Саудитска Арабия – ключът към мира в Близкия изток

Светът не харесва особено властта в кралството, но трябва да се научи
16 апр 2016 21:15,
88
Саудитска Арабия – ключът към мира в Близкия изток
Снимка: Reuters

Трябва да се признае, че Западът трудно може да изпитва симпатии към Саудитска Арабия, пише изданието “Нюзуик”. Принцовете са арогантни, държат се лошо, а дипломатите обикалят центровете на чуждите столици в показно скъпи коли и нерядко в нетрезво състояние.

В Близкия изток представителите на саудитската власт се ползват с “репутацията” на  груби, мързеливи и брутални. Самите саудитци считат собствените си жени за граждани втора ръка.

Допреди няколко години почти нямаше сунитска терористична групировка, която да е финансирана (официално или зад кулисите) от саудитското кралство. По-голямата част от атентаторите от 11-ти септември бяха саудитски граждани и все още има сериозни съмнения за намеса на официални представители на Рияд.

От десетилетия насам саудитците си купуват приятели и влияние в чужди държави, ползвайщи силния си агентурен апарат срещу тези, които им се противопоставят. Кралството не се посвени да бомбардира Йемен без никакъв опит да ограничи цивилните жертви.

Новото поколение управляващи изглежда дори още по-решено да следва фанатичната политика по отношение на контрол и налагане на религиозни виждания.

Барак Обама и държавният секретар Джон Кери безцеремонно загърбиха дългогодишното партньорство между САЩ и Саудитска Арабия предрид посочените по-горе събития и действия. Сега изглежда е дошло време за възстановяване на доверието, но това ще отнеме години.

От времето на Франклин Делано Рузвелт и Ибн Сауд, Вашингтон и Рияд поддържат много топли отношения. Усетил, че петролът е стратегически ресурс, Рузвелт успява да убеди саудитския владетел да снабдява съюзниците с горивото по време на Втората световна война, като в същото време Съединените щати запазват своя ресурс.

Саудитска Арабия остава зад гърба на САЩ и по време на Студената война, когато немалко арабски държави се заиграват със Съветския съюз. Иранската революция и войната в Персийския залив са две събития от ключово значение за укрепването на взаимноизгодната връзка.

Рияд получи доста упреци, че стои зад “раждането и еволюирането” на “Ал Кайда”. Но след като мрежата на Осама бин Ладен се обърна срещу властта в Саудитска Арабия, принцовете набързо се превърнаха в далеч по-решителен и по-честен съюзник във войната с радикалния ислямизъм.

В наши дни основният проблем с подкрепата за радикални ислямистки организации не е в Рияд, а в Анкара, Доха и Исламабад, пише “Нюзуик”.

Въпреки че редица критици поставят Саудитска Арабия рамо до рамо с Иран по отношение на незачитането на човешките права и силовото присъствие в региона, фактите говорят друго.

Политическите екзекуции в Иран са около 8 пъти повече от тези в Саудитска Арабия. По отношение на военния бюджет официално Рияд хвърля повече средства, но това е така, защото в иранската сметка не се отбелязват разходи за прословутия Ислямски революционен гвардейски корпус, който се самофинансира и наброява над 125 хиляди войници.

Освен това именно Иран обърна гръб на Рияд в момента, когато саудитците започнаха конструктивен диалог с Израел, който може да доведе до чаканата 70 години промяна за установяване на траен мир в Близкия изток.

Светът е все по-опасно място. Враждебността взима връх и напрежението расте с всяка минута. В тази ситуация е ясно, че дълготрайните, стабилни партньорства са единственият шанс за постигане на мир и сигурност.

