Кой срещу кого и защо воюва в Сирия

Колко са хората и оръжията от двете страни на сирийския фронт
1 окт 2015 10:52, Елка Василева
96
Кой срещу кого и защо воюва в Сирия
Снимка: архив, Reuters

По време на гражданската война балансът на силите в Сирия постоянно се променяше, а картата на териториите, контролирани от различни групировки, отдавна прилича на изпокъсано одеяло без ясна фронтова линия. В момента силите на Башар Асад и неговите съюзници от Хизбула водят борба с най-различни групировки на светски и ислямистки бунтовници.

Другата страна е воюващата срещу всички Ислямска държава /ИД/, която е превзела над половината от страната.

Още една страна има в конфликта – кюрдите, които фактически създадоха автономна държава в северната част на страната. Газета.ru обяснява съотношението на силите на различните страни в конфликта.

Сирийската армия и нейните съюзници

През март 2011 г. в сирийския град Дераа юноши написаха на стена антиправителствен лозунг. Полицията ги задържа, след това ги преби в участъка. В отговор местни жители нападнаха правителствени учреждения. Властта отговори със стрелба срещу демонстрантите. Трагедията завърши с десетки жертви.

С това започна катастрофата на режима на Башар Асад и разпростирането на протестите в цяла Сирия.

Избягали в Турция генерали от сирийската армия създадоха Свободна сирийска армия – това сложи началото на гражданската война, в която по приблизителни оценки са загинали над 200 000 души и около 10 милиона души станаха бежанци.

Войната в Сирия е тясно свързана с етно-религиозния въпрос. Президентът Башар Асад е от управляващите алауити, които са разклонение на шиитския ислям. В началото на войната алауитите са около 10% от населението на страната. Мнозинството сирийци – близо 75% - са сунити.

В момента Асад контролира около 17% от територията на Сирия, главно крайбрежните, гъстонаселени западни части на страната. Там живеят компактно алауити. Правителствените войски държат фронт по линия, преминаваща през Дамаск, Хомс, Алепо до Латакия.

Частите на лоялистите се състоят от сухопътна армия, военноморски флот, ВВС, сили за въздушна отбрана и няколко военизирани формирования.

Сухопътната армия е намаляла до 150 000 войници, а други 60 000 бойци служат в гвардията. Няколко десетки хиляди бойци имат алауитската милиция и съюзниците на Асад от ливанската шиитска групировка Хизбула. Още около 50 000 е числеността на кюрдските военизирани отряди. Всички те са по-слабо въоръжени от сирийската армия.

Въоръжените сили на Сирия са въоръжени главно със съветска техника – в началото на войната е имала около 4700 танка ( Т-55, Т-72), 3 000 артилерийски оръдия, до 4000 БМП и БТР.

Противниците, главно радикалните ислямисти от Ислямска държава и фронта "Ан Нусра", който е клон на Ал Кайда, изтласкват правителствените войски на повечето фронтове. Трудност за лоялистите представлява и самият характер на партизанска война, която се поддържа от сунитското мнозинство.

"Дамаск изпада в откровена безизходица. Асад няма никакви шансове за победа без пълномащабна чужда помощ /не само с оръжие и боеприпаси, но и с войска/", обяснява военният експерт Александър Храмчишин.

Икономиката на Сирия е отдавна в руини. В хода на войната Дамаск изгуби всички големи нефтени находища, промишлената верига в страната е разкъсана и властите оцеляват до голяма степен благодарение на външната помощ от Иран, Русия, Китай и Северна Корея. Хуманитарна помощ изпращат и Ирак, Алжир и Венецуела.

Ислямска държава

"Ислямска държава", която първоначално се казваше "Ислямска държава в Ирак и Леванта", беше част от Ал Кайда и днес контролира огромна част от Сирия и значителна част от Ирак. Столица на тази квазидържава и най-страшна терористична групировка от всички съществували досега се намира в сирийския град Ракка.

Според критиците на американската политика в региона появата на ИД е реакция на американската кампания в Ирак – тогава групировката се наричаше "Ал Кайда в Ирак", чийто лидер Абу Мусаб ас Заркауи се закле във вярност пред Бин Ладен. Зарзауи беше ликвидиран в средата на първото десетилетие на 21 век, но вече се появяваха ново поколение ислямистки лидери. Един от тях е и самопровъзгласилият се за халиф Абу Бакр ал Багдади, лидер на ИД.

По време на Арабската пролет групировката се възползва от хаоса в Сирия, обхванал източните провинции. По време на войната тя окончателно се разграничи от Ал Кайда.

Тогава ИД превзе значителна част от Ирак.  ИД укрепна сериозно за сметка на бившите офицери на Саддам Хюсеин, главно сунити, които се оказаха непотребни на новата власт.

