Ердоган крои планове за зона за сигурност в Сирия

В нея Турция ще връща бежанци, ще им строи и къщи
28 дек 2015 08:14,
158
Ердоган крои планове за зона за сигурност в Сирия
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви официално плановете си за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, предаде ТАСС.

Той подчерта, че в нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си.

"Първоначално зоната ще бъде създадена на протежение 98 километра от турско-сирийската граница, като ще достига на 45 километра в територията на Сирия, но може да бъде разширена", заяви Ердоган в интервю за телевизия "Ал Арабия".

"Това ще бъде зона без терор и там ще могат да живеят вътрешни бежанци и тези, които се намират в лагерите в Турция", смята турският президент. Той добави, че вече може да започва кампания за събиране на средства за проекта. Турция ще може да построи жилища, отговарящи на нуждите на Сирия, като реши отчасти проблема с нуждата от жилища за бежанците, подчерта Ердоган.

Въпреки това предложението на Ердоган не среща подкрепа дори в САЩ, подчертава ТАСС, като цитира изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест от началото на месец декември.

"Създаването на подобни зони би изисквало съществени ресурси, включително значителни сухопътни сили. Това противоречи на стратегията, изложена от президента на САЩ Барак Обама", заяви Ърнест.

В интервюто на Ердоган се изразява и желание за възстановяване на отношенията с Русия и връщането им в предишното русло.

"В момента те не са окончателно скъсани. За последните 10 години постигнахме невиждан напредък в отношенията. Станахме стратегически партньори", заявил е турският президент. Той подчертава, че в междудържавните отношения никога не трябва да се изключва дипломацията и е необходим разумен подход.

Ердоган напомни, че външните министри на двете страни Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са се срещнали след възникването на криза в отношенията.

"Чавушоглу оцени тази среща позитивно, но от руска страна чухме други изявления. Бих искал в бъдеще наши министри отново да преговарят. И виждам, че политически лидери от други страни не искат отношенията между нашите две страни да се развиват по такъв негативен начин и се опитват да съдействат", подчерта турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
62
0
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ердоган нали каза наскоро, че ако му докажат, че прави бизнес с петрол с ИДИЛ веднага ще подаде оставка? Е...Доказаха му и то не само руснаците, ами и норвежците.Въпроса ми е - Кога Ердоган ще подаде оставка?Или всичко бяха меркелски приказки? Много ме интересуват глупостите, които съм казала вчера!
61
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ще населява пограничните райони с не кюрди ще строи жилища ама не казва с какви парислед като търгува с петрол ердоган да им плати къщите обаче западът няма да се съгласи кюрдите да бъдат изселени от исконните им земи
60
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един пикльо заповядва на Турция да коленичи. Въх.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И други работи сме открили не само елката, как сме най бедните в ЕС но плащаме за най скъпия газ и дизел в ЕС преди облагане с таксите за държавата, открихме че запада за който ни лъжеха толкова години не бил толкова изгнил защото повече българи работят в него от колкото в България след падането на желязната завеса 2,4 милиона българи заминаха да живеят в изгнилия запад точно като Атанасов, а кой заминава в нещо което изгнило?
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кой казва че българин бил открил компютъра? Българите ли ? Не съм чувал някой друг. Може би защото българите не знаят че между елката и истински компютри има бая разлика :)
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ала бала портокала но руснаците вече не доближават турската граница а преди месец го правеха редовно, трябваше ли да останат самолет вертолет и няколко войника по малко за да си научат урока ?
56
0
 
