Над 100 са жертвите в сирийския град Дераа

Съседни на Дераа селища също станаха сцена на демонстрации
Обновена: 24 мар 2011 16:17 | 24 мар 2011 16:16, Елка Василева
30
Над 100 са жертвите в сирийския град Дераа
Снимка: Reuters

Най-малко 100 души са били убити в сряда от полицията в южния сирийски град Дераа, предаде АФП, като се позова на сирийски правозащитници и очевидци. Досега беше съобщавано само за 25 убити в сряда и за общо 32 убити от миналия петък насам.

Днес над 20 000 души участват в града в масово погребение на убитите, допълни друг правозащитник.

"В Дераа има със сигурност над 100 убити и на града ще му трябва една седмица, за да погребе мъчениците си", е казал по телефона за кореспондент в Никозия на Франс прес Айман ал Асуад, който е правозащитник от Дераа. Той съобщил, че в сряда силите на реда са използвали бойни патрони.

Според друг правозащитник убитите в Дераа и околностите превишават 150 души.

Дераа от миналия петък е сцена на бурни протести срещу управляващите в Сирия. Протестите бяха организирани първо по призив във Фейсбук. Всеки ден протестиращите се събираха пред джамията Омари в центъра на града.

В продължение на няколко дни техните протести прерастваха в сблъсъци със силите на реда.

Още по темата

Сирийски правозащитни организации обвиниха властите в масови арести, сред които и този на известен блогър, предаде Франс прес. Задържаният блогър Ахмад Хадифа е журналист и студент и е на 29 години. Той е бил арестуван тази сутрин от силите за сигурност, съобщи сирийската Обсерватория за правата на човека.

През февруари той отново беше задържан за 6 дни, но го пуснаха, без да му бъдат повдигнати обвинения. Сега Хадифа е арестуван заради дейността си във Фейсбук в подкрепа на протестите в Дераа.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл 93 души са били задържани през март в различни сирийски градове заради вълната от протести. Организацията смята, че действителният брой на задържаните може да е много по-голям, пише БТА.

Става дума за хора между 14 и 45 години, сред които студенти, интелектуалци, журналисти и активисти.

Според властите жертвите на протестите в Дераа са убити от въоръжени банди. Властите обвиняват тези банди, че са струпали оръжие в джамията, около която се събират ежедневно противниците на режима.

След кървавите сблъсъци от сряда училищата в Дераа, разположен на 120 километра южно от Дамаск, в четвъртък са затворени. Магазините също. Сутринта в четвъртък сирийски военни с автомати "Калашников" обикаляха из улиците на града. Разположени бяха и полицейски части, както и специални полицейски отряди за борба с безредиците.

Съседни на Дераа градове и села също станаха сцена на демонстрации, вдъхновени от вълната от протести в целия Близък изток, допълва Асошиейтед прес.

Вчера любителски записи, качени в ЮТюб и в Туитър, показаха кървавото потушаване на демонстрацията в Дераа. На кадрите се виждаха безжизнени тела по улиците и хора, окъпани в кръв.

Главната болница в Дераа съобщи, че към 15 часа по Гринуич в сряда там са били докарани телата на 25 протестиращи с огнестрелни рани, предаде Ройтерс.

Демонстрациите в Дераа и околностите й са безпрецедентни, отбелязва Ройтерс. Досега президентът на Сирия Башар Асад отказва да се вслуша в исканията на демонстрантите.

ООН, Франция и САЩ осъдиха насилието при потушаването на демонстрациите. Франция призова управляващия елит за диалог и демократични промени, допълва Ройтерс.

Едно от основните искания на протестиращите е отмяна на наложеното още през 1963 г. извънредно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СирияДераа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
nemo преди 13 години
Които умре е от кадафи които оцелее ще стане от съпротивата.На този принцип работят сащ от краи време.Чудно ми е как бомбите разпознават кои е цивилен и кои е военен.
9
7
 
11
 
! Отговори
демокрацията преди 13 години
до 6Плюйме ги, защото след време целият арабски святщв се управлява само от американците и ще бъдат много по-зле с американска демокрацията отколкото без демокрация.За пример ти давам България.
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много просто с. .. защо щатската алчност няма край! гушнаха петрола на Садам, сега ще гушнат и на Кадафито, пък после американците зареждат с галони за центове ... така ще е, докато има толкова хора с промити мозъци и вярват на глупостите им за "човешките права" ..
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът е че това което се случва не ражда демокрация и просперитет, а хаос.
6
11
 
8
 
! Отговори
с. преди 13 години
Целия арабски свят доскоро се управляваше от десетилетни режими!Защо постоянно плюете американците!?Значи излиза,че всички на тоя свят са *** *** като вас и нямат стремеж за свобода и просперитет ли!?Когато станаха проблемите в Египет изчетох доста и разбрах,че над 40% от египтяните живеят в крайна бедност!Мубарак беше близък съюзник на САЩ и беше с горе-долу нормални отношения с Израел!Не мисля,че Щатите имаха мега изгода да го свалят!Айде стига сте плюли!Първосигнални сте!
5
7
 
13
 
! Отговори
мм преди 13 години
Тия Американци ,покрай политиката им на сваляне на президента във Египед разбутаха целия Арабски свят,сега да искам накрая те да го ядат ,за тия подмолни игрички дето си играеха
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичките протестиращи араби трябваше първо да ходят да питат иракчаните сега по добре ли живеят отколкото при Садам
3
6
 
22
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Какво прави сега НАТО?Тук явно на власт са техни хора и на тях е позволено да убиват!
2
8
 
26
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Ало, НАТО какво става със защитата на "човешките права"? 100 човека са убити само при една демонстрация в Сирия за цялата кампания на Кадафи срещу "мирните граждани" с ДШК и РПГ-7, не са убити толкова хора в действителност, да оставим пропагад. война на зап. медии ! Защо няма Томахавки - ами много просто защото там няма нефт, а в Либия има и то от най-качествения т.н. "лек " нефт! така , че стига демагогия и увъртания целта е ясна гушване петрола Кадафито!!!
1
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вчера гледах документален филм (Завладяването на истока), където ясно е разкрито как точно Америка, чрез организации като тези на Сорос и Джон Маккейн обучават, подържат и финансират студентски организации, които да организират подобни протести. Версията със спонтанна организация във Фейсбук е доста далеч от истината.