Обучаваната от американски инструктори армия на Ирак се огъна пред вълната на бунтовниците от ИД и буквално се разпадна през 2014 г., предавайки на ИД град след град.

През 2014 г. "Ислямска държава в Ирак и Леванта" съкрати името си до "Ислямска държава". Групировката нарича териториите си халифат.

Ал Кайда беше ислямистка групировка, която ратуваше за сваляне на светските режими от мюсюлмански въстаници. ИД си поставя по-радикални задачи – създаване главно в мюсюлманския свят на „пречистена от примеси“ сунитска ислямска държава с най-радикалната в света фирма на шериат с екзекуции и телесни наказания и за най-малкото провинение. Претендира се за глобален халифат от Персийския залив до Източното Средиземноморие.

Затова групировката води война с целия свят и дори с бившите си съратници от Ал Кайда.

Води се активна агитация в цял свят – десетки хиляди чужденци от всички краища на света се вербуват от привърженици на халифата, главно чрез интернет. Разпространяват се жестоки клипове с терористични актове, екзекуции и пропаганда, привличаща привърженици.

На превзетите територии групировката има подобие на гражданска администрация, регулираща финансовите потоци и насаждаща радикални форми на шериата с масови екзекуции. Превземането на богати на петрол райони в Ирак и Сирия, както и разграбването на тези територии позволява на ИД да печели милиарди от дъмпинг чрез контрабанден петрол в Йордания и Турция.

ИД дори пусна собствена валута – златен динар, сребърен дирхам и меден филс.

Данните за числеността на екстремистката организация според различните оценки варират – от 20 000 до над 100 000 души. Те имат тежко въоръжение, превзето от складовете на иракската и сирийската армия, а използват и цивилни пикапи, оборудвани с картечници и миномети.

Опозицията на Асад: светски и ислямистки крила

Основната бойна сила на сирийската опозиция е Свободната сирийска армия. Тя е основана през 2011 г. В основата й са дезертирали офицери от сирийската армия. Целта им е унищожаване на системата и режима на Асад.

Скоро след създаването си организацията се обедини с Движението на свободните офицери. Медиите писаха, че близо 90% от армията са сунити, а малка част – алауити. Смята се, че около 15% от армията са кюрди.

Свободната сирийска армия си поставя за цел да бъде основното военно крило на сирийската опозиция. В началото на лятото числеността й се оценяваше на 45 000 до 60 000 войници. По данни от медиите те са въоръжени с автомати АК-47, картечници Дегтярев и РПГ-7.

Свободната сирийска армия особено страда от липсата на подкрепа от въздуха, поради което не може пълноценно да се противопоставя на правителствените войски. Според някои данни опозиционерите имат и други видове въоръжение – пушки М-16, армейски универсални пушки и др. От някои клипове пък се вижда, че те разполагат и с тежка техника, превзета от правителствените войски.

Свободната сирийска армия смята "Ислямска държава" за свой враг.

Медиите съобщават и висока численост на така наречения "Ислямски фронт" - 45 000 души. Той е образуван от седем ислямистки групировки през ноември 2013 г. Целта на фронта е сваляне на режима на Асад и изграждане на ислямски ориентирана държава.

Друг играч в региона е радикалната салафитска групировка "Джебхат ан Нусра" /"Фронт на победата"/ - свързана с Ал Кайда. Групировката извършва терористични актове и напада армията на Асад с цел да построи сирийски емират и да прочисти Сирия от алауити и християни. По различни данни числеността на групировката е от 6 до 10 хиляди души. Фронтът воюва не само с лоялистите, но и с "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шиити и сунити се отличават колкото православни и католициИслямска д ржава е другоПубликували са карта в която вкрючват и България в халифата сиТия мигранти са нож с две остриетаМоже и да са пета колона
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не виждам никъде в тези статии за тази прословута война , спонсорите на ислямска държава , но ми стана интересно , че и северна корея е пратила хуманитарна помощ а в сайта често пускате новини за глада в северна корея :) журналистиката е хубаво и полезно нещо но правено от истински журналисти с препис и баба може ,няма ли да видим нещо творческо , стига с тази пропаганда и безхаберие , все пак всякакви хора четят а не всички са еднакви умствено като почнем с пример от вас :)
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морскиЕх морски да ти имам главата празна като морска шамадура, те руснаците себе си не могат да оправя ти ги чакаш да оправят Сирия. Тях ги търси само ако има водка, ще я оправят до дъно.
60
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При толкова много различни групировки стремящи се към властта в Сирия , все си мисля , че няма да настъпи мир ако Асад падне . И ако съм прав ,значи не той е най-голямата пречка за постигане на мира там . Да не говорим , че ако САЩ не си бяха навирали носа там , въобще нямаше да я има тази гражданска война в Сирия.
59
4
 
