Радо Шишарката: БГ продуцентите не искат богати певци

Скоро всеки българин ще си има лична певица, смята изпълнителят на "Шопската салата"
27 юли 2011 16:10, Екип на Dnes.bg
0
Радо Шишарката: БГ продуцентите не искат богати певци
снимки: Лилия Йотова за сп. Story
След по-малко от 10 дни ще стане ясно дали Радо Шишарката ще влезе в "основната схема" на предстоящото музикално риалити "Х фактор". Както вече писахме, той е подготвил две парчета - на Васил Найденов, и на AC/DC. Участието му предизвика интерес, тъй като Шишарката вече 30 години е на сцената и влезе в бита на хората с фолк класики като "Шопската салата" и "Тигре, тигре". Въпреки, че в началото е рокаджия, кариерата му тръгва в съвсем друга посока. Той е един от основоположниците на поп фолка, като издава първия си албум през 1993 година..

Защо реши да участваш в музикално шоу?

За да проверя дали работи моя "Х фактор". Това е поредната ми лудост, но когато бях млад изпълнител нямаше такива конкурси. Имаше един Златен Орфей, но там беше само за утвърдени имена. Искам да проверя лично за себе си на какво ниво съм, да покажа нещо различно. Наградата не ме вълнува, дори не знам каква е.

Все пак се смята, че тези конкурси са за млади и неизвестни таланти?

След като няма ограничения в регламента не виждам никакъв проблем.

Как се чувстваш в тази среда?

Чувствам се супер. Повечето участници са много талантливи, учещи или завършили музикални училища или Консерваторията.

Отмина ли времето на вашето поколение в поп фолка, сега феновете могат да ви видят единствено по ретро партита?

Важното е, че хората ни харесват. Правим участия с Руси Русев, Хисарския поп, Сашка Васева. Песните ги знаят всички, вечни са. По-рано се правеха песни със злободневни текстове, които са актуални и днес. Сега всичко е "обичам те", "мразя те", "липсваш ми" и т.н.

Да, но е факт, че сте изтласкани от светлините на прожекторите?

Не се чувствам изтласкан, макар че продуцентите постоянно търсят и налагат нови лица. Още малко всеки българин ще си има лична певица. Бих ги разбрал ако правеха хареми, но твърдят че правят бизнес. Но бизнесът им е на кръчмарско ниво. Звездите им са от ресторантски тип, принизили са всичко до едното участие. И "дерат" кожите на изпълнителите си.

Ти лично правил ли си опит да се обвържеш с някоя от водещите музикални компании?

Нямам и намерение, защото това ще бъде един пладнешки обир. В други страни продуцентите взимат 15-18% от хонорара, а у нас от 50 до 70 %. Затова и повечето изпълнители живеят по квартири и целта им е да си осигурят богат любовник. Върхът е пък да се ожени за него. Аз за какво да преговарям? От албуми в момента не се печели. Правят се клипове, които рекламират певеца, за да може да ходи на участие. И след това следва голямото отчитане. Омагьосан кръг. Затова смятам, че бизнесът ни е някаква пародия. Защо никой досега не рискува да търси признанието на чуждата публика?

Дали не критикуваш, защото си извън борда на тези компании?

Не, просто не съм в техния обсег и мога да говоря каквото смятам. Истината е, че продуцентите в България не искат богати изпълнители, защото после не могат да ги управляват. Тяхна е вината и да не се реагира срещу пиратството. Те имат нужда от него.

Радо Шишарката: БГ продуцентите не искат богати певци

Шишарката предпочита "лошата компания"

По каква логика? Нали в крайна сметка те губят?

В България май не е така. Както казах преди малко, албуми в България се правят рядко и загубите са минимални. При тях целта е песента да се разпространи бързо в Интернет, да стане хит, и певецът да тръгне на участия. Да се превърне в златна кокошка. Затова и "хитовете" в поп фолка издържат по 2-3 месеца.

Ти си написал доста песни, доволен ли си от постъпленията за авторски права?

Положението е смешно. Всъщност положението с авторските ни права е една голяма далавера. Преди години бях регистрирал в Мюзик Аутор 4 песни и за 1 година получих 420 лв. Реших да регистрирам и останалите, смятах, че ще се получи една прилична сума. Общо парчетата, на които съм автор са 120. От тогава обаче получавам като отчисления 210 лв. всяка година. Най-фрапантния случай обаче бяха едни 9 лева за цяла година. Вдигнах скандал, защото е направо тъжно и подигравателно.

Върху какво работиш в момента?

Сега подготвяме една нова песен с големи имена на жанра. Ще бъдем само мъже и със сигурност ще бъде интересен проект. Сашо Роман, Руси Русев, Орхан Мурад ще участват, надявам се през есента да е готова.
Иначе си продължаваме концертите в цяла България и чужбина. Ще работим докато хората ни искат и се забавляват с нашите песни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари