Джебчии и измами: За какво да внимават туристите в Атина

Класация определя града за втория по опасност след Рим
27 апр 2024 10:15, Анисия Иванова
11
Джебчии и измами: За какво да внимават туристите в Атина
Снимка: БГНЕС/EPA

Освен красива и богата на исторически забележителности, гръцката столица Атина има и своята черна страна. При посещение е нужно да знаете кои квартали трябва да избягвате и да бъдете особено внимателни

Европа несъмнено е най-безопасният континент на планетата, но това не означава, че е свободен от опасности. Всъщност някои европейски градове могат да бъдат доста опасни, като безопасността на местните жители и пътниците често е изложена на риск. Престъпността, корупцията, качеството на живот и правоприлагането са някои от факторите, които изграждат мозайката от чувството за сигурност на хората.

Въпреки че може лесно да се увлечете от романтичния чар на градове като Париж или Атина, струва си да проверите кои зони в тях са по-опасни от други. Опасностите идват под много форми: терористични атаки, измами, природни бедствия и престъпна дейност. Колкото и безопасно да е едно място, пътуването винаги включва известен риск. Според европейски доклад, цитиран от Visit World, гръцката столица Атина е втори по опасност град след Рим. Там едва 40% от населението се чувства сигурно, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ето как изглеждат сега централните части на Атина

Когато туристите чуят за Атина, те се сещат за 12-те богове на Олимп, митологията, както и за великите философи от древността, които са изписали имената си със златни букви за вечността, и на които човечеството дължи много в науката, изкуството и културата. В същото време това е родното място на демокрацията, но сега, особено след ерата на меморандумите и крайната бедност, която удари населението, някои места са в неравностойно положение.

Пазете се – джебчии

Криминалната обстановка значително се влоши след масовия приток на нелегални мигранти през 2015-2023 г. "Но основното нещо, за което трябва да внимавате, са джебчиите и дребните измами в такситата и в ресторантските сметки. Атина все още е чудесен град за посещение, но е най-добре да бъдете внимателни", се отбелязва в статията.

В центъра на Атина са се сформирали стабилни групи от афганистанци и пакистанци, които се занимават с кражби и грабежи на самотни минувачи. Дори посред бял ден по централните улици на столицата група младежи могат да се присъединят към вас отзад и отстрани и да ви бръкнат в джобовете или чантите.

Гърция има сравнително високи нива на употреба на наркотици

Наркоманите, особено в етапа на абстиненция, стават особено агресивни и могат да атакуват минувачите, като искат пари за доза. Освен това, поради неадекватно възприятие, те дори могат да атакуват няколко души.

Не ходете сами

Атина е известна с нощния си живот, но ако решите да излезете през нощта, опитайте се да не ходите сами. Въпреки че сериозни престъпления като въоръжени нападения и убийства са рядкост в гръцката столица, трябва да сте нащрек: в оживените туристически райони обикалят джебчии и крадци на чанти, и то от всички възрасти – от възрастни хора до малки деца. Освен това в няколко района, особено в центъра, винаги се срещат наркодилъри, анархистки групи и различни измамници. Съберете няколко души и избягвайте неблагоприятните зони през нощта и призори.

Кои райони на Атина трябва да се считат за опасни?

Най-опасните райони на гръцката столица са Омония и околностите встрани от центъра, както и от двете страни на площада. Накратко, по-широкият район на Омония е огнище на беззаконие, което процъфтява в самия център на града, принуждавайки жителите му да избягват тази централна точка, особено след вечерните часове, когато престъпните банди стават по-видими.

Това са Meтаксургио, Псири, районът на жп гарата и всички райони по улица "Aхарнон". В тези райони има най-голяма концентрация на легални и подземни публични домове и пунктове за продажба на наркотици. В тях живеят много легални и нелегални мигранти, като по същество образуват своеобразно гето, в което дори през деня се чуват изстрели и викове за помощ.

Районът Екзархия също може да се класифицира като опасен. Но през последните години, поради вълненията на анархистите и активното присъствие на големи полицейски сили в района, криминалната ситуация в района се подобри донякъде. Въпреки това не стана безопасно. Във всеки момент анархистите и техните съюзници хулигани могат да започнат бунтове и може да се окажете хванати в кръстосания огън на полицията и анархистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Балкани
Силяновска и Пендаровски на втория тур от президентския вот в РСМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
димо преди 1 седмица
В Гърция съм ходил някъде 9-10 пъти но нищо не ми се случи може би късмет , но в Италия в Милано за 20-25 минути оставих кемпера на паркинга на Лидл и като се върнах го нямаше . Намерихме го на 2.5-3.0 км от Лидл с работещ двигател счупени прозорци и счупена врата (прозорците на колата и вратата имаха специални против кражба заключващи системи).Останал случайно само един чаршаф нищо повече всичко са задигнали. Полицията състави протокол и ми каза ,че като хванат крадците ще се обадят и все се обаждат беше в 2018 година . Да не забравя обикновено имат изградена цяла система още с навлизане
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе какви ужаси се описват тука само-джебчии,таксисти,анархисти,имигранти,кръстосани огньове между групировки! Я я зарежете тая Атина и давайте в Истанбул!Хем е по евтино,хем има повече интересни неща да видите отколкото в Атина,храната е вкусна,хората дружелюбни особено към българите и престъпността е къде къде по малка понеже полицията здраво пипа!
9
0
 
3
 
! Отговори
патил преди 1 седмица
Внимавайте с такситата на площад Монастираки. Има много фалшиви, независимо,че до тях са спрели полицейски коли. Винаги спазарявайте предварително цената на курса. Не се хващайте на въдицата колкото покаже брояча. От личен опит го казвам.
8
2
 
2
 
! Отговори
Денкоолу преди 1 седмица
Най-много да внимават на 9-ти юни за контрабандисти и пудели!
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гърците дължат 2 пъти повече на кредитори от БВП който произвеждат. Сега трябва да връщат пари за сметка на ниските цени, ниските разходи, ниската цена на храна, ниската цена на енергия.
6
3
 
3
 
! Отговори
Вжно да знаем преди 1 седмица
Липсата на вяра към Бог и вяра в материалното спасение докара Гърците да решават проблемите си с пари, но парите им докараха само беди. Има чисти пари които са дар когато имаме връзка, и има мръсни. Да благодарим на братята Гърци, че ни показаха пример как да НЕ живеем.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както в Гърция така и в Западна Европа основните дребни престъпници са българи, румънци и албанци.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Публикацията е абсолютно вярна и много полезна! В центъра на Атина е много опасно, пълно е с джепчии, повечето родно производство хаха. В метрото им също. Особен интерес за тях са личните ви документи, които след това те продават на трафиканти на нелегални мигранти и естествено пари. Но ако човек е внимателен няма да има проблем. Чанти тип раница на гърба на разходките ви не взимайте, по-добре нещо леко, малко, което да стои пред вас и да може да наблюдавате
3
1
 
9
 
! Отговори
Развалят града преди 1 седмица
Във Виена внасят масово джипси крадци и полицията се правят, че не разбират, полицаите ги е страх от мазните Роми, крадат всичко наред от хората и магазини!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв е изводът от тази статия,да не се допускат никакви имигранти на територията на България под каквато и да е причина...нашите айдуци са ни достатъчни
1
4
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Скоро бях в Атина и нямаше никакви групи афганци и араби. Полицията и охраната не им позволяват да беснеят из центъра като тук. Стига сте лъгали. За Париж - не знам.