Офанзивата срещу Мосул – множество сили с разнопосочни интереси

Как да бъде изтръгнат градът от ръцете на джихадистите?
17 окт 2016 21:45, Елка Василева
26
Офанзивата срещу Мосул – множество сили с разнопосочни интереси
Снимка: БТА

Офанзивата срещу Мосул, основната твърдина на организацията "Ислямска държава" (ИД) в Ирак, е твърде сложна операция, в която участват в различна степен иракската армия, чуждестранни сили и местни групировки с разнопосочни, ако не и противоположни интереси, пише Франс прес.

Битката е започнала, но никой не може да предскаже колко време ще е нужно на иракската армия и полицията, за да влязат в този втори по големина град в страната и да прогонят джихадистите, част от които със сигурност ще се разпръснат сред населението, и трайно да възстановят там своята власт.

Едно закъсняло начало

Офанзивата много пъти бе обявявана, после отлагана, откакто премиерът Хайдер ал Абади призова през март 2016 г. войските си да освободят провинция Ниневия, чийто главен град е Мосул. Причина бяха ред разногласия между различните сили, присъстващи в региона, а също така политически препирни в Багдад - в правителството и парламента.

С предимно въздушна подкрепа от силите на широката международна коалиция срещу ИД, водена от САЩ, както и с подкрепата на Иран, изпратил на терена войски в помощ на паравоенните си формирования, силите на режима напредваха стъпка по стъпка от март насам и се доближиха до Мосул, използвайки базата в град Махмур на 20 км от позициите на джихадистите. Същевременно силите за сигурност на автономния Иракски Кюрдистан - т. нар. пешмерги, предприеха настъпление северно от Мосул.

Отблъснати за момент през юни, когато ИД отново превзе Фалуджа край Багдад - втората по значение крепост на джихадистите, иракските сили осъществиха нов пробив през юли, превземайки военновъздушната база в Каяра на шейсетина километра от Мосул - ключов стратегически пункт и тяхна логистична база, жизненоважна с оглед започналото днес настъпление.

Многобройни действащи лица

Броят на силите, участващи в битката за Мосул, е главозамайващ - иракската армия, прочутата и опасна антитерористична служба, федералната и местната полиция, шиитските милиции, много от които се подчиняват на Техеран, пешмергите, Турция, Съединените щати и страните от международната коалиция.

Иракските федерални войски, наброяващи около 30 000 души, могат да разчитат, че ще бъдат прикривани от самолетите на международната коалиция, чиито сили наброяват общо около 7000 военни в Ирак, от които 4600 изпратени от Вашингтон.

Във военна база недалеч от Мосул и Кюрдистан са разположени и турски войници. Присъствието им е сред основните фактори, сочени от експерти като обясняващи закъснението на офанзивата: Багдад настоявал да бъдат изтеглени, но Турция иска на всяка цена да участва в различни фази на офанзивата в стремеж да ограничи засилването на кюрдите по своята граница и да възстанови някогашното си влияние върху района на Мосул и местните богатства, които смята за свои собствени.

Пешмергите са напреднали вече отвъд границите на автономен Кюрдистан и тревожат Анкара наред с това, че шиитските милиции, воюващи за Абади и ориентирани към Иран, настъпват към Мосул, населен главно със сунити.

Отправеното от Абади предупреждение добре илюстрира спорните моменти: единствено иракската армия и полицията ще получат разрешение да влязат в Мосул.

Тактики

Как да бъде изтръгнат Мосул от ръцете на джихадистите? В последните часове сражението със сигурност ще се сведе до близки боеве за всяка следваща улица с бойците на ИД. Те са между 3000 и 4500 по оценки на международната коалиция, докато в града все още остават към 1,5 милиона жители и ООН се страхува от хуманитарна трагедия в района.

Иракските сили - при положение че следват същата тактика, както в Тикит и Рамади, отвоювани съответно през март 2015 г. и февруари 2016 г., ще обкръжат града преди последния щурм. Елитните антитерористични подразделения отново може да са в първите редици.

Преди да стигнат центъра на джихада, иракските сили ще трябва да навлязат десетки километри навътре в териториите под контрола на ИД.

Силите, воюващи с ИД, ще се изправят срещу джихадисти, разполагали с две години, за да подготвят отбраната на последната си значителна крепост. Много е вероятно да използват снайперисти, коли бомби и да минират местността, за да забавят напредването на иракските бойни части.

В опит да се защити от ударите на коалицията ИД може също да използва местни жители като жив щит.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНЕГРАМОТНИК, НАУЧИ БЪЛГАРСКИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ! Какво е териториЙ??? А? Римски император ли е или?
14
7
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
Пък в същото време руските смръдливи *** с заети да избиват жени и деца в Алепо.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ЗАБИЯТ ЗНАМЕТО В ЦЕНТЪРА НА МОСУЛ чушки, ИД ще наделее.За 2,5 млн град 80 000 армия е абсолютно НИЩО , ще се разсворят в него като захар в чай, за такъв град е необходима 1-1,5млн армия .Да не споменаваме че освен отвоюването едновременно ще трябва и чистка на вече освободените територий.Мосул най-голямото военно тресавище за 2016г създадено с предизборна цел от УСА.
12
1
 
12
 
! Отговори
фен преди 7 години
И, да напомня, че всичко това започна с лъжата на К. Пауъл в ООН за оръжията на Садам, и последвалото незаконна нападение срещу Ирак от ФАЩ.
11
3
 
20
 
! Отговори
proroka Oleg преди 7 години
Пълен цирк е всичко.Толкова армии и самолети не могат да изтрепят изроддите от ИД. Някой сериозно им помага. Нека да отгатнем всички......фащ
10
2
 
17
 
! Отговори
Дооо преди 7 години
До 1 Турците ли защитаваш, че не мога да схвана? Тея дето вдругиден ще поискат и южна България, защото била тяхна?Царвулл замаян.
9
1
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
военновъздушната база в Каяра на шейсетина километра от Мосул - ключов стратегически пункт и тяхна логистична база - не бяхме чували за военно въздушните сили на Халифата досега . Дано ни изненадат с някое творение поне 0 -во поколение та да се уравновесят малко силите . Остана и Индия , Бразилия и Япония да се включат .............................
8
14
 
15
 
! Отговори
Нео-Османлията преди 7 години
Мусул е част от Мисак'и Милли, ще рече че този град е част от Турция. Може временно да не е, но скоро ще е. През идущите няколко години в северен Ирак ще се проведе реферандум за присъединяването им към Турция.И хей, преди да сте почнали да свъкате като гълъби на църковна стена - не го казвам аз. Лидерът на кюрдския регион в северен Ирак Месут Барзани го казва. Съвсем наскоро направи изявление в Сюлейманийе, че сериозно обмислят присъединяването на тези териториим към Турция.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е ислямските държави да станат по хуманни и да се научат да приемат другите
6
2
 
10
 
! Отговори
предлагам преди 7 години
До АнонименВсички турци да се върнат в древната си столица тогава...
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще викат руснаците да оправят положението.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаАбе стига сте се правили сина на Ердоган още търгува с контрабанден петрол и ходите да колите язиди и кюрди ....просто нямате работа в Ирак и л Леванта.
3
4
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Каква е разликата между това, което правят Ирак и САЩ в Мосул, и от друга страна Сирия и Русия в Алепо? Нима в Мосул няма милион цивилни и няма жертви сред тях, а в Алепо няма терористи?
2
4
 
15
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Всичките главорези на Ал Нусра ще мигрират към България това е ясно!
1
22
 
9
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Ирак ще успеят да ярогонят руските наемници от страната си с помощта на САЩ.