Руски ескадрен миноносец е преминал сутринта през Босфора

Разрушителят е снабден с усъвършенствани ракетни системи
13 сеп 2013 13:13, Елка Василева
55
Руски ескадрен миноносец е преминал сутринта през Босфора
"Сметливий" минава Босфора. Снимка: Reuters

Руски ескадрен миноносец, идващ от Черно море, премина тази сутрин Босфора на път за Средиземно море, съобщи агенция Доган, цитирана от Франс прес.

Корабът "Сметливий" премина протока, който пресича Истанбул, ескортиран от кораб на турската брегова охрана, допълва Доган.

Агенция Интерфакс съобщи в началото на септември, че "Сметливий" трябва да стигне до източната част на Средиземноморието, в близост до сирийския бряг, където са разположени вече много руски кораби, заради заплахата от американски военен удар срещу режима в Дамаск, съюзник на Москва.

Още по темата

Ескадреният миноносец, който е част от руския флот в Черно море, трябваше първоначално да пътува за сенегалския полуостров Ка-Вер, но бе отклонен към Източно Средиземно море, уточнява Интерфакс.

Три руски военни кораба - корабът за електронно разузнаване от типа SSV-201 "Приазовие" и големите десантни кораби "Минск" и "Новочеркаск" - също преминаха през Босфора на 5 септември в същата посока.

Източник от руското министерство на отбраната подчерта миналата седмица, че засилването на военното присъствие ще позволи на Русия да бъде "способна да реагира" в зависимост от развитието на ситуацията в Сирия.

Ръководителят на администрацията в Кремъл Сергей Иванов обаче уточни, че основната мисия на тези кораби е евентуална евакуация на многото руски граждани, живеещи в Сирия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Янко - продължениеСамо така,Янко! "Образованите" от Холивуд само това заслужават - факти и ... бой по манерката!
46
1
 
6
 
! Отговори
Янко - продължение преди 10 години
Нямам време, затова ето малко ключови думи: Наварин, предишен Наварин, Чесма, Корфу, I и II Архипелагски експедиции, Калиакра, Фидониси, Корфу, Очаков, Синоп, Орлов, Ушаков, Чичагов, Нахимов. Флотата на Съединените щати е създадена до голяма степен с усилията на руски морски офицер. Руски кораби са баражирали американските брегове при Англо-американската война, разбира се, против Англия. Сега Одисейчо 1 кажи, защо ме нарече Партизанче? Защото знам ли или защото винаги браня народа-освободител?
45
1
 
6
 
! Отговори
Янко преди 10 години
До Одисей 1И друг път съм се впечатлявал от тъпотата и неграмотността ти, злобничко човече. Добре, ще те ограмотя, ама не много пространно. Какво, ако не прекрояване на границите на Европа, е завладяване на Северното Черноморие и Бесарабия като следствие на морските победи на руската флота? Гърция се освобождава след Наварин 1827, където руснаците вземат най-голямо участие в разгрома на турците, а не англичаните и французите. Нелсън при Абукир повтаря тактиката на Ушаков при Калиакра.
44
0
 
2
 
! Отговори
dady преди 10 години
До Найденовda i sled 10minuti ve4e da go nqma.bosfora e edna ot nay dobre ohranqvanite mesta v sveta g-n.Naydenov.za tova 4e si minava pik ot tam dvete darjavi imat sporazumenie za preminavane,inak tozi korab trqbva6e da pluva samo v 4erno more.
43
0
 
9
 
! Отговори
Fearless_____;) преди 10 години
Кораби кораби.....ами колко подводници има на източния бряг никой не казва?
42
0
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
Няма нужда да се ползват услугите на РВСН, достатъчно е да обявят Турция за враг и да спрат потока туристи на там, турците сами ще изравнят Истамбул със земята ... и бай Ердо...тоже!
41
0
 
9
 
! Отговори
Янко преди 10 години
До ShopО-о ***, ти пак си на линия. Работиш. "Сметливый" (бордови 810) е сериозен кораб и е модернизиран основно през 1997 г. Ако повече четеш, отколкото пишеш, щеше да си прочел "Истанбул" на Орхан Памук. Там описва преминаването на руски боен кораб през Босфора. И знай, когато Андреевският флаг се развее из топлите морета, стават разни работи, писък до небесата. Архипелагските експедиции, Чесме, Корфу и т.н. Чети повече, *** свыслая!
40
8
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Този кораб е на скромните 44 години.
39
1
 
