Русия вини групировка за химическите атаки в Сирия

7 души бяха убити, а 23-ма задушени след атака в Алепо на 2 август
4 авг 2016 09:44,
73
Русия вини групировка за химическите атаки в Сирия
Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната обвини вчера опозиционна групировка в Сирия, че използва забранени оръжия, пише "Комерсант".

Според руските военни, сирийската опозиционна групировка "Нур ад Дин аз Зинки" е употребила химически оръжия при терористичното нападение в Алепо на 2 август, при което загинаха 7 мирни жители, а 23 бяха откарани в болници. Според САЩ тази групировка спада към "умерената опозиция", за която важи обявеното спиране на огъня, но руските власти смятат бойците й за помагачи на терористите, посочва изданието.

Военен източник твърди, че в Алепо е бил използван хлор, причиняващ сериозни изгаряния на дихателните пътища и задушаване.

Москва разполага с данни, че терористите в Сирия имат индустриални мощности за производство на отровни вещества, заяви за Интерфакс Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър съобщи, че неговото ведомство засега няма информация по въпроса.

Високопоставен източник на "Комерсант" в руския Генщаб заяви, че "ситуацията е доведена до абсурд". "Всички желаещи да се включат в борбата с терористите вече се включиха. Всички останали просто се преоблякоха и продължиха да воюват на страната на терористите, като се нарекоха опозиция. Това не може да продължава повече", каза той.

Съобщенията за предполагаеми химически газови атаки предизвикват сериозна загриженост, цитира "Комсомолская правда" изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря по хуманитарните дейности Христос Стилианидис.

ЕС подкрепя усилията на Русия и САЩ - съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, насочени към рестартиране на междусирийските преговори, се казва в документа, публикуван на сайта на общността.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прикани чрез Facebook западните медии да не подминават с мълчание употребата на химически оръжия от т. нар. умерена опозиция в Сирия, пише "Военное обозрение".

Източник, близък до ръководството на сирийското министерство на отбраната, заявил за мрежовото издание "Руская весна", че правителството в Дамаск ще сезира Съвета за сигурност на ООН по повод употребата на химически оръжия от въоръжени опозиционни групировки.

По-рано химически оръжия бяха употребени срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур от терористичната организация "Ислямска държава". Ислямистите използваха ракети с иприт, напомня електронният в. "Ридус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето руските *** потвърждават, че Русия е хвърлила хлора над Сирия!И троловетте заплашват, че ще ти стъжнят живота - поведението им е типично руско - заплахи за побой и тормоз.Това е Русия - терор навсякъде.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да правят кравароислямистките влечуги нищо няма да ги спаси от заслужена термобарична см.ърт. Даже и опашките да си скъсат, пак ще изгинат изпепелени по гущерските си дупки и землянки. Вова мрази пълзящите рептили и всякаква друга г.ад.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилъри докато не висне на въжето нищо хубаво не чака света.
12
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясна е работата...Русия пак ни лук яла, ни го мирисала. Пак започнаха да се оправдават и да посочват...Ясно кой е използвал хлора, същия който хвърляше варели-бомби и касетъчни бомби върху жителите на Алепо. Докато тоя сатрап Асад не висне на въжето, нищо хубаво не я чака Сирия.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рядко виждам толкова *** коментари. Май българите (пардон, само част от тях) хептен изкукуригаха. А после, кой им бил виновен?
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никаква опозиция, всички са терористи. Русия, бой до последния мъртъв умерен и не умерен терорист.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Не се отвивай , че може да " настинеш".
8
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Май ти е омръзнал живота, а ?. Прекалено много се открехваш и може да ти се стъжни живота.....
7
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
На кого му пука какво е казала Русия...
6
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само руснаците да способни на такива низзости - да задушшават хората с хлор!Те собствените си граждани унищожаваха в Сибирските концентрационни лагери, че сирийците ли ще пожалят ?
5
3
 
20
 
! Отговори
Христос преди 7 години
Кой каквото ще да прави накрая Путин и Русия ще триумфират. Истината ви казвам.
4
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците пак се оправдават, хванаха ги че путин хвърля химическо оръжие не им е за пръв път в украйна са пуснали и атомни бомби върху украинската армия и много химически също
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"западната" медия ДНЕС.БГ ВЕЧЕ СЕ ОТЗОВА НА ПРИЗИВА НА ЗАХАРОВА, БРАВО ЗА КОЕТО
2
3
 
21
 
! Отговори
Бум преди 7 години
Битката за Алепо ще е решаваща в тази война с тероризма,САЩ са зайтересовани този град да остане в ръцете на терористите.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ти групировка, направо Ердоган трябва да се обвини за атаката с химическо оръжие. Поне, до сега е доказано, че предишната атака с хим. оръжие в Сирия беше дело на Ердоган, за да предизвика САЩ да предприемат сухопътна операция срещу Асад.