Мицкоски не иска промени в Конституцията заради членството в ЕС

Той подготвен да води преговори със София
39
Мицкоски не иска промени в Конституцията заради членството в ЕС
Снимка: Pixabey

ВМРО-ДПМНЕ е за влизане на Република Северна Македония в ЕС, но не приема тезата, че ако е "за" ЕС, трябва да подкрепи промени в конституцията. Това заяви председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски в интервю за ТВ 24.

Още по темата

Според Мицкоски, ако през 2022 г. позицията на ВМРО-ДПМНЕ е била чута, преговорната рамка с ЕС не би била такава и след т. нар. френско предложение (преговорната рамка, гласувана по време на председателството на Франция) държавата би получила друго, различно предложение, „защото френското предложение е следствие на българското „не” - обществено и политическо, на португалското и германското предложение”.

Мицкоски, който изрази убеденост, че ВМРО-ДПМНЕ ще спечели предстоящите в страната парламентарни избори и ще състави правителство, каза, че е подготвен веднага след изборите да води разговори с официална София.

„И ако някой наистина иска Северна Македония да тръгне по този път.... Видяхте, че на последния Европейски съвет се използваше новото правило - политиката „на празния стол”. Показани бяха истински европейски ценности, как държави, в които има руски войски, може да започнат преговори (с ЕС), а Северна Македония, която от две десетилетия непрекъснато е омаловажавана и унижавана, и до ден днешен е в чакалнята”, обясни позицията си Мицкоски.

Според него няма как ЕС да не подкрепи правителство на ВМРО-ДПМНЕ, когато опозиционната партия спечели изборите на 8 май.

„ЕС подкрепя институции. Така функционират. Ние може да не сме съгласни с определени политики, може да сме по-твърди за някои от тях и много по-меки за други. Може би по националните теми ще бъдем много по-подготвени и аргументирани, в сравнение с това правителство (на Ковачевски), но може би ще бъдем по-либерални в икономическите политики. Или ще бъдем позиционирани по друг начин по отношение на образователните политики. Във формален аспект няма политик в ЕС, който ще оспори правителство, избрано от народа. Институциите са тези, които получават или губят подкрепа”, посочи Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията на представителите на европейски държави, които по време на посещенията си в Скопие са категорични, че нова преговорна рамка за Северна Македония е трудно постижима и промените в конституцията, вписани в преговорната рамка на Северна Македония, трябва да бъдат гласувани, за да започне и отварянето на преговорните глави.
С промените в конституцията, в основния закон на страната трябва да бъдат вписани българите, а според предложението на правителството и още шест общности в страната.

Парламентарните избори в Северна Македония ще бъдат произведени на 8 май тази година. /БТ, Маринела Величкова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Македонияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
15
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 месеца
Променете си конституцията, не е голяма работа. Ето ние и за по-малко си променяме конституцията за щяло и нещяло, не е нещо важно.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тц-тц, покрай злите нас и гюптите ще останат извън РСМ констипацията! Една вековна несправедливост няма да бъде променена.
9
6
 
56
 
! Отговори
Северджанъм преди 3 месеца
Жалки северно македонци, не ни занимявайте с измислените си еничарски глупости.България достатъчно даде за вас, неблагодарници.
8
0
 
45
 
! Отговори
До култура липсва преди 3 месеца
Добре ама има подписано споразумение между 3 страни РСМ-България-ЕС. РСМ и България го гласуваха в парламента. Има договор за приятелство който Мицко иска да денонсира. И всичко това за да не се официализира че е имало някога българи в РСМ. РСМ ще остане в чакалнята докато сръбските благодетели на Мицко не му се обадят.
7
2
 
54
 
! Отговори
до 9 преди 3 месеца
Ти се майтапиш, ама на тия дървари албанският им е втори официален език. Та си имат "шопски" и албански. А още си вярват, че Виена и Венеция са основани от македонци?!? Това и аз не можех да го повярвам... Ристу Колумбички открил Америка и всякакви дивотии. Какъв ти ЕС - тия са опасно луди! Бароковата архитектура била македонска.. Абе.. Като някакви наркомани са. Дремят, дремят и нещо почнат да бълнуват. Цели 2 седмици май сега мълчаха и пак се почна: "макеееееее....." - като зомбита са.
6
4
 
36
 
! Отговори
българи от македония преди 3 месеца
скопски еничари. наследници на убийците от кървавата коледа от 1945 г. на българите от Македония. вие нямате място в света камо ли в европейския съюз.
5
16
 
17
 
! Отговори
култура липсва преди 3 месеца
Кога македонците ще разберат, че Ал. Македонски е умрял преди повече от 2000 г. И кога ние българите ще разберем, че досега сме имали три национални катастрофи и то винаги заради македония. Ако сме интелигентни народи, ще се разберем, както словаци и чехи. Ама ,не.....по липсата на култура и интелект си приличаме , като две капки вода....... и после как да не кажеш ,че сме братя.....
4
0
 
50
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Хахааааа, ами стойте си извън ЕС бре. Ето Турция е кандидат от 60 години :)))))))))))))))))))))))) Дет се вика: в Турция опитите продължават :))))))))))))))))))))) Мицко да учи албанскиот язик, че ще му трябва.
3
45
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на макетата. Проявяват характер и не са готови на всяка цена да се проснат като изтривалки в краката на ЕС. Ние нямаше да се поколебаем.
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС ли?Тези ще са в албанския халифат като шиптерски вилает!
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора???