Сърбия ще внесе военна техника от Китай

Отношенията им са изключително близки последните години
23 окт 2023 21:57, Елка Василева
19
Сърбия ще внесе военна техника от Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Военното сътрудничество между Китай и Сърбия подкрепя модернизацията на отбраната на Сърбия и укрепва нейния отбранителен капацитет, заяви вицепремиерът и министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич, цитиран от Танюг.

В интервю за китайската медия "Глобал таймс" (Global Times) Вучевич посочи, че очаква с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Китай и Сърбия, особено в областта на отбраната. По думите му с доставката на Сърбия на китайската противовъздушна ракетна система със среден обсег FK-3, както и на китайските дронове CH-95 и CH-92A, сръбските въоръжени сили значително ще укрепнат и придобият способности, каквито не са имали.

"Ще продължим да подобряваме нашите способности както по отношение на човешките ресурси, така и по отношение на въоръженията и военната техника, за да можем да защитим нашия народ, където и да живее, и за да можем да бъдем гарант за независимостта на Сърбия“, каза Вучевич. Сръбският военен министър благодари на Китай за подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, както и за последователната и принципна позиция по отношение на Косово.

В същото време Вучевич повтори, че Сърбия подкрепя принципа за "един Китай" и осъжда всички опити за застрашаване на единството на тази страна във връзка с въпроса за Тайван. Вицепремиерът посочи, че Китай за разлика от други големи сили не поставя никакви условия за сътрудничество със Сърбия и нарече азиатската страна "един от най-надеждните приятели на Сърбия".

"Като цяло отношенията между Сърбия и Китай са изключително близки през последните години и се развиват главно благодарение на отличните отношения между двамата президенти Александър Вучич и Си Цзинпин. Традиционното "желязно приятелство“ се доказва от факта, че след две години се навършват 70 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни“, подчерта Вучевич. Той каза още, че Сърбия смята Китай за един от ключовите фактори, които допринасят за глобалния мир и стабилност, което по думите му "е доказано безброй пъти от мирновременната политика на Китай и мъдрите политически ходове".
(БТА, Светла Митева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 6 месеца
Ния българите плащаме газопроводни тръби, да са топлят с руски газ а те се въоръжават. Хитра система.Нас българите никъде не ни обичат. Нещо повече. При бъдещ конфликт сърби, македонци и турци ще ни ударят първи.
15
1
 
2
 
! Отговори
= преди 6 месеца
И за какво им е това оръжие? Срещу нато нямат шанс, другите наоколо нямат оръжие. Стандарта им по нисък от нашия, трошат сума милиарди за да плашат гартите
14
3
 
1
 
! Отговори
Драконът помни преди 6 месеца
1999 в Белград САЩ избомбиха Китайското посолство. Китай стисна зъби и си замълча тогава. Ама сега да дойдат пак да бомбят добре дошли са!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбия ще внесе военна техника от АлиЕкспрес
12
1
 
10
 
! Отговори
По нов преди 6 месеца
Ударихме ли в гръб, бе пич, като се трепаха с всички - без македонците. То не бяха влакове с гориво и оръжия в нарушение на ембаргото и им бяхме отворили границата да си пазаруват в България.
11
23
 
7
 
! Отговори
Нов преди 6 месеца
И още нещо те когато се опьлчиха на фащ ние ги предадохме в грьб защото сме мишки не не народа а шаиката около костов и сега е така *** на г.ь.з.о.в.е. на фащ
10
23
 
16
 
! Отговори
Нов преди 6 месеца
Смеите се на сьрбите те си гледат интереса не кат тагаренко предателя да хариже цялото ни орьжие на усраина
9
5
 
9
 
! Отговори
Казуар преди 6 месеца
Китай допринася изключително за глобалния мир, като претендира за собственост на цялото южнокитайско море.
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ние всяка година плащаме милиарди, ама оръжие не идва...
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбите сега се чудят към да се извъртят. Както казват ако се зарати и не знаеш кого да удариш, удри по бугарима, нечу погрешити- ама са *** ки, и не го спазват мишките. Айде, сега нали сме без армия, да удрят като им стиска.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щo тpиeтe, бe? Aм' kaт' я cъpби, нeka ce noчeшe...
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сръпия тръба да остане колко трънско та да им дойде акъла у главата. То почти е станало де. Войводина като си иде у Унгария, а нишко в България и белградския санджак ще се пули на луно мухаха
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбите пак са напът, да се застрелят в крака. Или както се казва на сръбски "у стомаху". Сърбия е известна със "самоубилачка политика", войни за територии, които губи, лицемерие, на два стола... Сърбите чакат от Русия да им върне Косово чрез война, а лъжат че са за мир. Слушат Русия и организират атентати в Черна Гора, РСМ, в Косово. После се чудят откъде са им проблемите.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тежки, тежки. Те сърбетата си знаят кво ги чака ако мърда още хаааахаха
2
6
 
19
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 6 месеца
после пак ще говорят нато е лошо и т.н
1
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тежки дни се задават за сепаратистите от Косово