Ще промени ли РСМ политиката си към България след победата на Силяновска?

Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към нас, посочи Владимир Перев
9 май 2024 16:16, Анисия Иванова
119

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа срещу Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък спечели най-много гласове на парламентарния вот в страната.

"Предизборна агитация, спорове се въртяха около антибългарската пропаганда. Гордана Силяновска даде заден ход в интервю за българска медия - тя каза, че едно време е учила с българи, харесвала Елин Пелин. Тя като пенсиониран юрист много добре знае, че да се развалят два международни договора е трудна работа, неминуемо ще предизвика сътресение", коментира историкът Христо Матанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му бъдещият президент на РСМ е дала много обещания в кампанията си, което сега трябва да изпълни, но ще ѝ е трудно.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Перев подчерта от РСМ, че думите ѝ за уважението към България не показват някакви конкретни намерения.

"Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към България. Тя може да направи посещение в България, което да бъде натиск върху институциите да покажат разбиране на ситуацията, в която се намира Македония", каза журналистът от Скопие.

Очакванията му са ВМРО-ДПМНЕ да се коалира с няколко партии за бъдещо правителство, но роля ще имат и фактори извън страната: "В Македония не се формира правителство само с гласовете на македонските избирателите и депутати. В Македония имат влияние чуждестранни посолства, Америка, НАТО".

Журналистът предположи, че ВМРО-ДПМНЕ ще се коалира с движението ЗНАМ.

"То има групировка на олигарси, които принадлежат на българско-македонско-сръбско финансово лоби. То поддържаше Максим Димитриевски, който е с отлични връзки в българската политика", подчерта Владимир Перев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от Балкани
"Политико": РСМ може да върне напрежението с България и Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма такъв народ по света,който да има толкова много теории за произхода си като българите...според турците българите са славянизирани от руснаците турци,според германците те са арийци,според руснаците чисти славяни,някои ги смятат са татари,други за перси апо време на възраждането масово "българският' елит се гърчеел...
62
4
 
7
 
! Отговори
България над всичко преди 3 седмици
Македония е географска област, населена с българи и албанци.. нито има такъв народ, нито такъв език.. а дали имат история - разбира се - цялата българска история принадлежи и на северномакедонските българи - македонска история нямат, но българска колкото искаш
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"а защо смятате точно 681 г. за годината на вашето създаване" - аз лично не я смятам за годината на нашето създаване, но за да не спорим и за това, я написах нея... България е много по-стара държава. И знаеш ли в какво съм съгласен с македонците? Да, вие наистина сте наследници на Александър Велики, защото ние българите (както и вие, понеже сме един народ) сме местен народ... :) ... Аспарух също е част от този народ, но темата е дълга. Хайде хубава вечер и да четеш повече... :)
60
1
 
1
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 3 седмици
къде ги измисли избитите стотици хиляди славяни хахахахахахаха
59
3
 
3
 
! Отговори
Танас Войводата преди 3 седмици
НЕМА етнос ,, българин ,, - ,, българин ,, е само гражданство
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"КАКВА Е ПОЛИТИКАТА НА МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ? МАКЕДОНИЯ НИЩО НЕ ИСКА ОТ БЪЛГАРИЯ." - Македония иска македонският диалект на българския език да бъде признат от нас за отделен език, иска от нас да признаем, че населението там, чийто баби и дядовци са се определяли САМИ за българи, всъщност е македонско, иска от нас да се откажем от Х автори, герои и др. които са си чисти българи и САМИ са се определяли за такива, иска да задължи починали хора да се определят за македонци! Ние искаме истината!!!
57
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонименле ле какви глупости...защо македония иска международен арбитраж за историческите спорове а българия-не!!!нали всичко ви е ясно и изчистено...а защо смятате точно 681 г. за годината на вашето създаване и защо се фиксираш на падането под турска власт...ами византийското робство къде отиде...ами доказателствата.които вие ествествено или ги нямате или ги криете за опустошеннието,което правят българите в тракия и македонния.ами омуртаг,който избива стотици хиляди славяни...
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България няма документи доказващи претенциите и в Македония.
55
4
 
1
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 3 седмици
а какво някакъв измислен съд в Страсбург, който срещу Заплащане отсъжда някакви глупости - не е важно
54
5
 
6
 
! Отговори
България над всичко преди 3 седмици
македонци в България няма!не.. всъщност има - студенти от Северна Македония, които учат у нас.. други не!
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАКВА Е ПОЛИТИКАТА НА МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ? МАКЕДОНИЯ НИЩО НЕ ИСКА ОТ БЪЛГАРИЯ.
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бунгар - Аз да ти приличам на учителката ти по история? Има документ, имаш интернет. Намери си го. Не стига, че ти давам жокер какво да търсиш, ами и искаш да ти го покажа. Да ти го прочета на ушенце не искаш ли, а може и преди това едно кафе да ти сваря.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА СПРЕ ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ БЪЛГАРИЯ
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И още нещо до макето - Защо няма нито едно въстание на македонците срещу Българската държава в продължение на векове? Защо поне веднъж не сте се бунтували срещу нас, щом сме различни народи и щом ние сме ви окупирали? От 681-а до 1396-а година предимно Македония е част от България (и не само, а и от Византия, за малко и част от Сърбия) и нито едно въстание на макетата срещу България? Що така? Много ви е харесвало да ви окупираме или нещо друго?
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ясно, че няма да искат да им викат българи, да не са луди. Пък, как ни се подиграват и с право. Българинът се оказа много кухо канче
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонименговоря за докуммнети в гърция не в сърбия и македония...османската империя не създава българи а екзархия...
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимензащото същото прави българия с македонците на нейна територия затова...българия е осъдена от страсбург 17 пъти, а македония нито веднъж...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"да ти имам логиката живковистка-гърция твърди,че са македонци...е това и казват историческите извори и документи" - Вярно ли това казват историческите извори и документи хахаха Я цитирай един такъв исторически извор и документ, който не е изфабрикуван от комунистите в Македония или от тези в Сърбия. Аз ти давам неутрален източник - преброяванията на населението на Османската империя. Там защо никой даже не е чувал за македонци? хахаха
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонименправ си,но защо е така...защото българската екзархия е съзадена от турския султан и те нямат общо с етноса...в такъв случай защо не благодарите на турция за 3 март,а развявате руски знамена?
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"ДА И ХЪРВАТИЯ НЕ СЛАГА ВЕТО ЗАРАДИ ТОВА,ЧЕ ХЪРВАТИТЕ СА ПОД ГРАФА "ДРУГИ"" - Хърватите са под графа "други", защото никой в Македония не им пречи на живота само защото са хървати. Виж ако твърдиш, че си българин, цялата държавна машина започва да ти пречи. Защо ли? Ами защото се страхува от това, че утре всички ще кажат, че са българи и хоп македонците изчезнаха хахаха Именно затова в Конституцията им трябва да се запишат и българите. Не очаквам да проумееш какво ти пиша, но за другите... :)