Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: МакедонияСкопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
13
 
! Отговори
Нещо друго Шолц? преди 10 месеца
Да се прекръстим Република Източна Македония? Знамето да сменим? Езика?ППДБГЕРБСДС всичко ще изпълнят!! Само си пожелай!
29
0
 
13
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
Шолц е безличен внук на нацист - да не поставя пък той условия на България, която е имала писменост и култура по времето още на Карл V, който е разговарял на немски само с конете си. (Г. Димитров, Лайпцигски процес)
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съчувствам на нещастния Шолц, че не може самостоятелно да решава нещата си в Германия и извън нея, но това в-с, с който той сам трябва да се оправи! Ако може
27
0
 
19
 
! Отговори
България преди 10 месеца
Е единствената страна в света, съдето накой още взима Щолц и Германия насериозно! Иначе навсякъде са виц!
26
3
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 10 месеца
Няма такова нещо- България е твърдо нео колония на САЩ! Германия също!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Шолц, да му го нашолцят.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз се гордея, че съм българин, дори само заради факта, че от целия ЕС, само в България имаше протест против хомосексуализма и педофилията и беше спрян педофилския филм. А в другите държави награждават педофилите с награди. Този, който е направил филма за педофилите, го наградиха.Така че Шолц да ти кажа нещо. България е велика държава с велик народ. А ти си господин Никой. Недей да се месиш, където не ти е работа.
23
0
 
18
 
! Отговори
Ама нали преди 10 месеца
Бундестага гласува резолюция България да не поставя условия? Какво повече иска Шолц от робите?
22
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Нови условия няма да има пред република западна България. Но и пред България нови условия няма да има. Да си спазват подписаните споразумения макепитеците, че няма да помиришат ЕС.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има ли изобщо такава държава България ? - има една територия разкъсвана от чужди интереси на сащ,ес,тюркие,росия,украйна ,македония , управлявана от алчни мутри и един отчаян страхлив народ
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шолц да спре антибългарската истерия в РСМ, палежи на български клубове, побоища на българи там, спиране на българи на границата и езика на омразата, който идва от най-високия връх в РСМ. Излиза, че не РСМ, а България кандидатства за членство в ЕС, а не РСМ. България изпълни всичките зисквания, когато кандидатстваше за такова членство, защо РСМ трябва да е изключение? РСМ лобира и си пазаруват европейски политици, праща фалшифицирани доклади в Европейския съд по правата. Това трябва да спре!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 20 - Ти пък, прекалено много искаш от Габриела
18
0
 
25
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
Германия иска да примахне до наколко мисеца правото на вето в ЕС и да го замени с така напеченотегитимно мнозинство!!
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шолц, кой си ти, бе, та да нареждаш на държава с 1400 години история култура какво и как да прави? Дядо ти е бил в СС и е избивал евреи и е крещял "Хайл Хитлер", а сега ще ни учиш какво да правим. Ти си никой. Ти си пълен б.... Ай шъ тъ и в пееераса. Фашист.
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да питам заблудените които ни вменяват, че България е НАТО и ЕС та в кой ЕС съюз сме, че не мога да се сетя ? Макетата имат по голяма тежест от нас представете си ако ги приемат ами те ще ни напрявят криви. Те сега го правят така е когато имаме продажници които ни управляват.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога ще се разпадне ЕС - преди да влезе РСМ в него и непосредствено след това?
14
1
 
15
 
! Отговори
Еми това не го ли преди 10 месеца
Реши Бундестага и Посолството още приди месеци??
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма нови условия, България настоява РСМ да изпълни старите, от "френския договор". Иначе, вето. На германските политици трябва да им изпратим да го прочетат, този договор, както и историята на България, на Европа, защото не я знаят. РСМ да престане да харчи европейски пари за антибългарска пропаганда и и да подкупва европейски политици, срещу България.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чу ли, прислуга, за теб се отнася
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия се гаврят с нас и ни плюят в лицето, а това просто ме изнервя много. Президентът трябва ясно да каже на Шолц. Ако Сев. Македония влезе в ЕС, България излиза веднага от ЕС и НАТО. Нека те да си решат кой искат в ЕС - Сев.Македония или България. Защото едно излизане на България от ЕС, ще ги стресне много. Представете си Русия да построи военни бази и нас. Фашистът Шолц ще напълни гащите.