Сирийските власти арестуваха стотици в цялата страна

Операцията е с цел потушаване на националния бунт
Обновена: 9 май 2011 15:50 | 9 май 2011 15:50, Елка Василева
2
Сирийските власти арестуваха стотици в цялата страна
Снимка: Reuters

Сирийските власти, нахлувайки от къща в къща, арестуваха стотици активисти и протестиращи против правителството в цялата страна. Операцията е в рамките на държавната политика за потушаване на националния бунт, който президентът Башар Асад се закани да преодолее, предаде Асошиейтед прес.

Днешните арести, които бяха насочени срещу организаторите на протестите и участниците, обхванаха предимно централния град Хомс, крайбрежния град Банияс, някои предградия на столицата Дамаск и села около южния град Дераа, каза Рами Абдул Рахман, директор на Сирийската обсерватория за човешки права, пише БТА. Той добави, че картечни откоси са били чути в предградието на Дамаск Маадамия.

Над 250 души, в това число жени, са били задържани в Банияс, където в събота бяха разположени спецчасти и танкове.

Сред арестуваните е водещ организатор на демонстрациите, заедно с баща му и тримата му братя. Задържан е също Фирас Хаддам, племенник на бившия вицепрезидент Абдул Халим Хаддам, който живее в изгнание, откакто напусна Сирия през 2005 г., и призовава за свалянето на режима.

Още по темата

Жител, който избягал от Банияс преди два дни, заяви пред АП, че сред арестуваните са имами на джамии, началникът на общината и членове на видни фамилии в града като Хаддам, Масри и Сахюни.

Сирийският вестник "Ал Уатан" цитира днес Асад, според когото сегашната криза в Сирия ще бъде преодоляна, а процесът на административни, политически и медийни реформи продължава.

Президентът направил това изявление при посрещането на местна делегация в неделя, посочва изданието, без да дава повече подробности. Вестникът на управляващата партия Баас пише, че спокойствието в Банияс е възстановено и че противопоставянето ще свърши до няколко часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: СирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
7
 
! Отговори
STRAHLIV BALGARIN преди 13 години
NALI I BOKO SE ZAKANI DA ARESTUVA PROTESTIRA6TITE SRE6TU REJIMA MU. ZATUY NQMA PROTESTI V BG, EMI STRAHLIV E BALGARINA, A Q VIJTE KAK PROTESTIRAT HORATA SRE6TU DIKTATORITE....
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
taka se pravi