И по тази причина едно от последните значими действия на Барак Обама като американски президент трябва да бъде възстановяване на близостта със Саудитска Арабия. Рияд далеч не е перфектният партньор, но макар и изпълнен с трудности, в крайна сметка бракът е далеч по-доброто решение от множеството връзки за една вечер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безмислено е да коментирам статия която изобщо не ме касае. И все пак. Докато има нефт...
17
17
 
5
 
! Отговори
Реално преди 8 години
СА наема български учении инженери които да заминат за Рияд със семействата си. Много вече заминаха, заплатата е в пъти по-голяма от тази в САЩ или Германия не е за испускане.
16
1
 
21
 
! Отговори
ha ha haaa преди 8 години
Не става само с оръжие...ТРЯБВА МОЗЪК! А резанитеКамилари НЯМАТ!!! Доказано е!
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ме карайте да се смея арабелите опипват почвата, скоро ще дойде Тръмп на власт и вече няма да има кой да пази арабелите от арийците. Hяма да се учуда ако персите пренапишат региона, а Асад е седнал в кралството на шейха.
14
1
 
13
 
! Отговори
За кокилите преди 8 години
Най-лошото е, че тънки крачета с голям бирен тумбак явно е мода и се смята за нормално. Аз имам сравнително спортно телосложение и ми е трудно да си намирам панталони - или са ми супер широки около корема, или не мога да ги обуя, защото краката са ми по-дебели от крачолите. Явно пропорцийте се правят според търсенето :D
13
1
 
35
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Саудитска арабия е люлката на радикалния ислям, родното място на Осама, най-голямата диктатура след Севена Корея, страната която трябва да се изтрие от лицето на земята, заедно с всичко живо на два крака в нея.
12
3
 
25
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 8 години
Кой СА да смаже Русия ли? Хаха. Първо, Русия не я победиха Наполеон и Вермахта. Че тия сажди ли? Хайде бе. Тях и Северна Корея и Израел и Иран биха ги помели.
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитцити настъпиха Иран по опашката и ще лапат ... Противни същества.
10
2
 
28
 
! Отговори
sc преди 8 години
Няма империи, държави, който да господстват вечно, така е било и така ще бъде. Единственият проблем е да не хванем периода на ***, затова се моля, стигат ти 500 години съжителство с техните нрави.
9
0
 
9
 
! Отговори
Ханонимен преди 8 години
До 15 :ППффахахаххахахахахахаа...... АХАХХАХАХАХАХАХХАААААА !!!!
8
2
 
27
 
! Отговори
Ханонимен преди 8 години
Май САЩ започват още нео-инвазий чрез марионетните си режими, нали не им дават мандат от ООН да воюват... Все пак саудитите са нищо без сащ, същото важи и за турция разбира се! Тяхната външна политика е изцято made in usa, това е тъжната реалност ! СА666т искат по-добра хватка в едно близко бъдещте на свят с намаляващи ресурси ! Двойните стандарти са налице - нулева критика към саудитите или турция ( за последните дори на фона на бруталната саморазправа със опозиционна медия )...
7
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ген полк ГадорянДе да са "камилари".. ВВС-то им може да смаже и Русия. Факт.
6
1
 
39
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Повече от ясно е, че СА няма нищо общо с цивилизования свят като ценности. Великите демократи от САЩ и ЕС си траят като задн.ици . Парите не миришат. Глобалните интереси още по-малко.
5
2
 
41
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 8 години
СА е центъра на злото! Главата на хидрата с пипалата. Нейното оръжие са минаретата и имамите. Честит ви нов свят. Свят на ежедневни атентати и страхът от тях. Светът ще се превърне в една тоалетна за жалост.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли ще стане ако мекка се назове московска провинция мегкая
3
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светът не харесва особено саудитска арабия и нищо няма да загуби ако саудитска арабия изчезне от картата, хем ще има петрелоц, уаххахаха.
2
3
 
50
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 8 години
Бреййй. Откога шантавите камилари станаха центъра на света! Ае моля ви се. Ясно че ще стане мазало накрая. 8 милиарда няма как да живеят в мир и хармония. Особено с тая мирната религийка. Която нито е мирна нито е религия по същество.
1
1
 
30
 
! Отговори
някой преди 8 години
Що така - на хоризонта изгряха Турция и Саудитска Арабия и държат изкъсо в ръцете си бъдещето не само на Европа.Не смея да коментирам религията им, че ще ме изтрият. Но тя явно настъпва. С тези "бежанци" ни разказват играта, която все още е в начален етап. Но няма да бъдат все така кротки.Явно предстоят бурни времена, а някои потриват доволно ръчички за пъкления им план. Извънземните ли са?