Никола Шмит: Ужасени сме от ситуацията с приютите в Румъния

ЕК е ужасена от тази драматична ситуация, тъй като не приема малтретирането на уязвими лица
22 авг 2023 19:30, Йоана Цонева
4
Никола Шмит: Ужасени сме от ситуацията с приютите в Румъния
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит е изразил безпокойство във връзка с начина, по който са третирани възрастните и хората с увреждания в социалните центрове в Румъния. Той е заявил в писмо, изпратено до румънския министър на труда Симона-Букура Опреску, че подобни действия не се приемат в Европейския съюз, съобщава телевизия "Диджи 24".

"Използвам този случай, за да изразя дълбокото си безпокойство по отношение на развитието, свързано с много тежкото малтретиране на възрастни хора и лица с увреждания. Комисията е ужасена от тази драматична ситуация, тъй като не приемаме малтретирането на уязвими лица в ЕС", се посочва в писмото.

В текста се отбелязва също, че "трябва да бъдат осъществени подобрения и по-конкретни действия в областта на деинституционализацията на хората с увреждания и на осигуряването на висококачествени грижи на достъпни цени в дългосрочен план в Румъния", предаде БТА.

Разкриването в Румъния на серия от шокиращи случаи на малтретиране на възрастни хора в социални домове, наречени в местните медии "приюти на ужасите", доведе до масови проверки в този тип институции, редица уволнения и оставките на министрите на труда и на семейството през юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Изверг Безполов преди 8 месеца
Драсваш клечката и не се занимаваш с глупости - БГ модела
2
3
 
5
 
! Отговори
ало преди 8 месеца
кьовеши - или там как се пише , къде си мъ
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А в България дори е по-зле. Но за нас ни им пука от ЕС.