Силяновска: Кирил ни е вградил в Европа

Значението им е непреходно
24 май 2024 18:20, Стела Стоянова
64
Силяновска: Кирил ни е вградил в Европа
Снимка БГНЕС

„Кирил е изпреварил времето си с векове, той е вградил не само своя живот, но и нашия живот по някакъв начин в Европа преди много, много векове и ние трябва да уважаваме това.“

Това заяви президентът Гордана Силяновска-Давкова след молебена в чест на Свети Кирил , в базиликата "Св. Климент" в Рим, където се намира и гробът на общославянския просветител.

„Значението на светите братя Кирил и Методий е непреходно и обвързващо.“

Това заяви от своя страна Техническият министър-председател Талат Джафери. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Балкани
Спипаха 14 мигранти в българска кола в Одрин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Бунгар преди 2 седмици
Viva Makedonia! Да живее Македония! И само за това ще уволним охранител в Българско училище. Ние не преследваме гражданите с македонско самосъзнание в България,но само ги уволняваме.Промиваме на детски мозъчета в българските училища може,но да се казава истината не може.Великите българи....!!!!,,,,????
56
1
 
4
 
! Отговори
До По- точен преди 2 седмици
Кирилицата не е създадена от Кирил и Методий, които създават глаголицата. Кирилицата е създадена от Климент Охридски като за основа се ползват гръцките букви. Наречена е кирилица в чест на Свети Кирил, който му е бил учител. Така поне съм учил...
55
2
 
3
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
изказването е косвено признание за българския им корен.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко трябва да си извратен, че да избереш тази сенилна бабишкера за президент?
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази пролет бях в македония. Една македонска девойка караща мотор спря до мен и аз я запитах на български: "Къде мога да си купя такъв мотор"? А тя ми отговори: Моторът на живота е (С)(Е)(К)(С) със Българин! Качвай се и заминаваме у дома да правиме българчета, че тия сърбите, от по времето на Тито, ни помакедончиха!
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази пролет бях в македония. Една македонска девойка караща мотор спря до мен и аз я запитах: "Къде мога да си купя такъв мотор"? А тя ми отговори: Моторът на живота е (ССС)(ЕЕЕ)(ККК)(ССС) с Българин!
51
4
 
8
 
! Отговори
ДНЕС преди 3 седмици
В България се наблюдава интересна тенденция - деца от началното училище питат учителите следното - ние искаме да пишем вместо СМР Югозападна България . Децата ни ще поправят грешките на СДС и Желю Желев .
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наполовина откъснат етикет с букви на български и македонски казващи нещо, което едва ли интересува утоляващият жаждата си в този жарък пролетен ден с прегарящо кожата слънце и нито един облак в небето, който поне за миг да хвърли късче сянка за да мога да прочета на български и стараейки се и на македонски написано от братята ни Кирил и Методий! Дали ние Българите сме Братя с Македонците и прочетох следното: Аз брудяга се наричам и българките обичам! Аааа, Аааа, Аааа Аааа и македонките обичам!
49
2
 
22
 
! Отговори
Само питам... преди 3 седмици
А някой знае ли след като Македония била Античка Държава и е създадена много преди България , което означава и много преди Кирил и Методии дори да се родят. НА КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРИЛИ ТОГАВА? Нали не са мучали и ръкомахали когато са общували помежду си ? И ЗАЩО ТАКА СА ГО ИЗОСТАВИЛИ ? И ЗАЩО античкия македонски език се е провалил да ги "вгради" в Европа?
48
1
 
10
 
! Отговори
Ремонт правя преди 3 седмици
Моля , дайте ми телефона на тоя майстор Кирил , че имам едни уреди за вграждане. Щом е успял да вгради македонците , значи е истински сппециалист.
47
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повече няма да играя шах с македонци. Като почнат да губят и обявяват твоя цар за техен....
46
1
 
10
 
! Отговори
Tенгри кан преди 3 седмици
Селска, той са казва Константин философ;))) И тогава, не е още "свети". Кат каат "свети Кирил"... Тогава е само Коцето философа;))) А, казват,че взел името Кирил преди смъртта си, поради писмеността "кириали";))) Тъй казват;)))
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Силяновска дразни очите и възбужда фантазията на останалите с кафеникавите щръкнали зърна на стегнатите си гърди, полюляващи се в такт с плавните движения на бедра, по чиято гладка лъщяща кафеникава кожа, бавно прокарва дълъг и тънък пръст, опитваща се да привлече вниманието на човека отсреща, силно заинтрегувана от видимо голямата издутина в опънатите му плувки. Шумът, кашата от гласове, провикващи й се в ушите са нейна мечта да отиде на пясъка, който е далече от нея на 100 км. и да си легне!
44
3
 
29
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
В средата на 19-ти век, Найден Геров за първи път е организирал празник на буквите, и какво общо имат сегашните макета с това? Освен, че тогава са си били чисти българи! Както казваше Ванче Михайлов, да отворят архива ва Османската империя, и да видят, имало ли е такова понятие "македонец"! А ако им е трудно, по-скоро да отворят архива на тяхната ДС в Скопие! Тогава също ще стане ясно!
43
3
 
22
 
! Отговори
По-точен преди 3 седмици
... Княз Борис е човекът който обединява българите , налага християнството и въвежда славянската азбука . Братята Кирил и Методи почти са се били отказали да предлагат азбуката си ходейки от страна в страна. Всъщност в България по покана на Княз Борис идват учениците им . Борис Създава и спонсорира двете книжовни школи където учениците на Кирил и Методий завършват създаването на азбуката и започват да обучават българи и да превеждат книги на български. ТОГАВА славянската азбука става БЪЛГАРСКА.
42
3
 
11
 
! Отговори
По- точен преди 3 седмици
До Точен ... Ама верно ли ве ? Ти трябва да си двойкаджията във вашия курс. Кирилицата създадена от братята кирил и Методий НЕ Е ГРЪЦКА . Двамата братя са я създали и съобразили със славянските езиковви модели, с които гръцките нямат нищо общо. само с едно мога да се съглася. Азбуката първоначално не не била специлано за българите и всъщност е била на път да бъде забравена и да изчезне. КНЯЗ БОРИС НАУЧАВА ЗА НЕЯ И ВИЖДА ВЪЗМОЖНОСТ ДА Я НАПРАВИ БЪЛГАРСКА АЗБУКА. ТОЙ СПОНСОРИРА КНИЖОВНИТЕ ШКОЛИ
41
1
 
17
 
! Отговори
ъъъъъ преди 3 седмици
тва на чист български ли го е казала или на развален български ?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моля, някой да обясни какво означава "технически Министър-председател"!?
39
6
 
12
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Всеки студент по филология още от 1 курс знае, че кирилицата не е българска азбука, още по-малко македонска. Кирилицата е гръцка азбука от елинистичния период от 1 в. пр.Хр. и е обогатена с 15 глаголически /днес 8 опростени/ букви, които са създадени пак от грък. (При това, глаголицата е предназначена не за българите, а за великоморавците. Така че Силяновска е по-зле и от Просто Киро , и от Тиквата.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Учението, което Вулфила проповядва, ярко защищава основополагащите догми на арианството, които разделят Бог отец от Бог син, роден преди времето и създал света, и Бог Свети дух, създаден от Бог отец чрез Бог син. Това става ясно от писмо на неговия ученик и храненик, миланския епископ Авксентий Доростолски. Ледник Вулфила на остров Гринуич от архипелага Южни Шетлански острови в Антарктика е наречен в чест на епископ Вулфила.