"Политико": РСМ може да върне напрежението с България и Гърция

Трудният път на страната към ЕС може да стане още по-сложен
9 май 2024 12:19, Елка Василева
47
"Политико": РСМ може да върне напрежението с България и Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико".

Още по темата
В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо двете страни, а те трябва да дадат съгласието си за присъединяването ѝ към общността.

Изданието припомня, че партията отхвърля искането на София за промени в конституцията, които да признаят българите като равноправни сред останалите, посочва кореспондентът на БНР.

"Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ" Християн Мицкоски, най-вероятно следващият премиер, обеща да не гласува тези промени", подчертава "Политико" и припомня, че за приемането им е необходимо мнозинство от 2/3 в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Балкани
Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 седмица
Македонците и 100 години няма да влязат в ЕС - те просто не стават за нищо! Паяци!
37
1
 
1
 
! Отговори
До Маке преди 1 седмица
Маке, не знам кой на къде ви турка, но очевидно много държите да ни мразите. Отказвате да проумеете нещо елементарно. България има точно 0 интерес към ЕС да се присъедини държава която, мрази българите. За това са историческите комисии и опитите за промяна на учебната програма. За да започнете по-малко да ни мразите. България мина по този път с Гърция и Турция, с промяна на учебници и по-малко омраза. Вие очевидно не искате, затова ще получите категорично вето от всички български правителсрва.
36
1
 
5
 
! Отговори
Здрав Разум преди 1 седмица
Тоя път избраха правилния път - ВНРОДПМНЕ ще ги отведе на правилното за тях място - бунището на историята.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До МакеСърбия е държава, а ти какво си - НИЩО.
34
5
 
3
 
! Отговори
Маке преди 1 седмица
Вие бугарите сами не туркате кон Србиа и после ревете дека ве мразиме. Бугарска работа.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да слагат наколенките и на опашка за милостиня пред Св.Стефан в Белград ... имат дългогодишен опит как се прави.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е и Гърция и България да им отрежат всякакви контакти с ЕС, да се въведе строг визов режим и край на търговията с паспорти. Да ходят да просят при Вучич, както винаги са го правили.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я да отиват към Сърбия, тия не са нужни на ЕС, те са крадливи и диви.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли кога Македония ще влезе в ЕС? Когато се освободи от сръбско ро_бство. Дотогава Сърбия чрез ВМРО-ДПМНЕ няма да им позволи. Жалко, но такива са фактите.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Умните македонци да взимат Бг-паспорт, защото Македония с бъдещото управление никога няма да влезе в ЕС и то не защото Гърция или България не искат, а защото техните избраници не го искат. Трябва да си сл_яп, за да не виждаш, че ВМРО-ДПМНЕ не желае да види Македония в ЕС, защото сръбските им господари така са им наредили... :) ... Макета, не знам какво мислите за нас, но именно вашите "приятели" сърбите и техните слуги от ВМРО-ДПМНЕ ви държат далеч от ЕС. Честито!
28
5
 
17
 
! Отговори
муньо преди 1 седмица
ДА ГО ДУХА СЕВЕРНА МАЙМУНАРИЯ!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАЕДОНИЯ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ САМО, КОГАТО НАПРАВИ ПОПРАВКА В КОНСТИТУЦИЯТА СИ "РСМ ОТЧИТАЙКИ ЕДИНСТВОТО НА ЕТНОСА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РСМ СВОБОДНО ПРИЗНАВА И ДОБРОВОЛНО ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ЛОНОТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ." ДРУГ ПЪТ ОСВЕН ТОЗИ НЯМА!!!...
26
3
 
10
 
! Отговори
значи преди 1 седмица
интеграцията на РСМ да бъде с Югославия. да си направят мини-брикс със сърбежите, без обща граница само не знам как ше стане.
25
2
 
10
 
! Отговори
значи преди 1 седмица
целият комитет и всички основни деятели на Илиндеско-Преображенското въстание - бугаро-татари, обаче въстанието - мънкидонско.
24
0
 
23
 
! Отговори
Gorskio преди 1 седмица
Какво значи европейския път на РСМ - там явно мнозинството от гражданите не искат да влизат в ЕС.
23
0
 
16
 
! Отговори
Ами преди 1 седмица
До До Ами В момента има и не си мислете, че тези неща не се наблюдават! А на турците много не им пука, те гледат да са добре с комшиите/визирам нас/, роднините им спокойно да преминават, като се прибират от Западна Европа, да върви алъш вериша, защото има градове които се издържат от търговията с българите, колкото и малко да сме. Това е добре дошло и за техните власти.
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен21 Никой не им пречи да бъдат, каквито искат, но не може да наричат българската история "македонска", и да правят отдавна починали българи "македонци"
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте ни занимавали с тези "неща". Да си се чувстват, каквито си искат. Защо въобще ги коментираме, когато те са единствените, които ни мразят в червата си. Аз лично не искам да имам нищо общо с тези никаквици, живеещи с един век изоставане след останалите нормални хора в Европа.
20
1
 
46
 
! Отговори
Тема Македония преди 1 седмица
В навечерието на "Илинденско-Преображенското" въстание-1902 г. населението е било преобладаващо Българско! Това го казва управителя на областта тогава в османската империя, везир Хилми паша! Прочетете неговото официално писмо до султана от преброяването. Казва-" Българите са болшинство в моя санджак, после идват турците, албанците и гърците! Сърби нямаше никакви! Въстанието бе дело единствено на БЪЛГАРИТЕ... Турчин го казва, къде са македонците?
19
1
 
30
 
! Отговори
Малоумна работа преди 1 седмица
Тея са и те едни тАпаци тия. Значи ако се натиснем за цялостен Шенген колкото се може по-скоро и се завърши най-накрая АМ Струма и предлагаме на Гърция да транспортира през наз вътрешна граница на Шенген всичката стока и им ебаваме майката на икономиката на тия северномалоумници .