Ще промени ли Конституцията РМС? Ако не го направи спира пътя си към ЕС

Темата силно застъпена в първия предизборен дебат между Силяновска и Пендаровски
117
Ще промени ли Конституцията РМС? Ако не го направи спира пътя си към ЕС
Снимка: БГНЕС

Промените в конституцията няма да решат проблема, а само ще го задълбочат, смята кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска в първият телевизионен дебат със Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. По думите й ВМРО-ДПМНЕ приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”. Силяновска отново разви тезата си за „по-различна добросъседска интерпретация на договора с България”, в която ветото да бъде използвано единствено по отношение на критериите от Копенхаген.

Пендаровски настоя опонентката му да посочи начина, по който Северна Македония ще продължи по европейския си път, при положение, че „ако страната иска да продължи преговорите с ЕС, конституционните промени трябва да се направят”

 „При това отношение на сегашната опозиция, ако утре дойде на власт, а дори и да остане в опозиция, при необходимите две трети от гласовете в парламента за конституционни промени, до 2050 г. няма да можем да станем членове на ЕС. Смятате, че ще можете от позицията на нечлен на ЕС да обусловите тези, които са членове, да направят това (промяна на преговорната рамка). Говорим за реална политика, а не за правни тълкувания в кабинет”, заяви Пендаровски.

Условията за евентуално сътрудничество при съставяне на правителство след изборите, които албанските партии поставят, чест от които са гласуване на помените в конституцията също бяха тема в дебата то ТВ 21 между Пендаровски и Силяновска.

Според Силяновска условията на албанските партии са  „изключително необичайни”, тъй като „условията обикновено се поставят от тези, които имат капацитета да съставят правителство”.

„Ако някой предварително направи политически сценарий за конституционни промени, той отрича и подменя парламента, а с него и парламентарната демокрация. Знае се кой е вносителят на конституционните промени. Да предрешаваме резултата обаче няма нищо общо с парламентарната демокрация“, заяви Силяновска.

Стево Пендаровски от своя страна заяви, че позицията й е напълно противоположна на призива на председателя на ВМРО-ДПМНЕ за коалиция с албанската опозиция, който той отправя още преди изборите.

„Мицкоски казва гласувайте за нашия кандидат, ако искате да влезете в правителството. Защо не го постави като условие след изборите, на 8 май вечерта?“, попита Пендаровски.

Първият телевизионен дебат между двамата беше остър и емоционален, в него не липсваха и взаимни нападки, включително по отношение на качествата на двамата кандидати за президент, които на 8 май за втори път ще се изправят във втори тур на президентски избори в страната. През 2019 г. вторият тур на президентските избори спечели Стево Пендаровски, на 8 май тази година обаче Гордана Силяновска влиза в балотажа със сериозна преднина от над 180 хиляди гласа пред Пендаровски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: МакедонияКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние влязохме в ЕС преди всичките изисквания за LGHDTV+. Ако си сменят конституцията за това тепърва ще трябва да приемат закони за ония с розовите коси, парадите, еднорозите, зоофилите, 2-3-4-500 половите итн. Нас колко ни мотат заради едната Истанбулкса Конвенция за Шенген и измислиха 200 причини как не е за това ама все викат на изказванията "и правата на LGHDTV+ хората". така че Макетата са поне на 40 години и множество ре к тални проби от ЕС.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой му дреме. Вече подписахме някакви споразумения, стиснахме си ръцете. От наша страна вече няма какво да ни засяга темата Макеландия. РЕ-СЕ-Макетата да кравят каквото си искат, нас не ни касае. Ако си сменят конституцията да си влизат. Ако не си я сменят да си стоят вън. Така или иначе когато дойде момента да се гласува приемането на Макеландия изведнъж ще излязат 10 държави дето ще са против. Гърция, Швеция, Австрия, Унгария итн. сега си траят щото момента е далеч.
45
3
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Твърдоглавите макета като не искат ЕС,ще получат великоалбански съюз.
44
2
 
