Напрежение в Близкия изток, Рияд обвинява Техеран

Саудитски министър смята, че Иран дестабилизира района
19 май 2019 08:00,
30
Напрежение в Близкия изток, Рияд обвинява Техеран
Снимка: архив Reuters

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира "с цялата си мощ и решителност" след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации.

Това заяви тази нощ на пресконференция саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр, цитиран от Ройтерс и БТА.

Още по темата

Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорността да спре тези действия иранския режим. Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници хуси са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата.

Преди часове бе съобщено, че саудитският крал е свикал за 30 май в Мека среща на ръководители на арабските страни от Персийския залив и други арабски лидери, за да обсъдят напрегнатата обстановка в региона.

Външното министерство на Обединените арабски емирства изрази подкрепа за инициативата на саудитския монарх и заяви, че настоящите "критични обстоятелства" изискват единна позиция на всички арабски страни. (КТ)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Иран лесно ще прекрати добива на нефт в СА.
23
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Иран бил дестабилизирал района -пълна лъжа поддържана от Саудитска арабия, т.е САЩ. Отново крадецът вика "дръжте крадеца". Същите тия саудитци, които безнаказано убиха Кашоги в посолството си и обградиха Йемен, предизвиквайки най-жестоката хуманитарна криза: 22 милиона души заплашени от гладна смърт. Това е позор за цялото човечество - едни да изхвърлят тонове храна, а други да приличат на живи скелети. Отврат! Дано им се свърши скоро на СА проклетия петрол, да видим тогава какво ще правят.
22
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно това нещо. Русия се бори и уговаря с целия Опек за вдигане на цените на петрола . Прочети малко. Свалянето на цените преди 2 год дойде от САЩ и отварянето на техните кладенци. Арабите и Русия обаче искаха по високи цени, защото нямат други приходи.Те са тея които зависят от петрола, а не САЩ.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците искат тотален контрол върху петрола, защото той се търгува в т.н петродолари. Този факт е една от малкото причини САЩ да не са фалирали досега заради огромния си външен и вътрешен дълг и постоянното печатане на долари от ФЕД, за да ди покриват дефицитите.Забележете какво се случва на държави, които дори бегло заплашват да си търгуват петрола в друга валута. Справка - Либия, Ирак, Русия и сега Иран.
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има глобална война. Защото това , ще е края. Просто поредния диктат или ще спре работа по ядрените глави или ще го ударят. Не е толкова сложно.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е персите да се върнат към древната си религия зороастризъм и да отхвърлят пагубното сатанинско ислямско влияние.Ислямът и на персите е наложен насилствено.
18
1
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Помнете ми думата! До 2025 год ще има глобална война. И нас нема ни подмине. И както нямаме ни човешки, финансов и технологичен ресурс, не ми се мисли направо. Китайците са най добре. Имат си всичко.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18САЩ не се борят те лично да притежават петрола, те искат да го контролират. В момента все още това е най-ценният световен ресурс и контрола му дава огромен лост за влияние. В момента те са задействали план за дестабилизирането и отслабването на икономиката на Китай, който от няколко години вече е с най-голямата икономика. Всяка една държава, която търгува петрол с Китай с се атакува, т.е се стремят да ограничат доставките. И както каза един от долните коментатори, войната е близо.
16
7
 
6
 
! Отговори
Рашист преди 4 години
Арабите са помюсюлманчили персийците и така са ги обрекли на вечни мъки. Много ми е мъчно за тях. Сега са мразени и от евреи и от араби и от европейци. Нищо добро не ги чака.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не се бият за петрол не знам кога щенго разберете. САЩ е сред най-големите платци на петрол за последните 50 год. Как така САЩ вземали петрола , а СА, Дубай, ОАЕ и тн. Се къпят в пари ? Направиха нови градове и острови в морето. Малко ти се разминават версиите ? Уж САЩ крадци пак всичките им партньори се къпят в пари? И все соцц режимите бедни заради САЩ :))) Баххти глупостите.
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Мн слабо изказване. Първо да си чул Израел да тества ядрен заряд или балистични ракети ? Не не си чул. Второ не само САЩ почти целия свят е подписал забрана за създаване на ядрено оръжие . Вземи прочети малко, не дам говориш като пред блока глупости.Трето искаш да ми кажеш, че според теб всяка държава от третия свят трябва да си правя ядрени бомби и да си ги тества псотянвно ?Ти явно не си добре. От злоба ще умрете.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще питате защо пак САЩ ? Е КОЙ? Бедните рашагии ли ...които продават оръжия топно на тея . Или ЕС ли ? Там бачкат фабрики и хич, не им дреме за света . Кой трябва да следи , какво се случва в света ? Вие ли бай ганьовцитее дето 500 год роби сте били ? Или според вас всеки трябва да гърми ядрени бомби и децата ни да се оправят след нас ? Топно като соцц психиатрията ....овършаа държавата измряха дъртите и сега някой да оправя държавата.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12САЩ не са против притежаването на ядрено оръжие, те са против това то да се притежава от държави, които на им играят по свирката. Израел също притежава ядрено оръжие, но да си чул някой американец да се изкаже срещу този факт? Може да бъдеш и милион процента убеден, че ако Саудитска Арабия реши да се сдобие с такова оръжие, незабавно ще се извадят от 100 кладенеца вода как те имат право на това.
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият които иска война е иранския фанатик. Защо? Защото вече неможе да задържа властта си. Преди месеци имаше протести срещу управлението му, което спря с доста военни. Глада и ислямизма там вече не го искат , но той се е окопал и прави ядрени опити. Много правилно САЩ и Света му налагат санкции никой няма право да прави ядрени оръжия. Ако всеки вземе да гърми какво става ? Онова прасе замърси света с 10 опита ? Сега и тоя ли ще гърми всеки месец ? Вие деца нямате ли ?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този натиск към независимите износителки на петрол като Венецуела, Иран и Русия, американците водят света към трета световна война. Не може всичкия петрол на света да е техен и да бомбандират всеки, който не им се подчинява. Напоследък се заяждат откровено и с Китай. Колкото и хората да не могат да повярват...тези търсят тотална война на унищожение.
9
0
 
7
 
! Отговори
до гущера преди 4 години
То щото тука е голям стандарта на живот а хахаха
8
1
 
22
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Още в началото първите грешка. СА ще направи всичко възможно, за да предизвика война. Под режисурата на САЩ и Израел. Вече почнаха с обвиненията, че Иран са повредили танкери и т. н. А по някакво съвпдание САЩ пратиха преди това още кораби в района.Трупат армия, ще измислят и предлог и ще запалят поредната държава.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пак пълно с военни стратези ама единствения им довод за Иран е, че били "горди перси" ...
6
8
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Не ми се мисли че тия чаршафи ако почнат да се думкат.реалната опасност да ни се изсипят 80 милиона перси е голяма,ние още прави ще загинеме от огромното море от хора.Там стандарта им на живот е нисък....Пък и всеки втори персиец мечтае да емигрира,дори имах предложения да се се оженя от самите арабки за да се измъкнат от дивотията там.
5
1
 
22
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Перси срещу гнусните араби!