Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия доставя оръжие на страната, но то не се използвало срещу демонстранти
Обновена: 31 яну 2012 16:06 | 31 яну 2012 16:05, Елка Василева
180
Москва против външна намеса със сила в Сирия

Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар ал Асад да подава оставка, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в интервю за австралийския тв канал Ей Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Той добави, че не е в стила на руската политика да моли някого да подаде оставка. "Смяната не режимите не е наша  професия", подчерта Лавров. Първият дипломат на Русия отхвърли твърденията, че Москва безусловно подкрепя режима в Дамаск и декларира: "Ние не сме приятели и не сме съюзници на Асад".

По въпроса за продължаващите доставки на руско оръжие за Сирия Сергей Лавров обясни, че има подписани договори и те трябва да се изпълняват. Същевременно той изрази увереност, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не се използва срещу демонстранти и не води до задълбочаване на кризата в страната.

Още по темата

Сергей Лавров, който е на посещение в Австралия, заяви, че Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме резолюция за външна намеса със сила в Сирия. "Ако опозицията отказва да седне на масата за преговори с режима, тогава каква е алтернативата - да се хвърлят бомби?", зададе той реторичен въпрос. След което подчерта, че "гарантира", че Съветът за сигурност никога няма да одобри това.

Лавров опроверга съобщенията на някои медии, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не може да се свърже с него, за да обсъдят сирийската криза. Министърът обясни, че когато днес е пристигнал в Австралия от Нова Зеландия, му е било докладвано, че Клинтън е изявила желание за разговор, но не било в правилата на руската дипломация да отказва предварително насрочени срещи. "При най-малка възможност ще проведем такъв разговор", каза Сергей Лавров.

В Москва виден руски парламентарист заяви днес, че Русия е обезпокоена от констатациите, които се правят в САЩ и Европа, че режимът на Башар ал Асад е обречен и няма бъдеще. В телемост "Москва-Берлин" първият заместник-председател на комисията по международни въпроси към Държавната дума Константин Косачов се оплака, че руската позиция относно Сирия "се интерпретира несправедливо и некоректно" или като подкрепа за конкретния лидер, или като защита на руските икономически и военни интереси.

Депутатът от Думата подчерта, че главната мотивация на Русия в случая е да се действа в рамките на международното право.  "Никой няма право да определя легитимността на този или онзи режим, това е изключително право на сирийския народ", заяви Константин Косачов.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов от своя страна заяви, че приемането на резолюцията за Сирия от Съвета за сигурност на ООН може да доведе до гражданска война в страната, предаде Франс прес. "Проекторезолюцията на Запада не предвижда компромис. Налагането й ще отвори пътя за гражданска война", предупреди Гатилов в микроблога си в Twitter, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
4
 
! Отговори
за 133 преди 12 години
Другарю , трепетът дето те обзема кат се надупиш на мужишкия Голям Член не е патриотизъм , а чист педералиризъм....вземи се гръмни да се освободиш от себе си.........
120
2
 
4
 
! Отговори
за 124 преди 12 години
Проходът беш=е блокиран от дефентна руска техника, дефектна не унищожена.....това са великите рапки - ***, скачат на разни джуджета
119
9
 
4
 
! Отговори
за 128 преди 12 години
***, какви грузинци са смелили?! Американските кораби наближиха и рашките благоразумно се изтеглиха.........ама в бекапестан карате на чалга и кремълска пропаганда и сте големи злета
118
3
 
9
 
! Отговори
освободител преди 12 години
до западното *** Луциферчо--- а тоз късмет да ги огвори та такива продажници като тебе да са в него , жалка западна ***
117
4
 
14
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
когато запаняците плюят срещу Русия , значи ги е страх и значи Русия е на прав път , а този тук на снимката е един от най-добрите политици в световен мащаб
116
4
 
9
 
! Отговори
Браво 130 Луцифер преди 12 години
Но не ни изненадваш. Ние отдавна знаем, че Луцифер е в Империята на злото САЩ и Израел. За това мразите Путин и Русия. Щом вие го мразите, значи те са вашата противоположност.
115
11
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Раша, както винаги е на страната на диктаторите и мракобесниците. Като се има в предвид кой е на чело на бившия СССР -КГБейският милиционер путин (марионетката медведев не се брои), какво може да се очаква? На какво е научен, какво е защитавал и какво е работил? Ако не го спира информационния бум, този агент е готов отново да отвори ГУЛаг за собствените си граждани. Бивш комунист няма!!!Луцифер
114
5
 