10
 
! Отговори
РАЗБИРАЧА преди 10 години
Колко тъпо звучи това че е бил ескортиран от турски кораб от бреговата охрана...хахах мен ако питате ,на тоя руски кораб ескорт не може да се пражи...неуместно и неудобно е просто. Нека американците продължат да акат в гащите си,туко-виж са постигнали цвета на своят ''велик водач'' !
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusia e welika i rusnazite sa welik narod!
37
0
 
5
 
! Отговори
5 преди 10 години
яж пи и си ниси новите дрехи.никога нема да има истински мир такъв е човека.
36
2
 
11
 
! Отговори
Robin Hoodov преди 10 години
Оставете корейци , китайци и др. да си живеят както си знаят.Много сте компетентни.Скоро сигурно ще поискате да накарат кучетата да си бършат задниците или лъвовете да станат вегетарианци.Гледай ти да си добре, държавата ти загниви, ти си тръгнал да даваш акъл.Ти да си видял лошо от кореец? Това е техният начин на живот и това е-на никого не пречат.Има диктаторски държави, като Съудитска Арабаия в които хората също са нищо и при това учат на радикализъм мюсюлманите в твоята държава.
35
17
 
3
 
! Отговори
Ree преди 10 години
До До ReeМоже и да си прав. За Световния полицай обаче не съм съгласен. Трябва да има, без значение дали се казва САЩ, Русия, Китай и т.н. Тиранията и диктатурата не трябва да минават безнаказано. Лично аз ако бях начело на Китай или САЩ отдавна бих измел Северна Корея - това е държава, в която човешкият живот няма никакво значение. От нея полза няма...само че Китай не иска милиони корейчета да населят така и така претъпканата им държава. Интереси...интереси, а хората през това време...
34
3
 
12
 
! Отговори
До Ree преди 10 години
Великите сили в света не са държави, те отдавна са наднационални, а сега особено. Полицай на света не му трябва - трябва и на световната финансова олигархия, за да си пази интересите. А сега и е крайно необходима една 3та световна война, но е много дълго да обяснявам защо. Просто излез от шаблоните с които промиват мозъци и се опитай да видиш връзката между това което се случва във финансовия свят и в политиката.
33
13
 
1
 
! Отговори
Ree преди 10 години
До До ReeНе прокарвам паралел между ситуациите в Османската империя тогава и Сирия сега. Въпросът е, че и в двата случая имаме Велика сила (Русия тогава и САЩ сега), които се бъркат във вътрешни работи на суверенни държави. И в двата случая имаме преследване на интереси. А това за платеното - извинявай, но е несериозно. Няма да го коментирам. И българските въстаници са били платени от руснаците да въстанат, че после Русия да има повод да влезе във война. Think about it.
32
1
 
18
 
! Отговори
До Ree преди 10 години
Прокарваш паралел между освобождаването на Б-я и платената агресия на джихадисти събрани от кол и въже от няколко континента, срещу суверенна Сирия - базово грешна логика! Запознай се какво се случва в Сирия! В Маалула например, последното селище в което е запазен арамейския, езика на Христос - до вчера вървеше помохамеданчване с дуло в слепоочието и избиване на несъгласните. Армията сега ги поизтласка. Историческото наследство се унищжава и всичкото гордо се заснема от "освободителите" .
31
10
 
0
 
! Отговори
Ree преди 10 години
До АнонименЗашо трябва световният полицай да е САЩ...ами защото е такова времето. САЩ давата най-много пари за армия, имат най-развитата икономика и могат да си го позволят. Отговорът е ясен. В момента, в който Китай ги задмине (това със сигурност ще стане), Китай ще се превърнат в полицая. Плюс това не забравяйте, че САЩ си имат верни съюзници - Франция, иЗРАЕЛ, Турция и Англия почти нон стоп с тях. ЗАЩО?Само преди около 100-130 години имаше различни световни полицаи.
30
13
 
1
 
! Отговори
Ree преди 10 години
До МунчоМунчо, отговарям и на теб. Русия нападнаха Грузия - само преди няколко години. Вярно, грузинците си бяха виновни, но все пак това беше война. На въпроса защо Русия не воюва толкова често отговорът е лесен - икономически това няма да повлияе добре на страната, която чак сега вижда лъч надежда след Горбачов. Това не е репчене, а отстояване на интереси. Плюс това при Афганистан си беше оправдано. Ирак - може да се поспори. Босна - НАПЪЛНО оправдано.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Saglasrn sam s Munco.Prav e coveka,koga Rusia e napadla nekoia dargava v skpro vreme,koga...
28
9
 
0
 
! Отговори
Ree преди 10 години
До Перо катюшатаКатюшата, приятно ми е, аз съм МиГ 21....значи помощта на САЩ за Русия по време на немската инвазия е факт. Прочети за Ленд лийза и стойността му.