Свързана с Ал Кайда групировка пое отговорност за атентата в Бейрут

Над 20 души са загинали, сред тях и ирански дипломат
19 ное 2013 14:30, Елка Василева
2
Свързана с Ал Кайда групировка пое отговорност за атентата в Бейрут
Снимка: Reuters

Ливанската джихадистка групировка Бригадите "Абдула Азам", за която се смята, че е свързана с Ал Кайда, пое отговорността за двойния самоубийствен атентат, извършен днес пред посолството на Иран в Бейрут, при който загинаха най-малко 23 души, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Звеното "Хусеин бин Али" от Бригадите "Абдула Азам" стои зад нападението над иранското посолство в Бейрут. Двама от нашите герои, ливански сунити, умряха като мъченици в тези нападения", написа в Тwitter духовният водач на групировката шейх Сираджедин Зурайкат.

Групировката заплаши с още нападения в Ливан, докато Иран не изтегли силите си от Сирия, а бойците на групировката не бъдат пуснати от ливанските затвори.

Още по темата

Най-малко 23 души, между които и иранският съветник по културните въпроси, бяха убити и близо 150 ранени при двата мощни взрива, проехтели край сградата на посолството в предимно шиитския квартал Бир Хасан, бастион на "Хизбула".

Междувременно Иран обвини Израел, че е отговорен за кървавия двоен атентат срещу иранското посолство в Бейрут, при който загина и един дипломат, предаде Франс прес.

Този терористичен акт е "нечовешко и омразно престъпление, извършено от ционистите и техните наемници", заяви говорителят на външното министерство Марзие Афхам. Той потвърди, че в атентата е загинал един ирански дипломат.

Сирийското правителство остро осъди двойния атентат срещу иранското посолство в Ливан и заяви, че извършителите му са враждебно настроените страни от Залива, съобщи сирийската държавна телевизия.

Сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби заяви за телевизия "Ал Манар", че атентатът е "осъществен със саудитски петродолари", предаде ИТАР-ТАСС. "Всичко, което се случва сега в Сирия, Ирак и Ливан, е свързано", каза той и допълни, че в региона съществува съюз от сили, който иска да провали мирната конференция в Женева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 10 години
Grupirovka svurzana s Al Kaida,Al Kaida svurzana s USA,USA svurzana s Izrael.
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
HA DA IM E 4ESTITO!!!!