Америка тайно подкрепяла лидери на бунта в Египет

Планирали смяна на режима от 3 години
Обновена: 31 яну 2011 16:56 | 29 яну 2011 08:19,
125
Америка тайно подкрепяла лидери на бунта в Египет
Американското посолство в Кайро помогнало на млад дисидент. Снимка: БТА

Американското правителство тайно подкрепяло водещи фигури,  стоящи зад бунта в Египет, които планирали смяна на режима от  три години, разкрива британският в. "Дейли телеграф".  Американското посолство в Кайро помогнало на млад дисидент да  участва на организирана от САЩ световна среща на млади  продемократични активисти, като същевременно пазело в тайна самоличността му от египетската тайна полиция. 

При връщането му в Кайро през септември 2008 г. той казал на американски дипломати, че алианс от опозиционни групировки е  изготвил план за свалянето на президента Хосни Мубарак и  създаването на демократично правителство през 2011 г. Той вече  бил арестуван от египетските сили за сигурност във връзка с  демонстрации и вестникът не разкрива самоличността му. 

Разкритията, съдържащи се в секретни американски дипломатически  документи, публикувани от сайта "Уикилийкс", сочат, че  американски представители притискали египетското правителство да освобождава дисиденти, задържани от полицията. Документите  показват до каква степен Америка е подкрепяла тайно  продемократичните активисти в Египет, докато публично възхвалява Мубарак като свой важен съюзник в Близкия изток.

В секретна телеграма, изпратена на 30 декември 2008 г.,  американската посланичка в Кайро Маргарет Скоуби съобщава, че  опозиционни групировки били изготвили предполагаеми тайни  планове за смяна на режима преди президентските избори,  насрочени за септември тази година. Документът с гриф  "поверително", адресиран до държавния секретар във Вашингтон, е  озаглавен: "Активист от 6 април за визитата му в САЩ и промяна
на режима в Египет". Според текста той твърдял, че няколко  опозиционни сили се договорили да подкрепят не съществуващ в  писмена форма план за преход към парламентарна демокрация,  включваща по-слабо президентство и засилени правомощия на  премиера и правителство, преди насрочените за 2011 г.  президентски избори.

Още по темата

Според източника на посолството е планът бил толкова таен, че не можело да бъде записан на хартия.  Посланик Скоуби изразява съмнения дали такъв нереалистичен  заговор би могъл да успее и дори дали наистина съществува. 

Документите обаче показват, че американски дипломати се свързали с дисидента и той получил солидна подкрепа за продемократичната му кампания от служители във Вашингтон. Посолството му  помогнало да участва в "среща на върха" на млади активисти в Ню  Йорк, организирана от Държавния департамент

Служители от  посолството в Кайро предупредили Вашингтон, че самоличността му  трябва да се пази в тайна, понеже може да понесе отмъщение след завръщането си в Египет. Той вече бил изтезаван три дни в  египетската Държавна сигурност, след като бил арестуван за  участие в протест няколко години преди това. Служители на
американското посолство поддържали редовен контакт с активиста  през цялата 2008 г. и 2009 г., смятайки го за един от  най-надеждните си източници за информация за нарушения на човешките права. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: бунтEгипет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
31
 
! Отговори
Todorova преди 13 години
Защо ли не се учудвам ,че отвъдокеанските братя ускорено сеят демокрация повсеместно ? Че ,иначе ,как ще излязатот кризата ,която ги е натиснала ? И това ,обаче ,няма да им помогне! Няма да мине много време ,за да забележим новата тенденция на пазара на труда - американски гастарбайтери в Китай ! Горките , ще трябва и те да поработят малко !!
121
0
 
31
 
! Отговори
!?!..?!? преди 13 години
еmi, вече не е тайна :)
120
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не вярвам на това, докато не го прочета !къде е линка към кабелите ?
119
0
 
34
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Едно време имаше лаф, че САЩ се бърка във вътрешните работи на СССР по цял свят. От лафа остана това, че САЩ продължават да се бъркат във вътрешните работи на много страни по целия свят. А най-кривото е, че терористите са плод на американското разузнаване, т.е. за съжаление няма как да са бич за самата Америка. Те са причината за пред света САЩ да може да нанася отбранителни военни удари по цял свят. И решенията ще ги взема сам, без тромавото НАТО да и пречи...
118
0
 
32
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Странно, но имам едно усещане,наречено дежа вю...
117
2
 
