"Амнести интернешънъл": Сирийската армия използва глада като оръжие

Доклад разкрива потресаваща картина на рухващото здравеопазване
Обновена: 11 мар 2014 14:40 | 10 мар 2014 13:18, Елка Василева
19
"Амнести интернешънъл": Сирийската армия използва глада като оръжие
Снимка: архив, Reuters

Сирийската армия използва глада като оръжие във войната, обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". В доклад на организацията се разглеждат подробно условията при обсадата на палестинския бежански лагер в Ярмук близо до Дамаск.

Според "Амнести интернешънъл" в резултат на лишения в лагера са загинали близо 200 души, от които 128 - от глад. Лагерът в Ярмук беше обсаден от сирийската армия през юли 2013 г., за да бъдат принудени сирийските бунтовници да се изтеглят от района. В резултат на армейската блокада беше спряна доставката на храна и медикаменти за хиляди палестински бежанци.

Обсадата в Ярмук е само най-смъртоносната от серия блокади в други граждански зони, наложени от сирийската армия или от въоръжени групи на опозицията, които засягат общо 250 000 души в страната, алармира докладът. Според "Амнести интернешънъл" армията редовно бомбардира жилищни райони в Ярмук. Това е военно престъпление, подчертават правозащитниците.

Публикуван днес доклад на благотворителната организация "Спасете децата" (Save the Children) описва потресаваща картина в рухващата система на здравеопазване в Сирия, предаде Ройтерс. В доклада се посочва, че 60 процента от сирийските болници са понесли щети или са били разрушени от началото на продължаващия вече три години конфликт, а близо половината лекари са напуснали страната.

Организацията описва последиците от рухването на системата на здравеопазване в страната като "ужасяващи" и изтъква, че останалите в Сирия болници и медицински персонал се мъчат да лекуват стотици хиляди хора, ранени в сраженията, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Амнести е долна, двулична и лицемерна организация преследваща целите на новия световен ред от който е част.
17
1
 
2
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
Поредната глупост на ЕС и САЩ!
16
1
 
7
 
! Отговори
Розичка преди 10 години
То и у нас го използваха глада. Любопитно, дали са надавали вой разните защитни организации, че към 9 милиона българи живеят на купони за основни храни в края на 20 век? Че заплатите по 5-10 долара стигат за закупуването на 3 кила сирене на месец? Дали някому в Западна Европа е пресядал мекия залък при мисълта, че други европейци гладуват, а той преяжда и си угажда? Някакво съчувствие и човешка съпричастност, ама грам, дали е имало? Аз не съм усетила. А вие?
15
2
 
12
 
! Отговори
mohnke преди 10 години
Амнести е подобно сатанинско творение, както МВФ, ЕС, ЕК, ЕП, Световната банка, ООН, Отворено общество, съдът в Хага, САЩ и т.н. Къде беше амнести, когато *** от армията на сащ избиваха де когото видят в Ирак и защо не спряха платените от цру ислямисти, които още колят "на коляно" сирийски християни? Да- сатаната победи на запад и у нас, но битката при армагедон предстои - като гледам - някъде в европа ще да е.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ислямските пещерни канибали не се страхуват от глад.
13
1
 
4
 
! Отговори
малък пропуск преди 10 години
"В нов доклад Амнести интенешънъл обвинява Исраел във военопрестъпления"-Таймс оф Исраел 27 февруари,2014.
12
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От диктатор комунист, какво да очаква народа, освен мизерия и терор. Дано Асад да овисне като Садам, след него и Янукович и останалите *** от империята на злото.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те 'революционерите', нали взривиха болниците!и затова са виновни властите ли?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амнести интернешанъл,хелзински комитет,гриинпис и тем подобни организации са маша в ръцете на кукловодите
9
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nay kruvojadni diktatori sa Asad,Putin ,Sisi voeniya na Egipet
8
2
 
11
 
! Отговори
НОВ преди 10 години
Да слагат оръжието и ще има ядене.
7
2
 
17
 
! Отговори
SAA преди 10 години
Това са долни лъжи има достатъчно доказателства в YouTube и в сайтове който не копират статий от американски и еврейски вестници и телевизии
6
1
 
25
 
! Отговори
НАТО преди 10 години
Сирия веднага да предаде за унищожение оръжията си за масов глад!
5
1
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
...zabraviha da napishat-platena sorosoidna statiika...Koito ima pone malko mozuk v glavata...nEma da IM se vurze..., no za pred hamburgerite STAVA...
4
2
 
22
 
! Отговори
Откога Амнисти преди 10 години
взе да защитава и АлКайда. Ох , Забравих - тя е ИНТЕРНЕШЪНЪЛ - Американско чадо. Все през кривите диоптри гледа - тези на Държавния департамент
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...и медийните внушения.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В щатите като оръжие използват рекламите...
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А и тия ли ги включиха в борбата за "демокрация" ?