Свободната сирийска армия: Асад да бъде заловен и съден

Асад извършва етническо прочистване, допуска генерал Малик ал Курди
Обновена: 11 юли 2012 15:01 | 11 юли 2012 10:55, Елка Василева
95
Свободната сирийска армия: Асад да бъде заловен и съден
Генерал от Свободната сирийска армия не изключва Асад да провежда етническо прочистване. Снимка: Reuters

Свободната сирийска армия няма да позволи на президента Башар Асад да избяга. Това заяви в интервю за Дарик генералът от командването на сирийските революционни сили Малик aл Курди.

Главната цел е Башар Асад да бъде заловен и предаден на съд заради убийствата на мирни граждани в Сирия, каза генералът.

„Башар Асад е виновен за убийството на много хора, също както и неговият баща Хафез Асад през 1980 г., когато армията му изби мирни граждани. Башар е отговорен за убийствата, няма как да го пуснем, няма да му позволим да избяга. Хванем ли го, ще бъде обвинен и ще бъде съден“, каза Ал Курди.

Офицерът коментира, че недостигът на тежко въоръжение и бойна техника не позволява на свободната армия да превземе Дамаск и да свали Башар Асад.

Още по темата

Според Ал Курди в момента армията на Асад има около 350 000 войници, а Свободната сирийска армия е с численост около 100 000 войници и офицери. „Въоръжени сме с автомати „Калашников", имаме РПГ-та (ръчни противотанкови гранатомети), леки и тежки картечници. Оръжията взимаме с бой от армията на Башар Асад. Нямаме тежко въоръжение, оръдия, танкове и др. Дори ако пленим танк, не можем да го вземем, защото той може да бъде унищожен от правителствените авиация и от бойни хеликоптери“, каза офицерът.

Генерал Ал Курди призна, че не изключва хипотезата, според която Асад провежда етническо прочистване, за да подготви възможност за създаване на нова държава, населена единствено от алеуити.

„Ще ви дам пример - има един малък град до турската граница Джисур Ашур, друг такъв е град Хафе, където бях преди дни. Там има около 97 села, в които над 90% от жителите са сунити. Всеки ден, буквално всеки ден военните удари върху тях са много силни. Те гонят хората от там и всеки може да се запита „защо". Защо прогонват само сунити от зоната между реката Хаас на север до турската граница до Латакия на юг? При условие, че се гонят сунитите, е ясно, че Башар Асад може да има и такъв план", обясни Ар Курди пред Дарик.

По повод на възможността революционната армия да се бие дори и срещу групировката Хизбула, която е базирана в Ливан, Малик aл Курди заяви: „Всеки човек, всяка държава, всякаква армия, няма значение Хизбула или друга, щом подкрепят Башар Асад в земята на Сирия, ще бъдат врагове на свободната армия".

*Генерал Малик ал Курди е част от Генералния щаб на Свободната сирийска армия, която обединява всички въстанически сили срещу правителството на президента Башар Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
teroristi sasht tyrcia izrael.drygi ne vijdam.
75
0
 
9
 
! Отговори
да унищожим пирамиди преди 11 години
свободната сирийска/американо,турско,израелска/ терористична банда съставена он мюсулмански братя искат да унищожат пирамидите в Египет защото са паметници на друговерци. Това е организибана банда терористи. ОТ КОГО? ОТ ТИЯ КОИТО ГИ ПОДКРЕПЯТ И СНАБДЯВАТ С ОРЪЖИЯ. АКО НЯКОЙ ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ - САЩ, ТУРЦИЯ, ИЗРАЕЛ,
74
3
 
13
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Защо евреин трябва да казва, че ние българите сме *** народ. Не за първи път анонимни евреи се представят по форуми за българи. И щедро обясняват колко сме *** ние българите. Еврей, ако ти си *** и ***, какъвто видимо си, опитвайки се да се правиш на големия тарикат, то ние не сме. Може да се изказваш за себе си. И за останаклите евреи.
73
0
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 83Прав си да зададеш този въпрос!Там няма сирийци,само мюсюлмански криминален контингент,който старата американска пиростия успя да събере под знамето на долара и да вкара в Сирия през Турция и Ливан!Сирийка ли е онуй ***,дето държи плаката в предна статия?Май съм го виждал да рови из казаните на Бургас - е малко го поизмили с телена четка и ето ти борец срещу Асад!Също като в Либия - бандитите убиват,режат глави и ръце - ето ги "борците" на дъртата пиростия срещу Асад!!!
72
11
 
3
 
! Отговори
DO 75 преди 11 години
ТИ СИ РУСОФИЛ. Винаги сам казвал че ние българите сме си *** народ. Щом някои нещо каже и ние му вярваме. Да Щатите дължат 16 трилиона долара но това са 101% от Брутния им вътрешен продукт. Докато страни като Германия , Фарнция, Дания, Испания, Италия и Ирландия дължат много повече % спрямо БВП. Имате интернет , поне малко мозък ако имате в тапите глави ще разберете. Държава като Русия чийто БВП е 95% от продажбата на суровини-това е глинения колос. Икономиката на Китай е зицяло ориентирана към Щатите, с американски заводи и американски машини. Кой нормален ще срине чуждата икономика за да унищожи и своята. После се чудим защо политиците ни са прости. НИЕ НЕ ГИ ВНАСЯМЕ, ТЕ СА СИ НАШИ РОДНИ КАТО ТЕБЕ УМНИКО И ЗАТОВА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирия е част от Велик ИзраХел.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко е свободна и колко сирийска тази армия?
69
0
 
