги бива, даже са смешни :))) Имали Югославия моля ти се, дето им е подариха след ПСВ западняците, въпреки, че всеки ги бие по тиквата както си иска :)))
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да дойде в някой наш формат ... въпреки че няма кой знае какви
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако е македонец трябва да говори на гръцки, щом не говори гръцки значи не е македонец. Всеки който не говори гръцки и се нарича македонец а не българин се отрича от родината си България.
48
1
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 10 месеца
Ами нямаме проблем с гръцка и сръбска музика, защото сме нас нещата:-)Нямаме комплекс от тях и обичаме разнообразието. А хубавото си е хубаво , ако ще е ескимоски фолклор да е... Да пийне българина, да мезне, да му стане хубаво на душата...
47
0
 
13
 
! Отговори
Гадняр преди 10 месеца
Нищо, другия път ще изпратим Фики. Той ще изпее нещо на английски, но поради досадния си турски акцент ще решат, че пее на турски и ще го дисквалифицират, независимо, че ще се регистрира като ром. :))
46
3
 
10
 
! Отговори
Подкрепяте ги преди 10 месеца
Подкрепяйте ги още сръбските шуменци подкрепяйте ги и одете още у Сръбия да им едете и пиете ***!! И македонците ги подкрепяте то затова е на това дередже държавата заради гражданите си!!!
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе все си плямпаме колко велик сме БИЛИ. Ама сега сме гола вода. Всеки ни напада,а ние си траем. За да си много отворен трябва да имаш голямо население. А ние се стопяваме безобразно бързо. Като ни скочи един сърбин да има двама българи срещу него. Трябва да се стягаме,но за съжаление нямаме лидери да ни поведат
44
0
 
7
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
БЪЛГАРИН - МАКЕДОНЕЦ - ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО! ГОРДЕЙТЕ СЕ! БЪЛГАРИЯ Е ЗЕМЯ НА БЛАГИТЕ ХОРА! НЕВПИСВАЩОТО СЕ В ТОВА - СИ ЗАМИНАВА!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такава им е политиката срещу БГ, усещат заплаха и дисквалифицират :))) Те се мислят за велики сърбетата, а всъщност знаят да се страхуват от българите, щото те са ги създали *** :)))
42
0
 
13
 
! Отговори
Лазар Глаушев преди 10 месеца
В последните томове се засяга и боричканията между двете български движения от двете страни на границата. Широко застъпено е и насилственото налагане на сръбската култура, като това се случва доста по-късно с чужда протекция. Следват Тито и СССР....историята нататък я знаем....една измислена държава, която май ще продължи да се разпада. Просто сърбите не могат да проумеят, че нито са сила, нито някога са били....След СССР всичко приключи.
41
2
 
14
 
! Отговори
Aliosmanski преди 10 месеца
Младите макета са свежи хора. Единствено промитите глави от сърбите, станали сърбомани и по-възрастните с югоносталгията не стават. Бленуват по една изкуствена държава, която завърши с кланета и прочиствания. А сърбите си ни мразят от време оно, но сега още повече, понеже сме в ЕС, а те ще са на опашката, дори след Албания. Големте ербапи на Блаканите са на дъното икономически. Та, тезата ми е, че ето макето дори е пяло на български, но на грешното място. Нищо, Заповядай да попееш в София, брате
40
1
 
21
 
! Отговори
898 преди 10 месеца
Сърбетата ги е много яд, че сме вече в ЕС и сме по добре от тях. Вучич в няколко свои речи им обещава, че скоро ще настигнат България, ама няма да е скоро
39
2
 
8
 
! Отговори
Лазар Глаушев преди 10 месеца
Македонци няма....има сърби, албанци и българи в Македония, някога и гърци. Ако някои от макетата бяха чели точно Димитър Талев щяха да са наясно, че в неговата тетралогия за македонски етнос и дума няма. Отначало борбата е за отделна от гръцката, БЪЛГАРСКА църква...след това в том 3 и 4 става въпрос за влиянието на гръцката, българската и сръбската държава върху обществото в тази област. Това е простата истина.написана от македонецът Талев