Здравно и хуманитарно бедствие в Сирия заради липса на медици и лекарства

"В тази война загиват цивилни - между 30 и 60 на ден, всеки ден"
6 яну 2015 13:20, Елка Василева
10
Здравно и хуманитарно бедствие в Сирия заради липса на медици и лекарства
Снимка: архив, Reuters

В опустошената от близо четири години война Сирия има здравно и хуманитарно бедствие заради липса на лекари, на оборудване, на лекарства, предупредиха на среща в Париж сирийски лекари, цитирани от Франс прес.

"Положението е непоносимо, катастрофално и в много части на Сирия вече няма медицинско присъствие", заяви доктор Убайда Ал Муфти, френско-сирийски лекар от Съюза на сирийските организации за медицинска помощ (ССОМП) - мрежа от лекари в и извън Сирия, подкрепяна от други страни като Франция. Той каза това на среща с журналисти снощи във френското външно министерство.

Само пет болници работят, три от тях частично, в източната част на втория по големина сирийски град Алепо, която е под контрола на опозицията и където живеят 360 000 души, обградени от силите на режима.

"Останали са само 30 лекари от всички специалности общо. Освен ранените при бойни действия виждаме завръщане на болести като полиомиелит, туберкулоза, краста или тиф", разказа лекар от Алепо, представил се единствено като Абделазиз от съображения за сигурност.

Друг лекар заяви, че ситуацията е непоносима в Източна Гута в предградията на Дамаск. Този район от две години е обкръжен от проправителствени сили и "няма никаква възможност да се вкара хуманитарна помощ", каза той.

В районите под контрола на джихадистите от групировката Ислямска държава лекарите могат да работят, но без никаква подкрепа от неправителствените организации, понеже те са напуснали тези територии, посочи един лекар. Например в Ракка, крепост на Ислямска държава в Северна Сирия, където живеят 1,6 милион души, "няма никакви акушеро-гинекологични услуги, никаква педиатрия, здравните услуги са много ограничени", посочи той.

Според доктор Ал Муфти 80 процента от ражданията в Сирия вече стават в домашни условия, а голяма част от децата вече не се ваксинират.

Лекарите от Съюза на сирийските организации за медицинска помощ, който разполага с над 300 медицински пункта и 12 диспансера в цяла Сирия, се опитват да работят във всички райони, независимо дали те са под контрола на силите на Дамаск, опозицията или джихадистите от Ислямска държава. "Ние сме неутрални, но сме подложени на насилие от всички и никой няма никаква гаранция отникъде", обясниха те. ССОМП има списък на 250 убити лекари в последните три години.

"В тази война загиват цивилни - между 30 и 60 на ден, всеки ден", припомни доктор Тауфик Шамя, представител на ССОМП в Швейцария. Той осъди мълчанието на международната общност за ежедневните страдания на сирийците.

"В медиите вече се говори само за екстремизъм и Даеш (групировката Ислямска държава). Не се говори обаче за убитите жени и деца, за разпокъсаните тела, за разпорените кореми, за това, с което се сблъскваме всеки ден като лекари", възмути се той.

Войната в Сирия е взела над 200 000 жертви от март 2011 г. Бежанците са 3 милиона души, а изселените - 6,5 милиона, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: лекарилекарстваСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АКакъв комунизъм в Сирия бе , ти не си си пил хапчетата май.
4
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Мито преди 9 години
Води се гражданска война - не може да стоиш и да чакаш да те убият. Навсякъде се търкаля оръжие - грабвай го и се бий за своята кауза - не стой като скот в скотобойна!
3
1
 
1
 
! Отговори
, преди 9 години
Най-ясният пример как Вавилонската блудница язди подчинените си е например факта,че разобличенията на мръсотиите и водещи до страданията на милиони невинни хора се..изтриват.Исус е Господ който ще сложи край на човешките страдания и лъжите на сатанистките слуги.
2
2
 
12
 
! Отговори
v преди 9 години
Сирийският президент защитаващ суверенитета на Сирия прекарва новогодишната нощ с войниците на Сирийската армия водещи най-голямата в историята война срещу тероризма,проявявайки мъжество в лицето на сатанистката ционистка провокация от неколкократно бомбардиране на Сирия с надеждата да предизвикат подобен отговор и яхнатите от Вавилонската блудница да започнат война срещу Сирия(и останалите)директно.https://youtube/watch?v=PWaSwx2tSC8
1
1
 
6
 
! Отговори
, преди 9 години
Резултат от агресията срещу Сирия по примера срещу Ирак,Либия,Иран и Русия между други или всеки който стои на пътя на Велик"Израел"под антихриста.Медията която е пропагандна машина в по-голямата си част никога не отразява войната на Сирийската армия срещу терористи от 80 страни-наемници главорези и канибали чиито празни тикви са зомбирани да балканизиратСредния изток за ционоуахабистки интереси.