Осъдиха журналист заради обида към Ердоган

Делото срещу Шенер Левент е заради карикатура от декември 2017 г.
27 апр 2022 11:47, Йоана Цонева
26
Осъдиха журналист заради обида към Ердоган
Снимка: БГНЕС

Кипърски турски журналист и издател бе осъден на една година затвор от съд в Анкара за обида на турския президент , стана ясно във вторник. Това е първата присъда за лишаване от свобода, издадена в Турция на представител на медиите в Северен Кипър.

Наказателното дело срещу Шенер Левент, главен редактор и издател на кипърско-турския вестник „Африка” (сега „Аврупа”), е заради карикатура в него, осмиваща Ердоган, от декември 2017 г., която първоначално е публикувана в гръцко издание, предаде БНР.

Още по темата
Според Анкара тя представлява "обида" за турския президент и "разпалване на омраза срещу чуждестранен лидер".

По същите обвинения Левент беше съден и оправдан от кипърски турски съд през 2019 г., който се позова на свободата на печата и защитата на правата на човека.

Турция не призна това решение и започна нов процес в наказателния съд в Анкара, който премина в отсъствие на подсъдимия.

От своя страна той заяви, че не признава решението на турския съд.

За активната си журналистическа и обществена дейност Шенер Левент е удостоен с наградата на Европейския парламент "Европейски гражданин на 2018 г.".

74-годишният журналист е и в „черния списък” на кипърски турци – политици, интелектуалци, адвокати, синдикалисти, на които е забранено да влизат в Турция, защото представляват „заплаха за националната сигурност на страната”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Ако журналистът е писал истината за делата на някой, значи не е извършил престъпление и това не е обида, а изпълнение на професионални задължения, морален дълг пред Бога да се говори истината а и човешко право и отговорност. И дори ако е написал нещо невярно тогава би трябвало обиденият първо да даде шанс за извинение и опровергаване на твърденията, а не да завежда наказателни дела, а и в диктаторски режим съдът е противозаконно зависим от диктатора и решенията му са несправедливи и пристрастни
12
0
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 2 години
При нас,в България,е обратно!Даже замерят министрите със снежни топки без никакви последствия.Да не говорим че част от медиите са корумпирани и пишат лъжи.В социалните мрежи се псува и обижда нонстоп!Свобода голяма,по точно свободия!Другата крайност на Ердоган,и това не положително!
11
1
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
По нашите земи,няма такава опасност!
10
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
На какъв език си дpacкало???
9
1
 
3
 
! Отговори
В ранните тъмни преди 2 години
времена на комунизма в България генералният секретар на БКП Вълко Червенков чул, че някой много говорел вицове за него. Впрегнал агентите на ДС да го открият и да му го доведат. Намерили човека, той пък се оказал мангооо. Откарали го в генералния кабинет на Вълко и вътре гледа един голям червен килим и зад него Вълко Червенков. Приближи се напред - казал Червенков- килимът е народен, стъпвай смело! А, деугарю, нали не трябва да мърсим народа! Казал мангооо! Хахахах
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азиатската страна живее с векове назаде .Никакво развитие .Дори сега пак воюват и ако ги питаш защо не могат да отговорят.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 13 тука въпросът е вие наред ли си, очевадно е че не си, хаха
6
1
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Добре ли сте?
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 хаха,ти за нормален ли са имаш?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатор.
3
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
пълна пор-но-графия и турция се натиска да посредничи при преговорите русияукраина какво прави в ирак защо не излиза от там кюрдите искат свобода инезависимост а не смърт
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 Незаконен син на цар Борис III от ромка.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков си позволяваше да бъде критикуван, но ако е в добро настроение, понеже той си беше народен човек, селско момче и е свикнал на одумване, но ако го завариш в лошо настроение.Белене щеше са ти е най-малкия проблем.