17
 
! Отговори
ayatollah khomeini преди 11 години
Хаха,етническо прочистване !!?? "за да подготви възможност за създаване на нова държава, населена единствено от алеуити"!? Тоя голяма чистка ще е приготвил,щом подготвя такава държава,в която са само 16% от населението на Сирия.Мале какво клане е замислил на 85% от населението,което е предимно араби и малък брой (2,5 мил) християни.Каква лоша алауитска секта...тц тц тц Влезте с помощта на вездесъщото NATO и спокойно може да заличите 16% "сектанти".Какво са в сравнение с мащабите които той готви.
68
0
 
9
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Ами ще искат да го съдят я! Щом Асад не ги е вкарал в затворите и демократично се е церемонил с тях така ще е! Я да беше наш Бойко на неговото място отдавна да им е пратил убийци да ги гръмнат,както направи с писателчето Г,Стоев и мнозина други до сега
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pulni gluposti tova se naemnici na cionistka amerika i za tqh trqbva razstrel svobodna siriiska armiq kak li puk ne ahahah po skoro duha4ite na amerika
66
1
 
6
 
! Отговори
Korsar преди 11 години
Koklko e svobodna Svobodnata Siriiska armiia-muzikata se porachva ot tozi koito plashta masata. To veche i na decata ot detskata gradina e iasno che na America ne i triabva spokoen Blizak iztok. Osven tova niama drug nachin da se premahne edinstvenata Ruska baza izvan teritoriiata na Rusiia-tazi v Siriia.
65
2
 
9
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Със Сирия "демократизацията" по хАмерикански няма да е толкова лесна, по много причини.Доказателство - руския военен флот се е насочил в Средиземно море за... риболов.Но, по странно е поведението на Европа и Израел, все пак растоянието от северна Африка до САЩ в сравнение с Европа е огромно.Превръщането на Близкия изток в територия контролирана от ислямски екстремисти и вахабити ще се превърне в огромен проблем за бъдещата сигурност на Европа, а да Израел това ще е равносилно на самоубийство
64
9
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Ислямист да казва да се действа твърдо с ислямистите е малко смешно.
63
3
 
21
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Действай твърдо с ислямистите,Башар !
62
5
 
24
 
! Отговори
до Ерол преди 11 години
Стари евреино, като пишеш верваш ли си. Не са решили Китай да разпродадат дълговете на САЩ, не са ги фалирали. Нещо си се объркал кой командва парада. САЩ е колос на глинени крака, който всеки момент ще се срути. САЩ да си оправят първо 16 трлн дългове и тогава да се правят на велики. Сега са само една бедна мутра, която е въоръжена до зъби, напада държави и им обира природните ресурси. Тероризъм и кражба в действие.
61
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 56 нямаше ме известно време и веднага щуротия , като не вярваш на списание Икономист на кое вярваш и колко разграбени според теб се чувстват Катар, Оман , ОАЕ , Кувейт , Саудитска арбия или там където са американците колко разграбени бяха на времето Западна Германия , Япония , която беше станала втора икономическа сила и Южна Корея която в момента яко напредва напред , ей *** стига бе , не ви ли писна едни и същи глупости да плещите.
60
15
 
3
 
! Отговори
Ерол преди 11 години
до 72 естествено че ще вземе находища втора ръка като всяка една второстепенна държава,ти да не би да искаш да вземат хубавите петролни кладенци!Ти май забрави кой командва парада и дори България е вътре в това число,но чичо Сам казва кой какво да вземе!
59
25
 
6
 
! Отговори
Ерол преди 11 години
до края на годината Асад ще бъде свален,друга година за него няма да има!Русия какво толкова се е загрижила за Асад и неговите придружени май не иска да изгуби пазара си на оръжие,и петролните фирми и най вече съюза между двете държави!Всички държави предадоха Русия останаха Сирия,Иран и колебливия Китай
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не говорим, че падането на Сирия ще промени стратегическия баланс в близкия изток и светът ще е една идея по близо до много сериозна война, да не казвам световна.
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ерол - това, че някой не подкрепя опозицията на Асад не значи, че го прави, защото подкрепя него. Също както това, че някой плюе по Боко не значи че го правят, защото са комунисти да речем.Асад е кофти диктатор, това мисля, че е очевидно. Като диктатор има почти абсолютна власт, и не е направил кой знае колко с нея, нещо, за което няма извинение. Но тези които се борят срещу Асад не са с нищо по-добри, и в много отношения са по лоши от него Нещата не са добро срещу лошо, а лошо срещу по-лошо