31
 
! Отговори
Алоо преди 13 години
Да бе все американците са ви виновни на вас, че тия са голтаци и индианци и че точно това си заслужават.
116
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е ако това е вярно, то американците си заслужават всички терористи. Като се месят където не им е работа, ще се стигне накрая до фанатичен режим и пак на тяхната глава ще отиде. Ама е време всички държави да ги натиснат тия *** да си траят и да не се държат като шило в торба, защото накрая всички си патят от техните скудоумия. Защото заради тях мюсюлманите намразиха целия християнски свят и нещата не вървят добре. създадоха предпоставки да се разпространи тази религия много.
115
0
 
35
 
! Отговори
Ния преди 13 години
Добро утро!Ами кой стои зад всичко конфликти по света?Пак Сащ
114
0
 
33
 
! Отговори
котарака хохо преди 13 години
Та сега е ред на сев. Африка и близкия Изток. Новата Римска Империя която ще се управлява не от европейци а от евреи, стъпка към новия световен ред готвещ идването на техния месия. Та цялата работа в Сев. Афр. е предаване на полит. и иконом. контрол от САЩ директно на Израел. А това може да стане само чрез създаване на безредици и глад, защото арабите са упорити, а ако не стане и чрез войни.
113
0
 
33
 
! Отговори
котарака Хохо преди 13 години
дааа. средствата за масова кретенизация добре си вършат работата за да ви накарат да мислите че това е ревлюция на гладни хора. И Ист. Европа се дигна преди 20 г. макар че не бяхме гладни уж за права и свобода без да осъзнзваме че сме подстрекавани и манипулирани. Други са по близо до истината че САЩ са замесени но и това не е цялата истина - нали те и сега контр. мар. правителства? Погледнете картите за да разберете къде се е простирала Римската Империя!
112
1
 
32
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Ами подкрепят ми, нали трябва да се смъква цената на петрола.... Днес Египет, утре Тунис....
111
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изтребването (от глад) на българите и конвеера за раждане на *** и ***, са в пълен ход съгласно план Ран-Ът!Този план се провежда от Бойко и камарила а един от съавторите му е *** Костов.Който не знае за каква орис сме орисани, да сложи в търсачката Ран-Ът и ще му се просветли!Трябва да станем 5 милиона !А от тях *** ...?
110
1
 
34
 
! Отговори
До жоро преди 13 години
Изтребването (от глад) на българите и конвеера за раждане на *** и ***, са в пълен ход съгласно план Ран-Ът!Този план се провежда от Бойко и камарила а един от съавторите му е *** Костов.Който не знае за каква орис сме орисани, да сложи в търсачката Ран-Ът и ще му се просветли!Трябва да станем 5 милиона !А от тях *** ...?
109
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците, американците ...А нашия американец в София?
108
1
 
32
 
! Отговори
bg преди 13 години
Medvedev beshe na poseshtenie v Egipet predi 1 sedmica.
107
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нЕ Е САМО АМЕРИКА ЯВНО НЕКОЙ ПРЕ1И НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ДА СЕ НАЛОЖИ ПО ФЪРЗО ЗА НАЧАЛО ТРЯБВА ДА ИМА ОБЕДИНЕН АФРИКАНСКИ СЪЮЗ НА ЧЕЛО С ТЕХНОТО МОМЧЕ КАДАФИ ЗА СВЕДЕНИЕ БРАТ МУ ЖИВЕЕ В ИЗРАЕЛ МНОГО ИНТЕРЕСНО ГОВОРЯ ЗА БРАТ МУ ПО МАЙКА АЙДЕ СЕГАКОЙТО ЗЕМЕМ МИ РАЗПРАВА ЗА КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ СИ ПУСНЕ СЛАВЧО СИ СИПЕ РАКИЙКАТЪ И ДА ОДИ СЕ ГРЪМНЕ
106
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако американците са подстрекатели на тези бунтове се опасявам, че са в тотална грешка. Колко и да са лоши сегашните режими, в Египет и останалите арабски държави, управлението им е светско, а сега ще се възползват ислямистите и нищо чудно в тези държави те да вземат властта и тогава горко на Израел, а от там и на останалия християнски свят-дано не така, но световна война вече *** на вратата ни.
105
0
 
32
 
! Отговори
bg преди 13 години
do *** "amerikanec"v kavi4ki-4ekai da se razbereme sega:germancite nad vsi4ki,ili amerikancite nad vsi4ki?Koi sa po-simpati4ni nacisti?
104
20
 
33
 
! Отговори
американец преди 13 години
Америка над всичко!
103
1
 
33
 
! Отговори
bg преди 13 години
Hosni Mubarak e putnik.