26
 
! Отговори
морски преди 8 години
Само руснаците ще ги оправят тия всичките.
58
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До преди няколко години сирийците не знаеха сами за себе си кой е сунит и кой е шиит - просто защото това нямаше никакво значение. Откакто се намеси САЩ, стана изключително важно кой какъв е и започнаха да се бият. По същия начин някой ден в САЩ ще се сбият бели, ***, латиноси - всеки срещу всеки. Достатъчно е да падне стандарта и хората да започнат да мизерстват.
57
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 8 години
Dobre de , САЩ са против АСАД , а Русия е на страната на Асад ...Кой е правият? Защо си мисля че СаЩ отново манипулират? Днес от парламентарната трибуна Местан се обяви против Асад , т.е е на страната на САЩ? ..
56
2
 
32
 
! Отговори
До Петър преди 8 години
Петре ,Петреее.нямаш грам мозък в онова дето носиш на раменете си.Я кажи като се правиш на много знаещ каква е жената на Асад.Да ти помогна-тя е от сунитите тутманико.И преди американците да решат да свалят Асад сунитете и алауитите си живеха заедно и добре.Така както сега в България живеят българите и турците,така като в Сърбия живееха християните и мюсюлманите .После с любезното сдействие на САЩ хората се хванаха за гушите.И нещо пропускаш ,че в Сирия има и над 10 % християни но така ти отърва
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ид= свободна сирииска армия !!!С любезното съдействие на Сащ
54
14
 
4
 
! Отговори
петър преди 8 години
Войната в Сирия е тясно свързана с етно-религиозния въпрос. Президентът Башар Асад е от управляващите алауити, които са разклонение на шиитския ислям. В началото на войната алауитите са около 10% от населението на страната. Мнозинството сирийци близо 75% - са сунити.И тъй като сунитите са заклети врагове на русия, направете си сметка ,какво ще се случва занапред
53
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2014г при завземането на гр.Мосул в Ирак иракската армия избяга по команда на щатите и остави 2300 единици тежка военна техника , вкл. танкове Абрахам -400 бр в пълно бойно състочние, без дори да им свалят затворите. Веднага след това ИД спря ш Ирак и тръгна към Сирия. Съвпадение!Освен това ИД разполагат и с 1000 нови Тойоти , като тези на снимката. Откъде ?
52
2
 
31
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Каква е разликата между умерени радикални ислямисти?Едните режат глави а другите просто убиват!?Правите се на големи демократи и хуманисти ,викате браво браво на амриканците че тръгнали от сунити баш демократи да правят...а после оле мале те били лоши и кой ми *** в гащите!15% умерени, 15% ИД,15% радикални,15% кюрди ...и като свалите Асад какво!?!Някаква стабилност в тия проценти вижда ли се?
51
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
@@@@@@"Преди 4 години, Ислямска държава в Ирак и Леванта бяха бунтовници за свобода, борещи се за справедливост и против тиранията на Асад!Днес, те са терористи, най-голямото зло...А утре какви ще бъдат?".........................................................МЪРТВИ, естествено....
50
2
 
29
 
! Отговори
Говорит Москва преди 8 години
Покрай навлизането на руските сили във войната почва да се разпространява все по-качествена информация относно положението в Сирия. Това е добре. Ще може да се погледне на действията на различните групировки по по-подробен, и аналитичен начин.
49
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EI,VELIKA E RUSKATA SILA.
48
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен70Ето тук относно Армата:)https://youtube/watch?t=4&v=i3Sd_xUCWxk
47
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 70Армата и другите нови руски семейства имат още поне 2 години изпитания преди да почнат да се произвеждат. Ще ги видим и тях в действие.до 69Ако гръмнат кладенците ще стане екологична катастрофа каквато направи САДАМ. После с месеци десетки екипи от различни страни един по един гасяха кладенците. РФ и АСАД не могат да ги запалят както САДАМ могат да ги взривят. А взривен кладенец единични екипи в света ще се наемат да гасят - ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА няма нито АСАД ни РФ да си позво
46
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е великата Армата да я видиме в действие, че на Асадчо тая въздушна помощ от едно трогателно "писмо" може и да не му е достатъчна.
45
2
 
11
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Тук законният президент на Сирия разяснява нещата! Обяснява кои са ВИНОВНИ за кризата!https://youtube/watch?v=JKF3womHBVc#t=1506
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами да ударят всички петролни кладенци без изключение кой ги контролира, и конфликтът ще спре за една седмица.