САЩ: От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат

Русия: Сирийският режим воюва срещу подкрепяни от "Ал Кайда" бойци
9 мар 2012 11:43, Елка Василева
25
САЩ:  От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат
От Сирия изтичат пари, привърженици на режима бягат, заяви Вашингтон. Снимка: архив, Reuters

Американските власти разполагат със сведения, че от Сирия изтичат големи потоци парични средства и че видни представители на управляващия режим бягат в съседни страни, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По думите й това често е начало на процес, в който поддръжниците на режима започват да разбират, че той е обречен.

Нюланд не посочи имената на бегълците, като само уточни, че те се прехвърлят в Ливан, Йордания, Турция и други съседни на Сирия държави.

Според Нюланд обикновено подобен процес проявява тенденция към разширяване. Тя добави, че през последните месеци се наблюдава увеличаване на броя на дезертьорите от сирийската армия, главно на редници и сержанти.

От своя страна високопоставен руски дипломат предупреди, че режимът на президента Башар Асад в Сирия се бори срещу подкрепяни от „Ал Кайда“ бойци, сред които има най-малко 15 хиляди чуждестранни терористи. Те щели да превземат градове в цялата страна, ако правителствените сили се изтеглят, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Михаил Лебедев, заместник постоянен представител на Русия в европейската централа на ООН в Женева, заяви това на първата среща на новосъздадения Сирийски хуманитарен форум, организирана от Бюрото на ООН за координация на хуманитарната помощ.

"Бунтовническите групи нападат, убиват, измъчват и сплашват цивилното население. Притокът на терористи от всякакъв вид от някои съседни страни постоянно нараства", заяви Лебедев. Той обърна внимание, че бунтовници са извършили наскоро атаки от голям мащаб срещу инфраструктурни обекти, сред които училища и болници.

Русия е верен съюзник на Сирия, въпреки че по-голямата част от международната общност осъжда репресиите на режима срещу неговите опоненти и невъоръжени цивилни, отбелязва Ройтерс.

Междувременно рано тази сутрин избухнаха ожесточени сблъсъци между дезертьори и войници от сирийската армия в централната сирийска провинция Хомс, съобщи ДПА, като се позова на представители на опозицията, която е свикала за днес масови протести.

"Тежки престрелки се водят в покрайнините на град Растан и в района на Ал Кусаир между бойци на опозиционната Свободна сирийска армия и правителствените сили", каза Абу Имад, опозиционен активист, базиран в Северен Ливан. Черен дим се вижда над районите, обхванати от боевете, допълни той.

Сирийските местни координационни комитети - опозиционна група, документираща насилието из цяла Сирия, съобщиха, че правителствени войски обстрелват райони в Карам аз Зейтун, Халидия и Баяда в разбунтувалата се провинция, допълва ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
23
 
! Отговори
421 преди 12 години
да сирия наистина се бия с нато и сащ .долните игрични на мръсните хамериканци.дано да не им мине номера,че последиците ще са по трагични,отколкото са в Либия и новата им демокрация (да им е честита )
3
2
 
28
 
! Отговори
9689 преди 12 години
Който има природни ресурси ще бъде атакуван по всякакъв начин.
2
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи Сирия се бие с Ал Кайда, която е подкрепяна от САЩ и НАТО ...
1
3
 
26
 
! Отговори
лудия преди 12 години
което не е с пари колония америка го прави с армията си