Гражданска война в Сирия няма, категоричен е Асад

Народът само можел да реши дали президентът ще остане на поста си
9 ное 2012 17:31, Елка Василева
25
Гражданска война в Сирия няма, категоричен е Асад
Асад заяви, че в Сирия няма гражданска война. Снимка: архив, Reuters

Единствено народът на Сирия може да реши дали президентът ще остане на поста си или ще се оттегли. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за руската англоезична телевизия Russia Today, предаде ИТАР-ТАСС.

"Според мен въпросът да остане ли президентът на своя пост или да го напусне трябва да бъде поставен пред народа, той не зависи от ничие мнение", посочи Асад. "Единственият път минава през изборните урни", изтъкна той.

По думите му президентът "няма никакъв проблем с народа". "Срещу мен са САЩ, срещу мен е Западът, срещу мен са много арабски държави и Турция", смята сирийският лидер. "Ако сирийският народ също бе срещу мен, как бих останал тук?", добави Асад.

Още по темата

"Въпросът не опира до помиряване с народа, дори не е свързан с помиряване между самите сирийци. Не сме в състояние на гражданска война", подчерта държавният глава. Според него "въпросът има връзка с терора и външната подкрепа за терористите с цел да се разклати стабилността на Сирия". "Ето с кого водим
война", заяви сирийският лидер.

"Борим се срещу терора и спазвайки конституцията, браним сирийския народ", каза той. "Не е логично армията да извършва военни престъпления срещу народа си", защото се състои от негови представители, добави Асад. По думите му, ако армията бе извършвала престъпления срещу народа, отдавна би се разцепила.

Запитан дали разполага с данни, че западни тайни служби финансират сирийската опозиция, президентът отговори: "Не, знаем само, че те предоставят на въоръжените бойци информационна подкрепа, главно чрез Турция и понякога чрез Ливан". "Има обаче и други тайни служби, не западни, а от региона, които действат дори по-активно от западните, но естествено под контрола на западни тайни служби", каза Асад.

Щом западните страни престанат да изпращат оръжия на въстаниците, "мога да кажа, че можем да приключим всичко до седмици", заяви сирийският лидер, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът отхвърли възможността да напусне страната. "Аз съм сириец, роден съм в Сирия и ще живея и умра в Сирия", каза той и подчерта, че няма да играе по свирката на Запада.

Според Асад, ако Западът предприеме военна намеса в Сирия, цената би била "непоносима за цял свят". "Ако в Сирия се стигне до проблеми, ще започне верижна реакция, която ще засегне всички страни от Атлантическия до Тихия океан", изобщо цялата планета, смята той.

"Затова не вярвам Западът да тръгне в тази посока. Но ако все пак го стори, никой не може да каже какво ще последва", заяви в интервюто сирийският президент, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
syria360.wordpress/2012/11/09/president-bashar-assad-full-interview/Интервюто на английски
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гражданска война в Сирия няма, категоричен е АсадСлед което,плътно обграден от гавази с бронежилетки,слезе към подземния бункер...
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НФСБТова НФСБ да не е Национален Фашиски Съюз на България?
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То никога и не е имало, това което става в Сирия е тероризиране и избиване на населението от терористични групировки с подкрепата на Катар, Турция и Саудитска арабия (все държави, в които човешките права се решават винаги справедливо под бесилото), и специалното участие на Франция, Англия и техния Стопанин и поддържащ тероризма да не заглъхне - САЩ.
17
2
 
24
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
Подкрепяме сирийския народ и сме възмутени от коварните действия на Турция! Тази държава доказва, че не е дорасла за Евросъюза и, че нищо светско и значимо не е останало от заветите на Кемал Ататюрк! Нещо повече - управляващите търсят непрекъсната конфронтация със съседите си под диктата на САЩ, задушавайки собствения си народ - военни, интелектуалци и обикновените граждани...
16
2
 
23
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Браво Асад, ние сме с теб! Турците са *** на САЩ и са лоши комшии. Хвалят се, че имат икономически растеж и демографски бум... Истината е, че парите им идват от миячите на чинии и носачи на кашони в ЕС. Но скоро те ще бъдат изритани от Европа и цялата *** ще изпита какво е глад и мизерия. Демографския ръст ще се превърне в непосилно бреме и държавата ще обеднее драстично. Не купувайте стоките им, не давайте поръчки на турски фирми, не ходете по курортите им...Проекта Набуко се срина...
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Войната не е гражданска а завоевателна от страна на Турция и талибаните!Разбира се с ''мъдрата'' подкрепа на тези, които имат опит във войните за петрол, пардон, за ''демокрация''!
14
3
 
