Опитват да евакуират още 140 пациенти от болница в Газа

Тя беше щурмувана от израелските сили
23 фев 2024 08:53, Елка Василева
5
Опитват да евакуират още 140 пациенти от болница в Газа
Снимка: архив, БГНЕС

Хуманитарните агенции в Ивицата Газа искат да евакуират още около 140 пациенти от болницата "Насър" в Хан Юнис, която беше щурмувана от израелските сили. Израел ще изпрати делегация за преговори в Париж за освобождаване на заложниците, държани от групировката "Хамас".

Световната здравна организация ще продължи опитите за евакуация на тежко болни и тежко ранени пациенти от болницата "Насър", които ще бъдат прехвърляни в други здравни заведения, включително и в полеви болници в Рафа. Според представителят на СЗО Аядил Сапарбеков това ще бъде трудна и рискована мисия. Израелските части се изтеглиха от болницата, заемайки позиции около нея, за да контролират влизането и излизането. Според палестинските здравни власти по-късно те отново са щурмували комплекса. При трите евакуации досега са били изведени над 50 пациенти, предаде БНР.

Генералният секретар на "Лекари без граници" Кристофър Локиър алармира пред Съвета за сигурност на ООН, че палестинските деца имат не само видими наранявания от войната в Газа, но и сериозни психологически травми. Той критикува САЩ за блокирането на резолюция на Съвета за сигурност за незабавно прекратяване на огъня в Газа по хуманитарни причини. "Последствията от "хвърлянето на вятъра" на международното хуманитарно право ще отекнат далеч отвъд Газа. Дълго време ще тежат на колективната ни съвест. Политическото бездействие се превърна в политическо съучастничество".

Израелското правителство реши да изпрати делегация на преговори за освобождаване на заложниците в Париж в края на седмицата, водена от директора на "Мосад" Давид Барнеа. Катар, Съединените щати и Египет се опитват да договорят продължителна пауза в боевете и размяна на заложници срещу палестински затворници в Израел, засега неуспешно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Мда, да свикват. След като забиха нож в гърба на Израел, който лекуваше хиляди на ден, доставяше подслон и работа на десетки хиляди на ден... Същите тези, чиито деца, бяха лекувани в Израел, взеха активно участие в погрома на 7/10 - клаха, горяха, изнасилиха и се гавриха с бебета, деца, жени и старци. Никога вече.
4
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
И в България няма смъртна присъда, но виждаме как често я изпълняват.
3
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
В Палестина всички са пациенти. Това е една уникална психиатрия и един от масовите симптоми е усещането на всеки палестинец да е К..ъ..Р..т..и..ц,а. Болниците и училищата им приличат на декор за филми по Стивън Кинг,защото милиарди долари не бяха вложени в инфраструктури,научни лаборатории,фабрики и прочее,а в превръщането на Газа в подземен лабиринт от к.ъ.р.т.и.ч..и. тунели.Тези не-човеци са доказателство за генетична патология.
2
0
 
6
 
! Отговори
Червен полумесец преди 2 месеца
След като САЩ, ЕС и ООН няма да въведат санкций срещу Израел, Йемен и Сомалия ще го направят.
1
5
 
2
 
! Отговори
Колкото преди 2 месеца
повече ХАМАС държат заложниците, толкова повече Израел ще ги мачка. А ако направят глупостта да ги убият, това ще означава почти пълно унищожение на палестинците. Ако ще разни ,,хуманисти" да опищят света!