Правителството на РСМ одобри започването на конституционни промени

Документът ще бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония
18 юли 2023 18:50, Нели Христова
19
Правителството на РСМ одобри започването на  конституционни промени
Снимка: БГНЕС

Правителството на Република Северна Македония на днешното си заседание разгледа и прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени и реши документът да бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония, съобщи пресслужбата на кабинета на РСМ.

"Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията е изготвено от работна група, съставена от експерти, видни преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с единодушна подкрепа на съдържанието на текста, след което той беше включен в дневния ред на днешното правителствено заседание по предложение на Министерството на правосъдието", се казва в съобщението.

Предложението е изготвено въз основа на заключенията на парламента на РСМ, приети на сесията, проведена на 16.7.2022 г., и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и общата позиция на ЕС след политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединяване на Скопие към ЕС.

Северна Македония, в съответствие със своята стратегическа решимост за пълноправно членство в Европейския съюз, е решена да изпълни задълженията, поети в рамките на преговорите и преговорите за присъединяване на Република Северна Македония с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първия Междуправителствена конференция, проведена на 19.07.2022 г.

Промените се отнасят до добавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията. Тоест във формулировката… се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ…“.

"В съответствие с това беше направена поправка и в Комисията за връзки между общностите за запазване на така определения в преамбюла на Конституцията паритет на представителите в парламента на всички общности", съобщава правителството на РСМ.

Призив към европейски консенсус

„Поради всички тези причини Правителството очаква конструктивност от всички политически субекти, представени чрез народните представители в парламента, добросъвестност от всички народни представители и насоченост към постигане на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз“, се допълва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези си вкарват такъв автогол че не може да бъде, а ние също... нали претендираме че всички македонци са българи?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това с египетският народ е уникално :) ЕС не е виждал такива клоуни като БЮРМ.
13
2
 
5
 
! Отговори
До Бунгар преди 9 месеца
Ти природно ли си толкова прoстУ или го тренираш усилено
12
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
Точно така.
11
2
 
5
 
! Отговори
a преди 9 месеца
До БунгарА коя е макендонска?
10
8
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 9 месеца
Коя азбука е българска ??? Ние можем да лъжем себе си колкото си искаме,но истината се знае от цяла Европа и света.Няма българска азбука. Това е само в главите на промитите мозъци на пишман патриотите.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значние има какво е приело правителството, след като парламентът няма да го приеме.
8
2
 
4
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
ЕС пак ще прецака нашите продажни политици, те освен ниско навеждане друго не знаят Плужеците недни
7
2
 
4
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
ЕС пак ще прецака нашите продажни политици, те освен ниско навеждане друго не знаят Плужеците недни
6
4
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 9 месеца
Като не разбират от морков, ще разберат от сопа!
5
8
 
10
 
! Отговори
Тц! преди 9 месеца
Има ясно записани правила и критерии - българите да са вписани в конституцията им като държавотворен народ,а не като малцинство!Спиране на езика на омразата,прекратяване на кражбата история,промяната на учебниците, признаване на идентичността на българите и защитата на правата им да бъде ясно вписано в конституцията!И да признаят,че Гоцев Делчев е българин! Иначе нЕма ЕС,макета!
4
9
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Оф Пак гллуппости. Черногорски народ, хърватски народ...и защо с българите? Тия изброените са си чисти сърби барабар с бошняците. Срам и позор, че ни слагат редом с измислени народи/нации!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще правят от египтяните древни македони...
2
4
 
7
 
! Отговори
Упсььь... преди 9 месеца
Пендаровски,Димитровски и Мицковски да слагат наколенките и да се явят в Изповедалнята в София ....
1
4
 
3
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 9 месеца
Айдее...почнахме ги....