25
 
! Отговори
666 преди 11 години
Чета само информация от сирийската агенция САНА.Ассад е прав.Страната му е във война и то не гражданска , а водена от тези които плащат на терористи за да убиват мирни граждани , мзривяват обществени сгради, и разстрелват мирни граждани.Подобна на тази война не е имало. Благодарение на ИРАН Сирия продължава да е държава , а не протекторат на САЩ.Бъдещето на света е свързано с ПЕРСИЯ. ИСКАТ ИЛИ НЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ИРАНАВЕ ИРАН !!!
13
2
 
21
 
! Отговори
djoni преди 11 години
ABE XORA SRE6TU ASAD SE BIQT VSQKAKVA GAD ALKAIDA ,4E4ENCI,TURCI.4AK OT FRANCIQ ISLQMISTI NE I SIRIICI .ZA KAKVA SIRIISKA OPOZICIQ GOVORIM TUK I DEMOKRATI4NI BUNTOVNICI.TOVA E *** OT CELIQ SVQT PLATENA OT USA ,KATAR. SAIDITSKA ARABIQ.IZRAEL I TOVA VI SE SERVIRA ZA DEMOKRACIQ .PALNA PORNOGRAFIQ E TOVA MAMA IM MRASNA SVETOVNA ***
12
15
 
2
 
! Отговори
а преди 11 години
В Сирия няма никаква война. Там цъфти мир, любов и благоденствие. Ха-ха-ха!
11
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки може да се порови в Интернет и да види репортажи и видео-материали за огромните, наистина впечатляващи митинги и шествия в подкрепа на Асад,не само в Сирия но и в западни страни!!! Това е светски,ерудиран,със западно образование,манталитет,обноски и култура(парадоксално!!!) лидер,който (поне до момента) възпира средновековните ислямистки пълчища! Ако народът му(преобладаващо сунити),беше наистина против него,самият той щеше да го свали от власт!!! Истината за Сирия,само в SANA.SY !!!!!
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Башар . Абсолютно интелигентен и уравновесен, обичащ народа си президент. Браво за смелостта, с която се изправя пред целия свят и казва истината в очите на всички западни *** и на този орианталски. И изобщо за каква гражданска война говорят жирналята, след като войната е не между сирийските граждани , а между сирийската армия и разни внесени от Запада и Турция ,Катар и т. н . терористи. Това не се нарича гражданска война , а международен терор над сирийският народ.
9
1
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ZA SAJALENIE ASAD E PRAV AKO NARODA NE GO ISKA OTDAVNA DA SEE MAXNAL.VIJ SRE6TUNEGO MASA PARI SIPVAT USA SAUDITSKA RABIQ TURCIQ IZRAEL.GLEDAM NA6ITE JURNALISTI PALEN SLUGINAJ NE DAVAT ISTINATA ZA SIRIQ .
8
25
 
3
 
! Отговори
Ач преди 11 години
И садам и кадафито много лаеха но чакалите на смърта ги сдъфкаха ,обама само трябва да "изтрезнее" и ще прати още чакали нема сташно.
7
4
 
38
 
! Отговори
с теб сме преди 11 години
СМАЧКАЙ ТЕРОРИСТИТЕ БАШАР!!!ПОДКРЕПЯМЕ ТЕ В ТВЪРДАТА ПОЛИТИКА
6
19
 
2
 
! Отговори
Бьй Вичо преди 11 години
До кога фесове и шалвари?Не ни ли стигат наще?Нека да се оправят ТАМ!На НАС не не ни са НУЖНИ!Вярвам и на ЕВРОПА!
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция си напъха носа , но не получи подкрепа от когото мислеше ?Така едно време се намеси с атентата в България ?Ама днес им издигнаха паметници !!Дано не им издигнат паметници и в Сирия !
4
4
 
37
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай плъховете,Башар !!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
копирайте в търсачката на vbox Как се инсценират политическите убийства в Сирияда видите как правят снимки на живи бунтовници и после ги пускат в медиитекато убити мирно население от редовната армия на СирияДа живее Башар Асад християнския народ в СирияЦялата работа е че искат USA да прекарат тръбопровод през държавата и искат да си имат кукла на конци
2
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И съсела станиШеф също толкова е категоричен.