1
 
! Отговори
yyy преди 8 години
nay-golqmoto postijenie na bg e che imat dva sakati iztrebitelq koito ne varvat i se molqt na smeshni durjavi da im gi remontirat zashtoto tolkova sa zle che sami nemogat axaxaxaxaa
55
0
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
Преди да поканят Джон Атанасов в България академик Благовест Сендов му пише писмо на английски език на което той отговаря на български.Тия лъжи ,че Джон Атанасов не знаел български за да минат трябва да измрем ние които сме очевидци на тези събития.Почакай още 30 години,пък тогава ги пиши,не сега!
54
0
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 8 години
Малко известен е турският "принос" в създаването на компютрите.През май 1876-та в село Бояджик възниква бунт при който турците убиват и заколват 200 мъже,8 жени 2 деца и 2 свещеника.Между убитите е дядото на Джон Атанасов.Куршумът който го е убил само е одраскал челото на бащата на бъдещият изобретател на компютрите.Той е намерен от чичо му и на 13 годишната му възраст заминава с него за САЩ.Там се жени за мексиканка учителка по математика и така се ражда Джон Винсент Атанасов.Това е истината!
53
5
 
0
 
! Отговори
google преди 8 години
vsicki lideri priznaha Turciq za silna durjava vkluchitelno i Obama predi 2 godini Izrael se izvini na Turciq za "mavi marmara" samo bulgarite nikoga nqma da si priznaqt nali chetete istoria znaete che BG ne e bilo samo pod tursko robstvo no qvno ot rqzanata burgiq boli nay mnogo oshto vi boli sled 2000g Turciq se razvi mnogo 16 ta silna ikonomika v sveta i 2ra nay-burzo razvivashta se ikonomika sled Kitay v momenta plus tova turcite v bg sa si v rodinata may zabravihte che tova bqha turski zemi
52
0
 
3
 
! Отговори
offf преди 8 години
abe kak moje da sravnqvate Bulgaria s Turciq be tolkova li maloumni hora jiveqt v Bulgaria
51
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 72За твое сведение Умнико нашата космическа агенция и съответните фирми си произвеждат в единични бройки научни уреди и в ограничени бройки храни които се качват на спътници или МКС. Това си е кооперация още останала от СОЦ време. Защо да купуват рашките спектрометър от САЩ като нашите им го правят ръчно и Ювелирно със западни части за смешни пари и заради едната гордост го пращат в космоса.
50
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Андрей Ляпчев 87Твоето мнение би било вярно преди 2 и половина години но в момента ВК 2500 който се поставя на Мил-8/17/24/35/28/171 и Ка-27/28/29/30/50/52/52К се произвежда в Русия в достатъчно бройки. Двигатели за Мил-26Т също се произвеждат но още не са стигнали до летателни тестове новото производство. Ка-60/62 и Мил-38 все още се сертифицират но пак са с руски двигатели или западни за по-лесен експорт но не са с Украински.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде пък тръгнал полу-гладният и полу-трезвен балкански дзурлатан да обсъжда държавната политика на Турция бе?? Ало, тсървул***тия, ако толкова разбираше от държавно управление, държавата, която ви е построена с труда на турците и ви е подарена от руснаците миналата сряда, днеска нямаше да е една свинска *** в руини, 0ср***на дори по тавана!! Булгааааааар булгааар .... дори за гюбре не ставаш!!
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те американците вече се отдръпнаха от Турция. Сега познайте какви неща може да им се случат на *** карабини.pravda.ru/world/asia/middleeast/28-12-2015/1287562-rogov-0/
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютни лъжи са това. Тази зона за сигурност ще е плацдарм за нападения в Сирия и свалянето на Асад. Тези "хора" обаче надскачат ръста си.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работата на Турция е момента е - Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.Къде сте тръгнали, бе дюнерджии от Анадола да правите международна политика?!
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъдето се е докоснала турска ръка резултатът е плачевен. Вижте им скапаните рена какви *** са, вижте им конфекцията и др. стоки.
44
0
 
2
 
! Отговори
do 71 преди 8 години
edinstveniqt chovek koito turcite trqbva da blagodarqt e Kemal Ataturk nito USA nito Evropa Turciq daje ne e v EC bulgarite se hvalqt che sa v EC no nikakva fayda ne sa videli ot tova samo deto pravitelstvoto diga cenite na vsicko za da e na evropeyski standart ama zaplatite da ne govorim