МВР в РСМ със сигнал до прокуратурата за посещение на деца от художествено студио у нас

Те били изпратени без съгласието на своите родители за програмата
21 юли 2023 07:00, Елка Василева
115
МВР в РСМ със сигнал до прокуратурата за посещение на деца от художествено студио у нас
Снимка: БНТ

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художественото студио “Малък Битолски Монмартър”. Това е съобщил вътрешният министър на страната Оливер Спасовски, цитиран от в. “Независен”.

Още по темата
“Независен” уточнява, че художественото студио е водило на няколко пъти деца в България, включително на срещи с български политици, между които и президентът Румен Радев. Изданието цитира Спасовски, който е заявил, че знае за тези случаи от медиите, полицията е информирала прокуратурата в Битоля и очаква развитие.

Повод за тези действия са писма от организация, наречена “Първото детско посолство “Мегяши”, която твърди, че децата, водени в България, са политически употребени, били са изпратени там без съгласието на техните родители за програмата им и са се снимали с политици, за да бъдат употребени за пиар и маркетинг цели. Децата са от детското арт ателие “Св. св. Кирил и Методий” и в началото на юли заедно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София, припомня БТА.

Това е третата поред среща на млади художници от двете държави в рамките на кампанията “От двете страни на границата” на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет", а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави.

Във фейсбук бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева написа: “Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството.”

Захариева посочва, че “колегите от РСМ не разбират, че сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб, но не ЕС, а за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими”. “Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея. А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и абсурдно”, допълва още Захариева, цитирана от БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема друг начин како да се гледа на ова освен како класична злоупотреба на деца во политички цели. Но како што кажуваат старите ,,секое зло за арно .... ,,, и онака немаше доволно пратеници да гласаат за уставните измени а сега и од владеачкото мнозинство има во наиава дека нема да го направат тоа ,,,, Ковачевски сега само може да се скрие негде и да не се поиавува повеке ....
71
3
 
15
 
! Отговори
Сега Ковачевски ще преди 10 месеца
излезе и ще каже, че им отвличаме децата така, както Русия отвлича украинчета.
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не щат в ЕС и това си е! Обичат си сърбите и Рузия!
69
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България употребата на деца на всички нива е ежедневие.
68
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОВА АБСОЛЮТНО ГО ВЯРВАМ, БЪЛГАРИТЕ ТАКИВА МРЪСОТИИ ПРАВЯТ И НЕ Е САМО ТОЗИ СЛУЧАЙ.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
с омраза, страх и глад работят руските проксита, такава вреда са нанесли и продължават да нанасят тия изостанали азиатци
66
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
русофилството съсипва държавата ни почти 2 века!
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
толкова е тъжно всичко това, явно русофилското промиване на мозъци е свършило много добре работата си на балканите, и сев.мак-я и България за съжаление още са под руския ботуш
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия са толкова зле и в Северна Корея нема да ги искат, определено не са за Европа!
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗАДАЧАТА НА РУСКИЯ ДИВЕРСАНТ РАДЕВ Е ДА УЧАСТВА В ОРГАНИЗИРАНЕТО НА КОНФЛИКТИ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ! ЗА ДА НЕ ВЛЯЗАТ ТЕ В ЕС, НИЕ- В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА И ДА ОСТАНЕМ ПОД МУ ЖИШКО ВЛИЯНИЕ!
62
8
 
7
 
! Отговори
Мун чо е застанал преди 10 месеца
Много смешно на снимката
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Няма Утайко такава , хората не ви искат , не искат да чуват за вас - простите *** , защото си издигате железа по поляните и се правите на руски патриоти .
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия српски мекерета направиха ЕС на май муни. Цял свят се занимава с техните простотии вече десетилетия.
59
6
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Все повече се затвърждава сходството между Македония и Украйна. На едните Путин им краде и яде децата, на другите Радев. Веднага да се направи проверка в мазето на Радев и да се види, колко бедни македончета е оглозгал, човекоядец неден.
58
6
 
3
 
! Отговори
Защо НСО преди 10 месеца
Което е подчинено на Радев прикрива записите от Колоните на МС на които полицаи бият и се гаврят с български граждани протестиращи за демокрация!
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веднага да променят учебниците по история и да впишат как Радев е отвлякъл македонските деца и е злоупотребил с тях. Да се запази знанието за поколенията македонци през вековете.
56
2
 
13
 
! Отговори
Политико преди 10 месеца
Нов скандал!Резидентът Радев политически употребява македонски деца.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Брюксел много харесва това. Сега да ни порицаят отново, че налагаме много условия на бедна Македония. Пък макетата да се поощрят, че се справят много добре в процеса по присъединяване.
54
5
 
14
 
! Отговори
Така требва преди 10 месеца
До Makedon...За види и последният слепец в Европа с какво си имаме работа ние - Българите! И ако "Учителот" пострада Северна Македоноя ке види ЕС през крив Сръбски макарон!
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз Оливер да не е някой британец, който са били толкоз много, че е решил да стане сърбин?