Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: МакедонияСкопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Христо Христов - Отоври страницата на ЦИК и виж колко са гласували за герб и пп. Едва ли са 90% от имащите право на глас. Това, че хората не гласуват е защото не виждат , не припознават партия, за която да гласуват.
69
1
 
3
 
! Отговори
До Христо Христов преди 11 месеца
Бе ти до кой клас си ходил на училище? Какво е това "атвън"?
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Христо Христов А ти понеже си много грамотен, не знаеш, че имената се пишат с главна буква! Кл0ун!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех тия немци,искат си ги райха и това си е,дали ще е военно или икономически,си искат всяка педя нова територия!
66
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 11 месеца
Възмутен съм от редакторите на тоя сайт как не можаха да научат, че съкращението "РМС" не значи нищо, защото държавата се казва "Република Северна Македония". Сътоветно, ако искате да го съкратите, правилно е да ползвате "РСМ".
65
1
 
21
 
! Отговори
паралел преди 11 месеца
Ясно е договорено и присъединяването ни към Шенген. Условията сме ги изпълнили преди 10 години, но все се намира някоя държава, която да ни спре. Та като използваме този паралел, защо и ние да не правим същото за вардарци. Това, че сме ги пуснали да преговарят, не означава, че трябва да влязат на мига. Но с правителство назначено от Посолството няма как да очакваме защита на българските интереси.
64
2
 
14
 
! Отговори
.... преди 11 месеца
Шулц да си казва в Германия тук не
63
2
 
16
 
! Отговори
Ето, преди 11 месеца
такова е отношението братя българи на политиците от ЕС към България - нож в гърба! Нека не чакаме нищо хубаво от там!
62
1
 
11
 
! Отговори
Добавка към заглавие преди 11 месеца
... а Шолц може да.г.д.ха - ако иска и да го пуши може, като е толкова "загрижен"
61
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВМРО вече им е забранено да се явяват на избори след червен картон.Радев е на път с импийчмънт.Темата става досадна и ще я ползват само политически ***.
60
1
 
14
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
До Неразбиращ Ама германците не са фашисти и им правят с..ви..рки. Според тях българите сме най - големите фашисти и дори фашизма е тръгнал от България! Защо Ковачевски не каза на Шолц, че не разговаря с фашаги?
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така де, Северна Македония не може да изпълни и 10% от сегашните. Не е необходимо да има нови. Шолц да вземе да се загрижи и за спазването на човешките права там.
58
0
 
20
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 11 месеца
И ако имахме политици, бранещи българските интереси, а не платени от разни посолства про.с.титу.тки, те щяха да отговрят: ти ли пък ще ми кажеш!
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕС е една престъпна организация, бюрократична и бездушна към отделните народи. Всички да стоят под един чадър и да правят едно и също-каквото им се нареди.
56
4
 
39
 
! Отговори
Към Шолц преди 11 месеца
Значи накарахте ни да си спрем 4 реактора, натискате ни да спрем ТЕЦ, насила да наложим санкции срещу Русия откази от руски газ и нефт война срещу Русия да си дадем бойната техника и оръжия на Украйна да провеждаме Прайдове да ядем зелени мухи и х.ле.барки в храните ЛГТВТСВГЗЪ обучение на децата в детските градини пльоснахте си хранителните вериги с двойно по скъпи стоки от Германия и сега...."Не можело България да поставя условия" и "България нямала думата" !?!
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 2 дена по руска телевизия даваха подбита американска бойна машина, в която всички инструкции са на английсйки и в нея малка червена брошурка на немски език "Упътване за първа помищ". А вчера по повод ракетния обстрел в Краматорск показаха част от пострадалите със звук. Говореха на английски, имаха отличително белези на САЩ, включително знаме на униформите. Това е са същите "цивилни" пострадали в ресторант. Преди това наемниците са се поствали в соц мрежи.
54
0
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 11 месеца
Българи какво мълчите и се връзвате на този?Я вижте САЩ, само ако Шолц надигне малко главичка, веднага взривяват газопроводи и деиндустриялизират Германия! И после Шолц мяука веднага Слава Украини!
53
0
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 11 месеца
След като Алтернатива за Германия стигна 21% в запитванията и задмина партията на Шолц( социални демократи..) той от Олаф стана Улаф! Мойте извинения!
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин звъни на Шолц:- Подписах указ за признаване на новите републики ЛНР, ДНР и ГДР.- Как ГДР, не може ли да се махне от списъка?- Знаех си аз, че по първите две няма възражения!
51
0
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 11 месеца
униата нема да се проширува во догледно време за две до три децении минимум >>>> Голем оптимист си ;) 20-30 години?? По пано ще е..много по-рано!