Бурхан от обсадения сирийски град Мадая: Дано да оцелеем!

"Не виждам повод за надежда, но не искам да напускам родината си"
Обновена: 6 окт 2016 19:30 | 6 окт 2016 19:15, Елка Василева
89
Бурхан от обсадения сирийски град Мадая: Дано да оцелеем!
Раджан Бурхан. Снимка: Дойче веле

40 000 души в обсадения сирийски град Мадая от месеци се борят за живота си. 26-годишният Раджан Бурхан е един от тях. Пред Дойче веле той разказва как се оцелява без ток, гориво и лекарства. И само с 200 грама ориз на ден.

ДВ: Мадая е обсаден вече повече от година, а преди няколко дни в града най-сетне пристигнаха хуманитарни помощи - за първи път от шест месеца насам. Покриват ли тези помощи най-спешните нужди?

Бурхан: За нас това беше истински празник. ООН ни достави захар и брашно, а това означава, че най-сетне можем да си изпечем хляб. Досега се хранехме само с ориз и булгур. Нищо друго не ни беше останало. Доставките вероятно ще ни стигнат за месец, най-много месец и половина. Опитваме се да разпределяме дажбите така, че да имаме храна колкото е възможно по-дълго. От ООН ни доставиха също така лекарства и соларни зарядни устройства за мобилните телефони.

ДВ: В началото на годината много се говореше за глада в Мадая. Съобщено беше, че десетки хора са загинали от недохранване. Какво е положението днес?

Бурхан: Животът ни прилича донякъде на този в бившия СССР: всички се храним с едно и също. На ден на човек се падат по около 200-300 грама сварен ориз или булгур, без сол, без олио. Има дни, в които изобщо не се храня. Лягам си гладен просто защото вече не мога да го гледам този ориз. Преди тренирах много, бях целият в мускули, тежах 93 килограма. Сега съм направо вейка. Страшно отслабнах.

ДВ: А имате ли лекари? Имате ли болница?

Бурхан: Болница няма, но има медицински пункт. Имаме си един зъболекар, който всъщност още следва, и един ветеринар. Двамата правят всичко, което е по силите им.

ДВ: Как протича ежедневието в обсадения град? Имат ли хората някаква работа? С какво се занимават по цял ден?

Бурхан: Нямаме нито работа, нито ток. Всеки гледа да си намери някакви занимания. Аз например се интересувам много от история и затова по цял ден чета книги. Това е единственото, което мога да правя. Много съм самотен, тъй като приятелите ми вече не са в Мадая.

ДВ: Какво от предишния Ви живот Ви липсва най-много?

Бурхан: Университетът. Така ми се иска отново да следвам. В Дамаск бях започнал да уча икономика, но през 2011 г. трябваше да напусна университета, понеже ме задържаха, след като се бях включил в протестите срещу режима. След два месеца ме пуснаха на свобода, но не посмях да се върна обратно в Дамаск. Прибрах се в родния ми град Забадани. Но ни се наложи да бягаме и от там. От две години насам живея с част от семейството ми в Мадая.

ДВ: Какво Ви тревожи най-много в момента?

Бурхан: Спешно се нуждаем от гориво. Зимата наближава, а нямаме с какво да се отопляваме и да си готвим. Вече започнахме да горим пластмаса. Зимата по тези места е много студена. Да, имаме одеяла, но без ток и дизелово гориво няма да оцелеем. От ООН ни обещаха, че скоро пак ще пратят помощи. Дано дойдат преди началото на зимата.

ДВ: Има ли някаква възможност да избягате от Мадая?

Бурхан: Обградени сме от Хизбула и от сирийската армия. Има много пропускателни пунктове, виждам ги дори от моя прозорец. Но виждам и друго: много хора се опитаха да напуснат Мадая, но бяха убити. Или пък загубиха крайниците си заради разпръснатите навсякъде мини. Може би някой ден ще бъдем евакуирани като хората от Дарая.

