Ще отвори ли кутията на Пандора резолюцията за Сребреница?

Протести в Сърбия след приемането й
24 май 2024 08:56, Александър Попов
41
Ще отвори ли кутията на Пандора резолюцията за Сребреница?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Резултатът от гласуването в Общото събрание на ООН (ОС на ООН) на резолюцията за геноцида в Сребреница е позор за инициаторите на документа, заяви руският постоянен представител в организацията Василий Небензя. Той заяви, че в подкрепа на резолюцията са гласували по-малко членове на ОС на ООН, отколкото тези, които са се противопоставили на инициативата, предаде ТАСС.

Според дипломата съавторите на документа са били предварително предупредени, че "това няма да бъде безпроблемно приемане, няма да бъде приемане с консенсус". "То ще извади наяве раните от геноцидите, които не са били споменавани като такива в много страни, в които са се случили такива събития, и че ще отвори кутията на Пандора", заяви Небензя. Той не изключи, че ще има и "други инициативи от подобен характер".

На 11 юли 1995 г. около 8000 мюсюлмани са убити от сърби. През 2007 г. международен трибунал признава сръбските действия за геноцид.

Резолюцията относно геноцида в Сребреница е внесена в ООН от Германия и Руанда. В документа се предлага 11 юли да бъде обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница. Русия не подкрепи проекта, като го нарече "едностранен" и "политически обременен".

Вчера, 23 май, резолюцията беше приета. Тя беше подкрепена от 84 държави, 19 бяха против, а 68 се въздържаха.

Според информация на „Болкан инсайт“ сред гласувалите „против“ са Беларус, Китай, Куба, Унгария, Русия и Сърбия.

Протести в Сърбия

Сърбия не приема резултата с аргумент, че гласовете, които не подкрепят решението са повече. Последваха протести снощи в Сърбия и Република Сръбска в Босна, като протестиращи излязоха с плакати, на които пише „Ние не сме геноциден народ, ние помним“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: резолюцияСребреница
Още от Балкани
Трус 4.1 по Рихтер разлюля остров Крит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Така като гледам преди 2 седмици
добре че БГ-то е в ЕС и НАТО,иначе и нас да са ни запалили до сега със техният сърбо-руски шовинизъм.Че и макетата искат война на балканите с цел да се поразширят на Изток,па ако може и на ЮГ да откачат некое и друго село.Скопие още не се примироло със новото прозвище ,,Северна Македония" искат на Скопието да се пркръсти на ,,Велика Македония със столица ,,Велико Скопие".Чудя се само по колко пари дават на година за боя,за да поддържат гипсовите паметници на Александър и Филип да не се разпаднат
35
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Да не се забравя, че Сърбия се въоръжаваше 12 години, за да партнира на Путин. С оръженйни доставки от Просията и Китай, минаващи през режима на Боко Банкянския иддийод. България на Боко и Зеления чорап пропускаше Русланите с МиГ-29 и китайски ЗРК за Белград. И ако Украйна не беше строшила челюстта на Мечката, Сърбия сега щеше да върлува в Косово, Босна, Македония и даже в нашие Северозапад.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Не сте... Така е, сръбската вакханалия в Македония се нарича ЕТНОЦИД
33
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Минаха 30 години и сръбските престъпници вече само са си повервали, че нищо такова не се е случвало...
32
2
 
3
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
русофоба попов, ако иска да бъде журналист, да проведе журналистическо разследвана какви са причините за убийството на 8000 мюсюлмани в сребреница и да го свърже с гласуването в оон - тогава ще резберем имало ли е геноцид, или не.
31
3
 
5
 
! Отговори
Z преди 3 седмици
Румен Радев е единственият велик български президент и политик от цялата изподня в парламента.
30
0
 
7
 
! Отговори
Не сте преди 3 седмици
Геноциден народ ли? А какво правехте след 1913 в Македония та до днес? Да ви припомним ако сте забравили - извърявахте терор, убийства, изнасилвания, изселвания, лишаване от работа и всякакви други гадости на хората деклариращи, че са БЪЛГАРИ! И ако мислите, че ние като Българи сме пристрастни, то прочетете какво пише французина Анри Пози в книгата си ,Войната се завръща!
29
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 3 седмици
Лейба Давидович, защо си избрал за ник рожденото име на Троцки? Искаш да намекнеш нещо ли? :))
28
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 3 седмици
Инициатори на погрома в Батак са били noмaцu от съседните села, а те са си етнически българи, но от друга вяра. Тежките зверства по времето на този погром са извършени от роми-мюсюлмани, които по традиция винаги се повличат заедно с какъвто и да е башибозук, с цел грабеж. По време на тази трагедия в Батак не е присъствал нито един турчин. Турците пристигат под формата на редовен аскер (войскова част) и слагат край на клането, а предводителят на башибозука е задържан и даден на съд.
27
3
 
2
 
! Отговори
Цяло село шмрка бело преди 3 седмици
До Лейба Бронщайн: Сърбите в Босна от доста време са в режим на готовност за отделяне. Додик управлява в Република Сръбска от доста време, има си собствена милиция. Така че тая резолюция със или без нея все тая, ония си чакат удобния момент.Накрая ще изкарат Караджич, Младич и Милошевич освободители :)
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това си е провокация! Сърбия е трън в окото на ЕС и НАТО!
25
2
 
7
 
! Отговори
Лейба Бронщайн преди 3 седмици
Много дълго на балканите няма военен конфликт. Как да започнем война, така че изтреляме всички боеприпаси с изтичащ срок на годност ? Хайде да приемем поредната резолюция, която да провокира сърбите в Босна да се отцепят, а после ще бомбардираме Белград.
24
1
 
18
 
! Отговори
само да питам преди 3 седмици
тия ООН-е признаха ли за геноцид изтребването на 20 /Двадесет/ милиона индианци от Щатите?!?
23
3
 
16
 
! Отговори
пфф преди 3 седмици
А дали 15000 мюсулмански деца избити от Изрел за няколко месеца ще бъдат обявени за геноцид?Тази декларация само подклажда война на верска основа нищо човече
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** кога ще признаят геноцид на българите 500 години?
21
11
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
НЯКОЙ ЗАБЕЛЯЗВА ЛИ, ЧЕ ЗНАМЕТО НА СЪРБИЯ Е СЪЩОТО КАТО НА ТЕРОРУСКАТА ОТ ОБЪРНАТО НАОПАКИ! ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ Е СЪРБИЯ! ЗНАМЕТО НА РУСИЯ Е УТВЪРДЕНО ПРЕЗ 1700 ГОДИНА! А ЗНАМЕТО НА СЪРБИЯ Е ОТ 20 ВЕК
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не!
19
12
 
5
 
! Отговори
Кърджали преди 3 седмици
До Анонимен Ти благодари че са ви запазили като племе. *** проспал цели 550 годин.
18
6
 
40
 
! Отговори
Македонски Българин преди 3 седмици
Как да не са геноциден народ, когато от чисто българска земя населена с българи направих българомразци с лъжи за татари, монголи и фашисти. Най-геноцидния народ на балканите е сръбския. Тея където и да са отишли винаги създават проблем и винаги има войни.
17
9
 
24
 
! Отговори
Северджанъм преди 3 седмици
Сърбия е геноцидна страна.