Поне 78 души и 77 хил. животни измръзнаха до смърт в Афганистан

Температурите паднаха до минус 28 градуса по Целзий
20 яну 2023 15:40, Йоана Цонева
17
Поне 78 души и 77 хил. животни измръзнаха до смърт в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Най-малко 78 души са загинали в мразовити условия в Афганистан през последните девет дни, каза талибански служител, предават световните агенции.

Шафиула Рахими, говорител на талибанското министерство за управление на бедствия, съобщи пред CNN, че наред с човешки жертви, над 77 000 добитък също е замръзнал до смърт през последните дни.

Температурите паднаха до минус 28 градуса по Целзий в края на миналата седмица. Те са доста под средното за това време на годината, а най-студените условия са регистрирани на север.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Афганистан заяви в туит, че загубата на добитък представлява допълнителен риск за 21 милиона души, които спешно се нуждаят от храна.

Още по темата
Талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., което хвърли Афганистан в икономическа и хуманитарна криза. Хуманитарните партньори осигуряват отопление, пари за гориво и топли дрехи на семействата, но разпределението на помощта е силно засегнато от талибанската забрана, според която жени не могат да работят в  хуманитарни организации.

Най-малко половин дузина големи чуждестранни хуманитарни групи временно преустановиха дейността си в Афганистан от декември, когато талибаните наредиха на всички местни и международни неправителствени организации да спрат работа, в противен случай ще отнемат лицензите им за НПО.

Някои от най-високопоставените служители на ООН се срещнаха с лидери на талибаните в Кабул, за да обсъдят забраната за хуманитарни служителки, след като агенцията трябваше да спре някои от своите програми в Афганистан поради недостига служители.

Правата, свободите и достъпът на жените до образование бяха сериозно подкопани от талибаните, които наскоро забраниха образованието за жени. Половината от населението на Афганистан изпитва остър глад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
22
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Чакайте малко, бе, О Не Не то!! Нали си имат управляващи, какви бяха, талибани-малибани. Затвориха търговските банки, университетите, болниците, забулиха си жените, режат ръце за всичко, абе постигнаха си шериата и върнаха държавата във 7ми век. За какъв фуйй ще им пращаме хуманитарна помощ. Аллах е велик и той ще реши кой ще умре и кой ще живее. Само ако може да ги удържите да не напират на запад, че зер види ми се, че вече и на Аллаха си не верват вече.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН да помоли путин да фърли неколко атомни бомби в Афганистан. Хем те да не се мъчат, хем той да покаже колко му е големо пишлeто :)
12
1
 
13
 
! Отговори
Мохамад Ал Резак преди 1 година
Аллах ще ги нахрани и сгрее. Неверниците не.
11
0
 
15
 
! Отговори
Това е. преди 1 година
Имат си правителство и да се оправят по техните си закони.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висшата сила ще им даде заслуженото щом не знаят да уважават тези които са им дали живот.
9
0
 
3
 
! Отговори
Талибанин = Комунист преди 1 година
8
1
 
8
 
! Отговори
Ръждив Ганди 1991 г. преди 1 година
Малко хора знаеете, но АФГАНИСТАН Е СУПЕР ДРЕВНА ЗЕМЯ : АВАГАНА (ОТ ИНДИИСКИЯ ЕПОС Рамаяна -- идва ИМЕТО й, и от ВЕДИТЕ и МАХАБХАРАТА)...НА ИЗТОК СЛЕД град ХЕРАТ---ВИСОЧИНАТА СТАВА ЗВЕРСКИ ВИСОКА И ХИМАЛАЙСКА :: ЧАААК ДО 5866 МЕТРА !!!..ТОВА Е ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКО ОТ ВРЪХ МУСАЛА (ВРЪХ ХЕРКУЛЕС)...А столицата Кабул е на 2500 метра надморска височина ..Там падат страшни снегове .
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Пък Един Живот Там, За кво Им е Да Живеят изобщо
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жал ми е за животните
5
0
 
3
 
! Отговори
Дони преди 1 година
А си дъвчат *** сега!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3:Господ си е.А там в Афганистан нещо имаше репресии срещу жените.Първо ги предупреди със земетресение ама не са разбрали...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ся климатични промени ли са или глобално затопляне или какво казват Гретоидите
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започвам да се чудя на тези аномалии. Топлото в Европа е ОК за ситуацията с руския газ. Но дали пък не се дължи на онази там система HARP и дали студовете по други места не са резултат от това топло за Европа?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябва да е от глобалното затопляне,нали?