Но независимо от това, че не мога да продължа следването си, че живея в къща, която не е моя, че ям все едно и също, че не виждам никакъв повод за надежда - аз не искам да напускам родината си. Защото ако избягам, ще означава, че сме се оставили да ни победят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: СирияМадая
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
до 54. А ти колко си мислиш, че са терористите, а двама мъже и половина...Разбира се че са цяла армия, даже на са една а няколко и разполагат с тежко оръжие, включително танкове, БМП-та, най-модерни противотанкови ракети, ракети "Град". Масово се използва и взривяването на фанатици камикадзета управляващи БМП-та тъпкани с стротил, което би следвало да ти подскаже що за хора са.... А жертвите са повече от 250 хил.....
34
5
 
25
 
! Отговори
Башар Асад преди 7 години
ай стига с евтени пробагадни коментари
33
2
 
17
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
И казвате повече от 100 000 чуждестранни граждани, от СА, Кувейт, Йордания, Чечения, Турция и от цяла Западна Европа, се бият в Сирия, за да докарат свобода за сирийците чрез джихад, шариат и повече от примитивна жестокост.... Е нЕма как да повЕрваме на тези измислици.... Евала на Асад.... ако убиваше собствения си народ, то досега отдавна да бе изгнил два метра под земята!!!!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силно се надявам Кюрдите, за тяхно собствено добро, да са наясно с това кой е истинския им враг. Днес ФАЩ ги подкрепят да се бият с исил, но това стана само след като ФАЩ осъзнаха, че отрочето им исил няма да го бъде. Само за това тръгнаха да "помагат" на кюрдите - понеже видяха, че исил са бита карта, и им трябва нова за авантюрите им срещу Асад. Утре ФАЩ ще хвърлят кюрдите под влака с надеждата да го спрат, и ако кюрдите не се усетят това ще им е края.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз за това се чудих скоро - нали УЖ исил и "опозицията" са врагове - тогава защо Асад си дава зор за Алепо - тая руина, като може спокойно да остави исил и "опозицията" да се срещнат там и да се унищожат взаимно???Защото изобщо не са врагове. А са 2 фракции от едно цяло. ФАЩ е пуснала една камара различни фракции, всичките с цел премахването на Асад. Остави ли ги да се срещнат в Алепо, те няма да се бият а ще се обединят, понеже шефа ФАЩ ще нареди така.
30
2
 
24
 
! Отговори
от Алеппо преди 7 години
В интервю от Алеппо, на немския журналист Юрген Тоденхьофер, бивш депутат от CDU в бундестага, Абу Ал Ецц, един от командирите на близкия до Ал-Кайда "Фронт Aл-нусра", заявява в прав текст, че всички "бунтовнически" групировки принадлежат към ИДИЛ. Поддържани са директно от правителствата на САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Катар и Израел, с пари, с оръжие и с "инструктори". Абу Ал Ецц заявява, че не допускат и няма да допуснат хуманитарни конвои за населението на Алеппо и че не признават и няма да признаят примирието в Сирия, а ще го използват само за превъоръжаване и прегрупиране.
29
1
 
13
 
! Отговори
благодарим ти преди 7 години
Благодарим ти, Барак Хюсеин Обама. Благодарение на твоята политика, Башар Ал-Асад се задържа вече повече от пет години на власт и Русия се разви като най-мощния фактор в Близкия Изток!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали уж поддръжниците на Асад са едва 7% от населението? Ако цяла Сирия е срещу него, просто трябва да тръгнат и с камъни ще го убият. Ама реалността е друга - Асад освен подкрепата на собствените си хора, се ползва и с подкрепата на всеки един сунит, който е повече човек отколкото животно. И да, истина е, че тия далеч не са от "образцовите" сунити, които трябва да колят всичко, което не е като тях. Но пък имат надежда да станат хора някой ден.
27
1
 
24
 
! Отговори
агитпроп преди 7 години
Едно време слушах и гледах БиБиСи, CNN и Дойче Велле, за да науча истината. В момента БиБиСи, CNN и немските АРД, ЦДФ и Дойче Велле са се превърнали във филиали на отдел "Агитация, пропаганда и дезинформация" на американския Държавен Департамент и на Цру. За да науча истината гледам Россия 24!
26
1
 
