Гърция ни атакува за нов договор за водите на Арда

Личев: Това е неизгодно за нас
18 апр 2024 19:53, Анисия Иванова
24
Гърция ни атакува за нов договор за водите на Арда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е единствената страна в ЕС, която няма утвърдени планове за управление на речните басейни за периода 2022-2027 г. Тези планове включват мерките за управление на водите като стратегически ресурс на страната и се приемат от Министерски съвет. Планът за настоящия период бе публикуван за общественото обсъждане едва в края на март тази година. Това коментира Асен Личев, бивш министър на околната среда, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Това забавяне ще доведе до уязвимост на България по отношение на двустранните отношения със съседните страни. На 9 юни изтича компенсационната спогодба с Гърция, където като загубили Втората световна война сме били задължени да осигуряваме по 186 млн. куб. м годишно води от река Арда. Тази спогодба изтича, ние сме погасили нашите задължения, но гърците правят всичко възможно да ни обримчат с нова спогодба... и ние да бъдем задължени още години наред да им доставяме вода. Ако имахме готови планове за управление на Арда и Марица, те би трябвало съгласно Директивата за водите, която е действащият стратегически документ за ЕС, да са съгласувани с Гърция и това е предостатъчно, за да има добросъседски отношения в областта на водите. Не са необходими никакви договори."

Има опасност политиците да сключат подобен договор, който само ще навреди на интересите на България, особено с оглед по-силните международни позиции на Гърция, предупреди Личев.

Ситуацията с Плана за управление на риска от наводнения е подобна - аварийните планове не са готови, общините нямат официални данни за заливаемите зони и не могат да се подготвят, каза Личев. Тези планове се актуализират на всеки шест години, за да вземат предвид промените в природните условия.

 "На практика нито една община няма такъв утвърден план."

Това означава, че нито една община не може да се подготви да реагира, когато има официално предупреждение за опасност от наводнения, коментира Личев. Общините нямат и актуална информация за състоянието на речните корита на тяхната територия, както и за язовирите.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Балкани
За 23% от македонците България е най-голямата заплаха
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледайте да не ви атакува с самолети и танкове само и тогава гастите сте се напълнят
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съюзник с фашистката Германия естествено
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някоя дебела угоена свинка ще стане милионер на наш гръб.
17
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 1 седмица
Аха , сиреч треБве да се плаща вече - честито на съседите !
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие няма да давате вода нито на брата ви ,на гърците ли сте давате.,?Освен че сте неграмотни и не знаете че когато една река минава от две страни ,право на водата имат и двете страни..има комплекси ясно е но чак толкова?
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По протежението на реката да се построят десетки язовири и да се развива Българското земеделие. Гърците да се спасяват. Не си спомням да сме видели нещои добро от тях.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не, не, българските фашисти не са загубили войната, ами руснаците дошли и те не могли да останат на власт още 40 години, като Франко. Лилито Вили ще ви обясни.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще дадат някой и друг милион на подкупниците, които са ни на власт да подпишат 100 годишна безплатна "концесия", а на останалите средден пръст от разните панайотаджии да ви се хилят в лицето и да ви обиждат без последствия!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие пък... да продължим да им даваме вода на гърците, те са си свикнали. Сега въпроса е те какво ще ни дават срещу тая вода? Маслини? Злато? Кеш? Отворени сме за предложения.
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никаква вода! От 80 години смучат. Да си обезсоляват от бившето българско море там!
10
5
 
26
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
Ами то е много ясно какво трябва да се направи. На 9 юни, точно в 00:01 спираме Арда или намаляваме капацитета до минимум и чакаме гърците да ни се молят и да предложат изгодна цена. Естествено, колегата правилно спомена че нашите гениални политици си нямат и представа какво да правят. Ако са знаели кога изтича нашето задължение, е трябвало още преди години да се планира и подготви за това. Можело е да се изгради още един язовир за да прихваща водата да не отива към Гърция и т.н.
9
42
 
5
 
! Отговори
ПАНАЙОТ МАХЕРАС преди 1 седмица
Билгария построи ЯЗОВИР на ИВАЙЛИГРАД, защото Гърция позволи..ПО ДОГОВОР РЕКА АРДАС НЕМОЖЕ ДА СЕ ЗАУСТВА , + И МАНИПУЛИРА ТАЛВЕГА И (течението и коритото и) , + заедно с --- и ДЕБИТА , и ВОДНИЯ и ОБЕМ !!!..ВИЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА ДАВАТЕ ВОДА, НЕКАДЪРНИЦИ БЪЛГАРСКИ .
8
6
 
30
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Водата ще стане по-скъпа от петрола. Никскви договори с гърлежи. И ВСВ ние не сме в загубили. По-скоро гърлежите я губят заедно с 10% от прокаженото си население, което е било чиста печалба за целия свят.
7
5
 
28
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
Сега е време да уморим гърчолята от безводие. О, Тангра смърт за тех! За гърцити! Най-големите врагове на българите са гърците!
6
3
 
26
 
! Отговори
от БАН преди 1 седмица
Е те продадоха каквото имаше за продаване. Остана водата, и нея ще изгубим. Иначе: "само кирчо и кокорчо - ОЛЛЕ!!!"
5
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
'държава, загубила втората световна война'..благодарете се на 'братята' си руснаци, заради които стотици хиляди измряха по полетата на Унгария в битки с нацистите.
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Понеже едно от образованията ми е точно международно водно право и управление на трансгранични ресурси, ще следя случая с удоволствие. Пределно съм наясно, че в България има точно НУЛА специалисти по темата, отсега ми е интересно какви каши ще забъркат и най-вече какви наши хора уж 'преговорни екипи' ще изпратят. И как ще заметат осир*ацията после:)))
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На коленееее....
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боже то няма идея какво е план камоли да мисли някой планове за реките, язовирите, бедствия това е много сложно за амебите които пълнят кабинетите на институциите. То в кутийката му само една мисъл откъде да вземе пари да се нашмърКа, да апне и някоя колежка ако пусне утре пак отначало.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от босфора, до гьрчолевица, албания та до р0мьния - сичко туй са бг земи