18
 
! Отговори
BG za 127 преди 12 години
Е ти на това опозиция ли му викаш. Каква опозиция са тия. Сбирщайн командоси от всякъде. Израел, САЩ, заедно с редовните им войски от Ирак, Катар Саудитска арабия, емиратите. Начело с ръководителя нападението над Триполи. И други такива мирни демостранти. Които се опитаха да превземат Дамаск. Е някой да каже, как тази опозиция ще седне да преговаря с Асад. Като какви и от чие име.
113
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато руснаците смляха грузинците и също когато взеха летището в Прищина за часове (догато Натовците не смееха да прекрачат границата без разрешение от сърбите) само едно нещо е общото: И в двата случая никой от Нато не си е помислил, че ще посмеят и ще успеят.Е, и посмяха и успяха. Това е общото на големите държави - не им пука от малки подлизурковци и нещастни политиканчета.
112
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А американците продават оръжие на опозицията, ама то не се използува срещу Асад..!!!Хахаха,.. Толкова шум за нищо!
111
4
 
11
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
124 напълно си прав , да не говорим че в грузинската армия беше пълно с наемници и американски инструктори , просто има една малка разлика , идните са наемници а др се бият за родината си и за самите руснаци , а там всички са с руски паспорти
110
3
 
20
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
не знам къде руснаците са издухали супата и кога пред някой са паднали на колене да му се молят за разлика от вашите западни приятелчета , тия чакали тепърва ша вият , веж видях една западна *** как си счупи краката да бяга като чу че руснаците идват и великите западняци се покриха , не спазиха обещанието да му помогнат на човека , а преди много години един американски генерал се хвърли през прозореца и умря човека , привидели му са се руски танкове пред Капитолия
109
2
 
15
 
! Отговори
До 123 преди 12 години
Фактите които си изброил донякъде са верни - макар и да не е толкова голяма разликата, 58-*** армия е наистина по-добре въоръжена от Грузинската. Въпросът е, че за навлизане в Южна Осетия и Абхазия от Русия има в Кавказ има само един планински проход, изключително тесен и дълъг много километри. Грузинците се бяха подготвяли години наред да го защитават - предвиждайки именно такъв сценарии. Щатите предвиждаха неадекватна реакция, и неуспех за Русия. Фактъте, че всичко на практика приключи за 2дни.
108
14
 
7
 
! Отговори
Pan до 121 преди 12 години
Е то 58-*** армия има близо 600 бр танкове Т 72 срещу 85 грузински танка и 20 000 грузинска армия Остава и да не надделеят руснаците То голямо геройство русия срещу малка Грузия САЩ смачкаха за дни 400 хилядна иракска армия въоръжена с над 3000 танка при това с минимални загуби от американска страна Така че не ми ги хвалете руснаците когато стигнат ефективноста която САЩ демонстрира тогава ги хвалете Война с малка Грузия що за перчене е това Все едно 30 г мъж да се хвали че пребил 5 годишно дете
107
1
 
6
 
! Отговори
Emir до 119 преди 12 години
Много мощни финансови потоци от С. Арабия се вливат в Северен Кавказ! Арабите реално си я купуват тази земя, която е населявана от 95% мюсюлмани!
106
4
 
11
 
! Отговори
Южна осетия преди 12 години
8.08.08 - 13.08.08 дни в които бе върнат мита за непобедимата руска армия. Една руска армейска единица попиля цялата грузинска армия.
105
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай Асад чуждите ***! Велика Русия и Могъща Персия няма да те оставят!
104
1
 
15
 
! Отговори
do 103 преди 12 години
Малко много си се объркал, Саудитска арабия, най-верния американски съюзник не бил изнасял тероризъм. Да си чувал за Уахабитите, Точно те и наемниците от тази държава се опитаха да запалят Кавказ и да установят Шериата. И започнаха в Чечня. И по чии ли съвет беше това, че ми е трудно да се сетя..
103
9
 
6
 
! Отговори
Майкоп преди 12 години
31.12.1994-------02.01.1995г Дни в които бе разбит мита за непобедимата руска армия! Шепа арабски наемници попиляха руските войски щурмуващи Грозни!
102
10
 
6
 
! Отговори
А, стига ,бе...115.. преди 12 години
...и кои страни изтри САЩ от картата на света..???..ДАНЕ БИ ..ЧЕЧНЯ ,БЕ....ХА,ХА,ХАААА....