В Газа хиляди нахлуха в центрове за помощи, грабят брашно

Тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада
29 окт 2023 23:40, Елка Василева
27
В Газа хиляди нахлуха в центрове за помощи, грабят брашно
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди жители на Ивицата Газа нахлуха в складове и центрове за разпределяне на помощи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), грабейки брашно и други продукти от първа необходимост, съобщи днес организацията, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа", предупреди в изявление Агенцията.

Доставките на помощи за Газа са силно затруднени, откакто Израел започна да бомбардира палестинския анклав в отговор на смъртоносното нападение на управляващата територията въоръжена групировка "Хамас", припомня Ройтерс.

Египетското външно министерство заяви вчера, че "препятствия от страна на Израел", включително процедурите за проверка на камионите, спъват бързото доставяне на помощи в Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафа" на границата между Египет и палестинската територия.

"Налага се камионите да бъдат инспектирани на израелския пропускателен пункт "Ницана", преди да тръгнат към пункта "Рафа", като така изминават около 100 км, преди на практика да влязат в пункта "Рафа", а това създава пречки, забавящи значително пристигането на помощта", посочи в изявление говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

ГКПП "Рафа", който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи обсада на Газа в отговор на нападението на бойци от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно, докато в последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден, заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
какви 500 камиона ве преди 5 месеца
*** тия газанците са ги научили на хранене и поене, а те самите какво правят? Имат ли заводи, орат ли, копаят ли? Чакали да им пуснат водата? Абе, аланкоолу, кой да ти пусне водата ве, ми забийте сонда, копайте кладенци, пречиствайте морска вода. И с електричеството същото. Чакали. Щот им го изключили. То не може цял свят да ги храни, а те само за бомби и ракети да мислят
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво виждат лекарите на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация, не отвлича заложници и не удря преднамерено граждански цели. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.
19
0
 
2
 
! Отговори
Вяра преди 5 месеца
Досега ислямските терористи и семействата им от Газа "само" отвличаха изнасилваха обезглавиха убиваха обстрелваха с над 7500 ракети хиляди невинни евреи,а лъжливо клеветят Израел в медии на водени от терористичните им групи протести и в ЕС и в ООН за да припишат с измами дяволските си престъпни дела на невинните си жертви от Израел за да получат повече милиони подкупи от ООН и ЕС за престъпленията си както винаги, както приписват лъжливо на Израел и нелегална окупация, терор,сега и грабят
18
0
 
1
 
! Отговори
Палестинци преди 5 месеца
Не се боят от смъртта...на оня свят ги чакат 99 девици и реки от шербет...
17
0
 
1
 
! Отговори
Не ги балети преди 5 месеца
Джихадистите. На оня свят ги чакат 99 девици и реки от шербет.....
16
0
 
1
 
! Отговори
ХАМАС преди 5 месеца
Да ги нахрани....
15
1
 
9
 
! Отговори
Така се отглеждат преди 5 месеца
Терористи! С по 500 камиона "помощи" на ден! На тях им остава само да въртят гюбеци, да мързелуват и да правят деца. И се научават на лесното и хич и не помислят да захванат някаква работа, а исканията им стават все по-големи.Крайно време е да се сложи ред!
14
1
 
4
 
! Отговори
Обаче преди 5 месеца
Нема ли брàшно, става страшно ...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Палестинците са чисти араби, настанили се в географската област Палестина. Нещо като арабски 'северно македонци'. Терминът 'палестинци' го измисли роденият в Египет арабин Ясер Арафат през 69', след като се скара с Египет и Йордания. Няма палестински език, религия, история, царе. За разлика от всички останали завладени от арабите държави, където все още има местно население със своя култура-язиди, бербери, асирийци, друзе,копти, арамейци,кюрди и т.н.
12
3
 
3
 
! Отговори
без коментар преди 5 месеца
хамас да почват да раздават оръжие и към тел авив
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 11...Това е по простата причина , че Иран не са симити.Както най вероятно и палестинците .Това са мигриращи племена , едно от многото в големия малоазийски континент.Дори в Русия антисемитската пропаганда се усилва Зеленски редовно е обиждан за произхода си Майър да не е доказан семит.Омразата на фашизма се възражда.Тоз път в Русия.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Мисли От Сана до Саудитска Арабия е 200км.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Човек, Ивицата Газа от 2005 година е под контрола на Хамас, официално!!! Демек тяхен! Израел се оттегли от там! Всяка година се изсипват милиарди долари от Европа и Близкият Изток в Газа!Това е територия, колкото София! Те можеха да го направят РАЙ с тези пари, самите израелци, щяха да искат да живеят там, но не те предпочетоха да ги влагат в оръжия. Защо??? Има една държава, която спира арабският свят и това е Иран, не случайно Хизбула се активизира след сделката между Израел и Саудитска Арабия
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е добре де, Ливан имаха държава и още си я имат. Бяха много добре! Но навлезна радикалният ислям и всичко хубаво свърши! Те и Сомалийците имат държава, но какво от това! Най-бедни,на 30г си пътник! Какъв е смисълът да имаш автомобил, ако няма шофьорска книжка! Много е просто!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бягаш сам от това което се напъна да казваш. Щом Ливан може да е държава с Хизбула така и може да има държава Палестина, за да спре конфликта. Добре, зле, това не е обекта на първият ти коментар. Първо трябва да има държавност после всичко останало.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво за Ливан??? Някога и викаха Швейцария та на Близкият Изток, но се появи Хизбула и ги върна 200 години назад!!! Нямаш си понятие от нищо, не си капацитет да споря с теб! Пак повтарям, който е повярвал на разбойник, бял ден не е видял! Хизбула, Хамас, ИД и други секти са само във вреда на арабският сват! Това е толкова очевидно, *** само промит мозък като теб не може да го проумее!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 4 напротив, промит си ти. В Ливан кои са на власт, знаеш ли? Или казваш Ливан не е държава? Вчера чул по цнн че казали ей тия са лoши и айдеее да се отървем, нали така. Пък ти че не можеш си вържеш сам обувките не е проблем?
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вчера от 500 убити в Газа, има 900 деца и 700 жени!
3
5
 
10
 
! Отговори
До да бе да преди 5 месеца
Промит мозък си! Който е повярвал на разбойник, хубаво не е видял! Пропагандата ви изяде главата! Ако палестинците искат държава, трябва моментално да се отърват от тези мишки Хамас! Никога няма да имат държава със сила, точно обратното! Но това е и целта на Хамас, да има войни!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Град Газа напомня много на град на София. Да не би в някакъв момент във времето градж Газа да е имал софиянец за главен архитект? Някой знае ли?