6
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Щях да прочета статията, но не ми дреме.
43
0
 
11
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
Мънкедонски драми, дали кремльовски или сръбски консуматор на биоотходи да изберат...
42
3
 
13
 
! Отговори
хх преди 1 месец
В БЮРМ *** две основни партии-на едната ръководството е в Белград, на другата в Будапеща - а оттам пряко в Москва. Те нямат намерение да влизат в ЕС, имитират заради електората. През есента ЕС ще разкачи Албания от РСМ по пътя към Европа и всичко ще си дойде на мястото за следващите 30 г. Тогава албанците вече ще бъдат мнозинство, ще вземат властта и ще направят каквото поискат.А макетата ще духат супата
41
3
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Никой не кара северномакетата (бившите фиромакета) да правят каквото и да е. Казано им е, ако искате W, то трябва да направите U и V, не "или", не "или-или", нещата опират до проста логика. Кат' не щат - ми 'убу, няма смисъл от загуба на време и ресурси в празни приказки. Разговори пак - кат' прощат.
40
11
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Нарастват щансовете македонците да се отърват от извратения ЕС!
39
1
 
11
 
! Отговори
театрото ПРОДЪЛЖАВА преди 1 месец
СеверомакедонскиТулупи...няма какво повече да добавя!
38
6
 
8
 
! Отговори
Браво на македонците преди 1 месец
Не, че ги подкрепям тези лъжци (както всички политици), но така се защитават национални интереси С ВСИЧКО! Ритат, лъжат, забавят, но си защитават интересите, които естествено не са българските! А бие имаме предатели и предаватели на българските интереси и за да не забравим имената им още веднъж те са Кирил Перков, Асен Василев и Бойко Борисов! Сега вече знаете какво ше избирате! Предатели!
37
0
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 месец
Какво значи РМС...да не би нашите гениални журналисти да са искали да кажат "РСМ"...
36
0
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ИЗБРА ЕВРОАТЛАНТИЗМА.
35
2
 
8
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 1 месец
Без БЮРМ в ЕС!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е проблем на БЮРМ, не наш.
33
3
 
5
 
! Отговори
Абе Моме! преди 1 месец
До Македонка Нашият КНФ поне е Европейски, докато Вашият е Ориентало-Сръбски! И няма нувда НЕУКИ индивиди да ни учат на история! Първо попрочети това-онова като наблегнеш на НЕСръбски учени па сетне бий тъпана на мегдана!
32
4
 
5
 
! Отговори
А какви са? преди 1 месец
До Анонимен 64.......Македонската идентичност на населението на Македония е дело на сърбите, известни са думите на Стоян Новакович за това, който иска може да прочете.Може да се разрови и в Турските архиви и да разбере какъв народ е населявал според тях тези земи! Няма лошо днес да се усещат други - в случая македонци, но трябва да се постави времевата рамка, а тя е 1944, кого им се написа Македонска азбука в манастира Прохор Пчински-пак Българската с някой Сръбски букви!
31
4
 
0
 
! Отговори
АзъКянъАзъ7112136860 преди 1 месец
Ще го обясня ,така че да бъде разбрано и от ромите. Понятието "Македония" не е причина за съществуванието на държава с такова име,защото същото индикира част от Изконни Български Земи,подлагани многократно на кървища. Тази земя е част от това,което погрешно наричаме "Тракия" .Правилното понятие е ГАЛИЯ !!! Александър Македонски не е Македонски,а Антимакедонски,защото освобождава тази земя от същите,които по-късно отново я окупираха,а именно македонците(маджари,влахи,сърби,роми,турци,гърци...)
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дреме ли ми?
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете умни братя макадонци. Не си пипайте конституцията .Не бъдете като нас умнокрасивите .
28
13
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ винаги се опитва да наложи на Македония някакъв режим: нацизъм, комунизъм, а сега и турско робство. И никога няма да успее.