Смартфоните в израелско-палестинския конфликт

"Много хора се нахъсват от публикации в телефоните си"
Обновена: 14 окт 2015 11:42 | 13 окт 2015 21:45, Елка Василева
4
Смартфоните в израелско-палестинския конфликт
Снимка: архив, Reuters

Обкръжена от израелски полицаи, Исраа Абед държи нож в едната ръка и мобилен телефон в другата. Отекват изстрели и тя пада на земята.

Случилото се, което минувачи са заснели със смартфоните си, е гледано хиляди пъти, откакто кадри от него бяха качени в интернет в петък - един от десетките подобни видеозаписи, даващи обобщена представа за новата динамика в събитията, които приличат на трети палестински бунт или "интифада", пише Дан Уилямс от Ройтерс.

Четирима израелци и 25 палестинци загинаха през 12-те дни на кръвопролития, които донякъде бяха подхранени от мюсюлманската агитация заради показни еврейски посещения на спорно свещено място в Ерусалим.

В палестинските социални мрежи са популярни насърчаващи нападенията срещу израелци видеозаписи, които често пъти са придружени с анимация, запомнящи се лесно мелодии и хаштаговете в Twitter "Ерусалимска интифада" или "Интифада на ножовете", както и всякакви материали, които се появяват след актовете на насилие.

Това на свой ред може да разпали още повече омраза, особено ако палестинците видят в отговора на Израел демонстрация на обещаните от премиера Бенямин Нетаняху строги мерки срещу вълненията, които тлеят откакто мирните преговори се провалиха преди година.

"Сега сме в друга ера, в която много, много хора се нахъсват от публикации в смартфоните си и в крайна сметка решават да излязат и да наръгат някого с нож или да се самовзривят с газови бутилки", каза израелският министър на вътрешната сигурност Гилад Ердан пред израелското военно радио.

Полицията заяви, че Абед, израелка от арабски произход, е настанена за лечение в болница, след като била простреляна четири пъти в краката след опит да намушка с нож охранител на автобусна спирка в северния израелски град Афула и неизпълнено нареждане да остави оръжието.

Много израелци определиха като уместни полицейските действия, които се виждат на видеозаписа.

Някои палестинци разпространиха слухове, че Абед не е в болница, а е мъртва. Информационният портал "Ал Уатан войс" съобщи в своя публикация, която бе споделена 3500 пъти във Facebook, че 30-годишната жена е викала за помощ при стрелбата. "Татко, не искам да умра!", е казала тя, цитирана в съобщението, като се допуска, че тя може и да се е предала. Отделни думи са заглушени от викове в саундтрака на видеозаписа.

Ройтерс се свърза с бащата на жената Зейдан Абед, който каза, че тя не му се е обаждала, и отказа да обсъжда повече случилото се.

Организацията за защита на правата на малцинства "Адалах" отправи искане до министерството на правосъдието за разследване, като се позова на друг видеозапис, на който полицията застрелва палестинец, заподозрян за нападение с нож в Ерусалим от 4 октомври.

Организацията твърди, че палестинецът не е представлявал никаква опасност и че полицията може да е била насъсквана от пешеходци, които се вижда да го гонят.

Подобен шум се вдигна и след като палестинка бе обвинена от Израел, че е опитала да взриви самоделна кола бомба - потенциално сериозна ескалация, след като била спряна на Западния бряг на шосе към Ерусалим в неделя.

Полицията заяви, че жената е в болница в безсъзнание и засега не може да бъде разпитана. Семейството й отхвърли израелската версия, като заяви, че в колата е възникнал пожар поради неизправност. Сред палестинците започнаха да се разпространяват снимки, на които по колата има съвсем малко външни поражения и за които те заявиха, че показват, че Израел преувеличава заплахата.

Израел отдавна разчита на развития си разузнавателен апарат и палестински информатори, за да пречи на дейността на радикалните организации, и усилено се мъчи да реагира на последното насилие, изразяващо се предимно в нападения на "самотни вълци".

Палестински активисти и радикалната организация Хамас се оплакват, че профилите им във Facebook и YouTube са спрени в резултат на подадени в двете компании искания на израелското правителство.

Израелски източници от сферата на сигурността казаха, че работят по засилване на търсенето в интернет по ключова дума, както и на други технологии за осъществяване на следене. Надеждата им е така да могат да забелязват своевременно публикувани в социалните мрежи предсмъртни писма на палестинци, които се готвят да извършат насилие.

Усилията им за осъществяване на наблюдение може да са били подпомогнати по невнимание от палестинци, които си правят селфита на протести, на които се хвърлят камъни, и после ги качват в мрежата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO NA IZRAEL--UBIVAI TERORISTITE.
3
0
 
7
 
! Отговори
222 преди 8 години
Мисля си че ако за месец спрат сателитите предаващи информация на света ще му олекне... Няма нет, няма мобилни.... да ходят пеша и да се надъхват по водомерите
2
2
 
4
 
! Отговори
мноого преди 8 години
жалко,Ерусалим беше град в който спокойно се движех през нощта към Божи гроб за Света литургия,наистина жалко
1
2
 
6
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Мобилната технология напредна много. Очаквам да се появи и приложение "Идил" което да може да се изтегля от Гугъл Плей, да си прави ъпдейти и прочие..