Егитептският синдром удари целия регион

Либия, Бахрейн, Йемен и дори Иран се разбунтуваха сериозно
Обновена: 16 фев 2011 14:37 | 16 фев 2011 13:52,
54
Егитептският синдром удари целия регион
Демонстрация по време на погребението на един от загиналите протестиращи в Техеран. Снимка: Reuters

Това, за което всички говореха, вече е факт. Народните въстания срещу авторитарните режими в Тунис и Египет бутнаха първите плочки от доминото и сега на редица дългогодишни управници им пари под краката. В това число и на непоклатимия полковник Муамар Кадафи.

След преврата през 1969 година той установи тотален контрол върху страната и се утвърди като един от най-хитрите играчи в световната политика. Ползващ се и с мощта на петролна сила, Кадафи превърна джамахирията в лично владение. Не че не е имало опити за протести срещу управлението му, но през изминалата нощ припламна искра, която твърде вероятно ще разпали истински пожар в двора на Кадафи.

От години в най-населения либийски град Бенгази има брожения срещу полковника. Според правозащитната организация "Хюман райтс уоч" през 1996 г. силите за сигурност са застреляли най-малко 1200 затворници в затвора "Абу Салим" в Триполи при неизяснени досега обстоятелства. От няколко години близките на жертвите, повечето от Бенгази, настояват да бъде хвърлена светлина върху избиването на затворниците и виновниците да бъдат изправени пред съда.

Снощи обаче се стигна до улични боеве. Полиция разпръсна със сила протест срещу режима в пристанищния град, разположен на 1000 километра източно от столицата Триполи. Поводът за демонстрацията беше задържането на видния правозащитник и критик на властта адвокат Фетхи Тарбел.

Демонстрацията постепенно прерасна в бунт срещу властта. Под натиска на протестиращите Тарбел бил освободен, но събралите се около 2000 души не се разотишли и към тях се присъединили още хора. Хората били със сила от силите за сигурност. В сблъсъците са ранени 14 души, от които 10 полицаи.

Скандиранията на тълпата обаче са красноречиви: „Бенгази, събуди се, дойде очакваният ден”, „Кръвта на мъчениците не бе пролята напразно”, „Народът не иска корупция”.

В четвъртък се очаква и либийският „Ден на гнева”, какъвто вече видяхме в Египет и Йемен. Под лозунга „Бунт на 17 февруари 2011 г. в Деня на гнева в Либия” групата във facebook, която подготвя утрешните протести, нарасна от 4400 души в понеделник до над 10 000 в сряда.

Режимът не се бави с отговора и държавните медии бълват материали за „спонтанни” демонстрации в подкрепа на Кадафи в редица градове, включително и в Бенгази.

Подобна тактика използва и Хосни Мубарак, но тя имаше съвсем краткотраен ефект.

Изблици на любов към властта се забелязват и в Йемен, където поддръжници на дългогодишния президент Али Абдула Салех (управляващ вече три десетилетия) излязоха по улиците редом до тези, които протестират срещу бедността, и корупцията и настояват за реални политически реформи.

В Бахрейн хиляди продължават да демонстрират в столицата Манама след два дни на кървави сблъсъци с полицията, довели до смъртта на двама души. Кралят Хамад бин Иса Ал Халифа изрази съболезнования на близките на жертвите и обеща пълно разследване на убийствата. Полицаите, замесени в инцидентите, вече били арестувани.

Протестите обаче не спират. Хората държат на няколко основни искания – да бъдат освободени политическите затворници, да се създадат нови работни места, парламентът да има по-широки правомощия, да се напише нова конституция, премиерът Шейх Халифа бин Салман да напусне поста, който заема 40 години.

Мнозинството в страната са мюсюлмани шиити, които се оплакват, че са репресирани от управляващия от 18 век сунитски политически елит.

Иран също яхна близкоизточната вълна и там вълненията срещу управлението на президента Махмуд Ахмадинежад продължават. След като двама души бяха убити в улични боеве между полиция, анти- и проправителствени демонстранти, в сряда отново имаше размирици. Безредиците избухнаха по време на погребението на една от жертвите в столицата Техеран.

