Блокирани улици и протести в Ливан

Един човек е застрелян при неясни обстоятелства
13 ное 2019 07:46, Елка Василева
4
Блокирани улици и протести в Ливан
Снимка: Reuters

Хиляди протестиращи блокираха снощи главни улици в Бейрут и други ливански градове, ядосани от телевизионно интервю на президента Мишел Аун, в което той каза, че съставянето на ново правителство може още да се забави.

Според Аун може да е необходимо още време, за да се определи дата за консултации с ръководителите на парламентарните фракции за номинирането на нов премиер, предаде Асошиейтед прес.

Президентът повтори тезата си, че за страната е най-добре да има кабинет, в който да влизат и политици, и технократи.

По време на протестите е бил прострелян мъж, който впоследствие е починал, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според вестник Ал Анба, издание на Прогресивната социалистическа партия на друзкия лидер Уалид Джумблат, загиналият е партиен функционер.

Обстоятелствата, при които е загинал протестиращият, още не са ясни. Медии съобщиха, че мъжът е бил прострелян в южното предградие на Бейрут Халдех от шофьор, който се опитал да преодолее блокадата на пътя, организира от протестиращите. Но в съобщение на армията, цитирано от Ройтерс, се казва, че войник е открил огън, за да разпръсне протестиращи, които блокирали пътя.

Джумблат, който е опонент на президента Мишел Аун, е призовал привържениците си да запазят спокойствие.

Това е първото съобщение за смъртен случай по време на ливанските протести.

Премиерът на Ливан Саад Харири подаде оставка на 29 октомври в отговор на безпрецедентните протести в цялата страна, започнали в средата на миналия месец.

Недоволството избухна заради предложения за нови данъци, но бързо прерасна в призиви за оставка на кабинета и отстраняване на целия политически елит, управлявал Ливан от края на гражданската война от 1975 - 1990 г., припомня БТА.

Протестиращите искат технократско правителство и бързи реформи за справяне с най-тежката икономическа и финансова криза, която страната е преживявала от десетилетия. Политиците обаче са разделени, включително и по въпроса дали в новото правителство да има само експерти, или и политици.

Президентът Аун призова демонстрантите да се приберат по домовете, защото блокират функционирате на страната и с действията си може да изострят политическата конфронтация, имайки предвид, че през изминалите седмици имаше и демонстрации в негова подкрепа от привърженици на правителството.

Аун прикани ливанците да не бързат да теглят парите си от банките и ги увери, че депозитите им ще бъдат гарантирани. Банките трябваше да отворят вчера, след като три дни бяха затворени, но останаха затворени заради стачка на служителите си, недоволни от агресивното поведение на клиентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Ливанпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ВАН преди 4 години
Бейрут е бил Перла преди гражданската война, когато беше френска колония, а сега 27 години след края на войната в цял Ливан все още има режим на тока, като имате предвид , че това е страна-джудже-10 000 кв.км територия.Корупцията е в невиждани размери, когато има избори в Ливан се гласува по 3-6 дни. Имат много сбъркана избирателна система- имат квоти на религиозен принцип.Докато не се смени избирателната система , промяна в Ливан няма да има!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муха-мед,им изпил музъка на тия
2
0
 
0
 
! Отговори
MM преди 4 години
не Израел, а Асад се опитва да ги цивилизова. Израел се намесва само там, където има финансива изгода. А в културата няма келепир, както знаем.
1
5
 
8
 
! Отговори
Да, на Израел преди 4 години
Е, и сега ли ви е виновен Израел.....Бейрут, перлата на Изтока...вече е един типичен арабски град----мръсотия,фереджета,глад и насилие над другомислещите. Европа дори и не осъзнава какъв шанс бе за нас, наличието на еврейска държава. Ако не бяха те, сега джихадисти и араби да са тук...или смятате ,че Ердоган не е на тяхна страна? Едва когата мога да кажа без страх, че Мохамед е ........, както мога да кажа за бог и папата...едва тогава ще повярвам на арабите...те са в Средновековието.