Дамаск и бунтовниците заявиха готовност за спиране на огъня

Правителството ще вземе окончателното решение утре
Обновена: 24 окт 2012 15:58 | 24 окт 2012 15:49, Елка Василева
10
Дамаск и бунтовниците заявиха готовност за спиране на огъня
Лахдар Брахими (дясно) се среща със сирийския президент Башар Асад (ляво). Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници са готови да прекратят огъня по време на празника Айд ал адха (Курбан байрам) от 26 до 29 октомври, но само ако армията първа направи това, предаде Франс прес, като се позова на техен лидер.

Генералът дисидент Мустафа аш Шейх, който оглавява Висшия военен съвет на Свободната сирийска армия, даде да се разбере по телефона, че бунтовниците от Свободната сирийска армия ще прекратят огъня, ако режимът стори същото.

Още по темата

По-рано днес международният посредник за Сирия Лахдар Брахими обяви, че сирийското правителство се е съгласило на прекратяване на огъня по време на мюсюлманския празник Айд ал адха и че Дамаск скоро ще обяви своето решение, предаде Ройтерс.

Окончателното решение по въпроса ще бъде взето утре, уточни сирийското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от АФП.

Ако сирийската армия и бунтовници наистина спрат военните действия по време на празника, това ще е първото спазено споразумение за прекратяване на огъня от началото на конфликта в страната преди близо 20 месеца. Около 34 хиляди души са били убити в страната от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад в средата на март миналата година.

Насилието в Сирия продължава днес с пълна сила. Най-малко 47 души, сред които жени и деца, бяха убити в страната от началото на деня, по данни на опозиционния Сирийски център за наблюдение на човешките права, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
факти преди 11 години
щем като се стига до примирие ,това означава че турско американски терористи които штъкат из Сирия остават без подкрепа .
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с позоваване на турския вестник Aydinlik за последния телефонен разговор между Путин и Ердоган :Путин - Ако поне един турски войник влиза границата със Сирия, Русия ще реагира много остро.Ердоган- Това заплаха ли е? За нас това е неприемливо.Путин- мислете кавото искате , аз си казах думата .
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ходи се гръмни Витков
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Асад , ти победи !
6
0
 
12
 
! Отговори
Видков преди 11 години
До Владимир Путин:Правилно ! "Опозиционният сирийски център за наблюдение на човешките права " , да поеме отговорността за всички жертви досега ! Нищо ,че истинските убийци са зад океана,но както години наред се убеждаваме ,тях международен съд в Хага не ги лови . Те само внасят " демокрация "в различни точки на света и после бягат , оставяйки милиони трупове на беззащитни хора !
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Ройтерс и Дойче Веле, чат пат!
4
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо ти от кои медии черпиш информация от тези с разширение ru ли . Прав си те са най-независимите , най-обективните , най-правдивите изобщо по по най.
3
1
 
25
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
скоро ли се върна от Сирия и ги знаеш тези "факти" или ги знаеш от "независимите медии" ?
2
42
 
4
 
! Отговори
неее преди 11 години
Никакво спиране на огъня ,какво като е празник :байрям !!! Този диктатор час по скоро трябва да го свалят ! Като го гледам на снимката мяза на ****АЛ , ама избива собствените си граждани ,жени ,старци и деца !
1
1
 
32
 
! Отговори
Владимир Путин: преди 11 години
САЩ да го ду*ат, доктор Башар Асад остава на власт!