15
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Еееех, Гьобелс, Гьобелс...що не си жив да видиш какво значи пропаганда.... Този *** нокой не му пречи да се евакуира от Мадая..или поне не му пречи сирийската армия. Ако някой използва цивилни, то това са "умерените" американски главорези, да не говорим за неумерените, също американски, главорези...от ал кайда и идил...
25
1
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Драга Бурханчо! Напиши писмо на чичко си Барак Хюсеин Обама. Той да се обади на Джон Маккейн. Джон Маккейн да се обади на приятелчето си Абу Бакр Ал-Багдади, шефа на Ислямската държава. (Има снимки на двамцата от 27.05.2013). Абу Бакр Ал-Багдади да се обади на главорезите си и от ИДИЛ и да им заповяда да се предадат. Тогава руснаците вече няма кого да бомбардират. И в Сирия ще настъпи мир!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тия "борци за свобода" - вместо да излязат да предизвикат Асад, те се окопават в градовете и взимат населението за заложници и жив щит? На тия не им дреме за Сирия, на тях им дреме за долари и ислямизъм, и нищо повече.На Асад със сигурност не му е лесно, да е принуден да руши държавата си, за да се отърве от тази напаст. Но няма как - тръгне ли гангрената, единственото решение и да режеш крайника. По-добре да унищожи всичко, отколкото да го даде на тия животни и още-по-долния им шеф!
23
1
 
14
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
Нещо послъгва този,терористите държат жителите на този град като заложници и жив щит защо не говори за това?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Поне не оправдаваме мед. сестри, които заразяват деца със спин като тебе, ти който си по-безполезен от б0клук.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXИли си мноо прос или си мноо говнян. Либия беше една от страните с най-висок стандарт на живот в Африка. Всичко им беше на тепсия, имаха си работна сила 1/2 от местното население от централна Африка да им върши мръсната работа, с която нито един либиец не си цапаше ръцете.Никой не се хваща да помогне на държави, който действително имат нужда от помощ, като например Сомалия, хванаха се да "демократизират" най-културните държави - Либия и Сирия. Сигурно...
20
1
 
18
 
! Отговори
бум преди 7 години
Чакай бе момче ти си в град който се държи от терористи какво се оплакваш,напусни града или вдигнете бунт срещу терористите........
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже според данни от "SOHR" - оня хухулю, представяйки се за организация докато пуска пропаганда от мазето на къщата си, количеството на убити жени и деца в райони, контролирани от "опозицията" е по-ниско от районите, контролирани от Асад.В зоните, контролирани от Асад, убитите от опозицията жени и деца са половината от всички жертви, докато при "опозицията" са едва 1/4 - болшинство убити са мъже, болшинството от тях - терористи. Опозицията убива много повече деца от Асад, ама никой не казва..
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX"Онези деца" бяха едно дете и семейството му от г. Дараа, на границата с Йордан. Платена провокация с цел медиен цирк, поръчана и платена от ЦРУ агенти действащи през границата. После цялата рода ги очистиха снайперисти, понеже мъртвите не могат да говорят, и го предписаха на силите за сигурност на Асад.И заради тая глупости тръгна цялата т.н. "революция". 1 към 1 същата постановка като в Либия и една камара други места. ЦРУ - тотална липса на оригиналност и убедителност.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това лято един от командирите на исил от Рака си го каза в прав текст - "Ако днес тук има демократични избори, Асад ще ги спечели без конкуренция".Сирийците си тачат Асад, и знаят че ако не е той ще е нещо много по-лошо.2/3 от "опозицията" са чужденци, които цяла Сирия презира. Останалите 1/3 са иди0ти, които са влезли и сега не могат да излязат, или чиста проба платени убийци. FSA - това нещо го има само на хартия, но не и на практика, това е просто фронт, през който да се снабдяват ч***лмите
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100% легитимен си е Асад, ако от него зависеше, тези жертви нямаше да ги има. Има ги заради кравария, туркия и саудитските пyмяри, които наемат и въоражават б0клука на планетата в болните си опити да сменят светския режим на Асад с радикален ислямизъм.Асад е абсолютен герой - има си достатъчни пари да избяга и да живее 1000 живота в охолство, но стои там да се бори, рискувайки живота си в борба срещу най-голямото зло на планетата - ФАЩ. На негово място други щяха отдавна да избягат.