Конфликтът в Сирия може да подпали целия регион

Предупреждението дойде от иранския президент Ахмадинеджад
Обновена: 3 окт 2012 14:37 | 3 окт 2012 10:10, Елка Василева
40
Конфликтът в Сирия може да подпали целия регион
Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: архив, Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предупреди, че конфликтът в Сирия може да подпали целия регион, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия Ал Джазира Ахмадинеджад каза, че единственият път за уреждане на сирийската криза е националният диалог и нови избори. Той изтъкна, че сирийският народ трябва да избере кой път да следва.

"Ние не казваме какво трябва да направят. Ние им помагаме да седнат и да постигнат взаимно разбирателство...Ние не казваме кой трябва да си отиде и кой трябва да остане, това би означавало намеса във вътрешните работи на страната. Но ние казваме, че е право на народа да избира", заяви Ахмадинеджад на пресконференция в Техеран.

Иранският президент каза също, че всяка световна сила, замесена в сирийската криза, "е направила грешки" и предупреди, че сирийският конфликт може да се разпростре в други страни от региона, ако бъде оставен нерешен.

"Утре атмосферата в Йордания може да бъде като това, което Сирия преживява. Така че ние трябва да търсим практично и добро решение за всички народи в региона, защото в противен случай катастрофите ще се стоварят върху всички нас", предупреди Ахмадинеджад.

Иран е твърд съюзник на сирийския президент Башар Асад, който потушава бунт срещу режима си. Според опозицията 30 хиляди души са убити в избухналото преди 18-те месеца въстание, което ескалира до гражданска война, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Марк жена ти от колко време нее кьпана от долу
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно ще става война.Явно е и че Иран ще е мишена в нея.Въпроса е ние българите да спечелим уважението на всички ,както го правят швейцарците.Банки имаме можем да им държим парите и да правим шоколади и други неща,а те нека си се бият големите сили.
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не чак толкова, колкото Обама и неговите кукловоди!
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В събота