По данни на опозицията 1500 нейни активисти са били арестувани от началото на протестите досега. Представители на властта пък настояха водачите на бунта да бъдат осъдени и екзекутирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
972 преди 13 години
TEZI T.N. HORA ARABITE SA REZULTAT NA VEKOVE KRAVOSMESITELNI I PEDOFILSKI BRAKOVE.TE NE POLUDJVAT,TE TAKA SI SE RAJDAT.AKO MISLITE 4E V ISLAMSKA STRANA E VAZMOJNA DEMOKRACIA,NE6TO STE SE OBARKALI.TIA VARVARI RAZBIRAT SAMO OT DIKTATURA I VOENNA HUNTA INA4E,NIKOI NE MOJE DA GI OZAPTI.GOSPOD SE E SMILIL DA IM DADE PETROL,4E RACETE IM SA ZAVRENI OTZAD PO ROJDENIE.SAMO GLEDAITE SEIR SEGA,POLOVINATA TUNIS SE IZSIPA V ITALIA.AWE,TEHNITE KARABINERI NEMAT LI SI PU6KI TA SE 4UDAT KVO DA PRAVJT S TEH.
51
1
 
3
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
всичко върви добре другари по сценарий. още малко и всичко ще си доиде на мястото. до самоунищожението на дяволския остров останаха броени дни.
50
3
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Филмът -- сценарий и режисура на ЦРУ, -- сме (сте) го гледали през 1989, а и след това, но мнозинството от вас са получили демократична амнезия и либерална деменция, та нито помнят събитията, нито разпознават старите хватки и прийоми. Цивилизационен избор -- няма как...
49
11
 
17
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Много моля,индивидите от африкански и мисилмански произход, да не дават съвети на образованите, интелигентни бели хора!Вместо това, да прочетат Дарвин,за да научат повече за произхода си!Не само да декламират наведени тефтера си.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българина ,както винаги чул недочул ,и в повечето случай не разбрал,някой пусна слуха ,че има изнасилена журналистка,ама никой не си направи труда да прочете някой друг источник,за да разбере ,че няма изнасилване.
47
10
 
5
 
! Отговори
Шеквед преди 13 години
Ами че добре са й го турнали на хамериканката, я! Да види какво благина е ! И е трябвало после в знак на благодарност да ги почерпи с баклавичка и кадаиф. Свиквайте, че то и насам иде!
46
1
 
12
 
! Отговори
Mango преди 13 години
До 28 jhgjhk: ***!Изчакваме при вас да се вдигнат 35 000 000 кюрди!Тогава ще почуствате, колко haresva vi e ..neto!
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и сега какво ще трьгне една вална от емигранти кьм европа и ще трябва да ги храним тези диваци с парите от наще даньци !
44
3
 
4
 
! Отговори
др.Шибалаки Мушков преди 13 години
Ела при мен на преглед и ти ще си доволен широконоса *** ***.
43
2
 
10
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Шекведе , просто животно , какво се радваш че изнасилили *** жената?
42
3
 
14
 
! Отговори
иван преди 13 години
само вилата на врата я оправя тази *** и ***.Ще изнасилват , както са били на куп тези военни е трябвало да ги обработят . Да не видят бяла и хубава жена и ваднага и скачат - първобитни човеци . Така е защото жените при тях са грозни , дебели , космати и.....и се отнасят с тях като с кучета и *** . Естествено ако можем да наречем жени тези Пингвини
41
13
 
5
 
! Отговори
Шеквед преди 13 години
Добре са й го турнали на хамериканката! Доволна е останала!
40
5
 
7
 
! Отговори
Маг преди 13 години
Звездите ми го говорят,че в Световен мащаб,народа ще се вдигне! Трябва да има преразпределение на благата!
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хихихихи! Като разберат що е демокрация ще си искат старото, ама.....:)Засега само изнасилват американски репортерки по улиците и мисля, че света е техен:)
38
1
 
13
 
! Отговори
още-още-още!!!!!! преди 13 години
А Саудитска арабия-га? А Йордания????
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повече никога няма да чета и пиша коментари ! Тук е пълно с *** ***, които искат да бъдат на всяка манджа мерудия, но са толкова *** и ограничени, че не могат на две магарета сламата да разделят !!! *** ***, които цял ден драскат глупости, а всъщност не могат за пет лева работа да свършат.
36
3
 
12
 
! Отговори
Очакващ преди 13 години
очаквам петол над $200 за барел, нищо друго....
35
3
 
15
 
! Отговори
IVo преди 13 години
не баба Ванга, а Нострадамус е казал че ще тръгне от там
34
10
 
0
 
! Отговори
spartak преди 13 години
da dokajem na sveta che balgarskite maje ne sa jeni ili babi koito sa kleknali na kolene i primirimo ochakvat sadbata si.da dokajem che ne se strahuvame da izleznem na ulicata i da se borime za po dobar i normalen jivot.taka kakto se boriat majete v garcia,sarbia,tunis,egipet,francia i po celiat sviat.da dokajem na sveta che balgarskiat maj ne e strahlivec koito e preklonil glava pred tiranite,diktatorite,mafiata,mutrite,ili s dve dumi pravitelstvoto.po soc vreme balgarskite maje biaha istinski.
33
1
 
15
 
! Отговори
Revolutionist преди 13 години
Задава се световна революция в битка на " Хората vs Управниците " Управниците ще загубят .