Блинкен: Глад заплашва цялото население на Газа

Има ускоряване на смъртните случаи
19 мар 2024 15:09, Стела Стоянова
28
Блинкен: Глад заплашва цялото население на Газа
Снимка БГНЕС, архив

Цялото население на Газа изпитва „сериозни нива на остра продоволствена несигурност“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, подчертавайки неотложната необходимост от увеличаване на доставките на хуманитарна помощ на палестинската територия.

„100% от населението в Газа се намира в тежки нива на остра продоволствена несигурност за първи път“, каза Блинкен на пресконференция във Филипините, където той е на официално посещение, предаде АФП.

Забележките на Блинкен дойдоха в навечерието на завръщането му в Близкия изток, този път в Саудитска Арабия и Египет, за да обсъдят усилията за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа и увеличаване на доставките на помощ.

Според ООН половината жители на Газа изпитват "катастрофален" глад, като се очаква гладът да удари северната част на територията до месец май, освен ако няма спешна намеса.

Мартин Грифитс, хуманитарният ръководител на ООН, призова Израел да позволи неограничена помощ в обсадената палестинска територия, като каза, че "няма време за губене".

Най-кървавата война в Газа избухна, след като Хамас предприе безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври. Израел отговори с безмилостна бомбардировка и наземна офанзива в управляваната от Хамас палестинска територия.

Тъй като хуманитарните агенции съобщават за огромни трудности при получаване на достъп до Газа, особено на север, ООН предупреждава от седмици, че се задава глад.

Партньорството за интегрирана фаза на класификация на хранителната сигурност (IPC) посочи, че въпреки че техническите критерии за глад все още не са изпълнени, „всички доказателства сочат значително ускоряване на смъртните случаи и недохранването“. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Да бе мирно седяло, не бе глад видяло. Хак да им е на Хамас и верните им ятаци! Как един "невинен" или "гладен" не отвори дума да пуснат отвлечените бебета, деца, жени, старци и болни? Как до един танцуваха върху труповете еврейски, лапаха баклави и изнасилваха наред? Как половин година държат под земята цивилни израелци?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги покани в къщи да ги нахрани, какво се ослушва.
21
2
 
2
 
! Отговори
Антайсемайт преди 1 месец
Защо ли племето проклето юдейско е гонено 1033 пъти от библейските времена насам?! 1034'я ще е скоро и бъдете сигурни няма да има 1035'и път!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
ционисти нацисти преди 1 месец
с подкрепата на САЩ....
19
3
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
На 6/10 нямаше гладни. Потоци от пари, вода, ток, комуникации, медицина от Израел към Газа. На 7/10 Хамас клаха и се веселяха. Населението на Газа е твърдо зад Хамас, укрива ги, не предава отвлечените бебета, деца, жени, старци и болни. Израел заслужено избива терористите, колкот и да се крият. Глад? УНВРА да праща ядене, не оръжие за Хамас.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блинкен, а как не виждаш гладуващите в България, които не са малко. В средата на м.март крадат последните десет лева на инвалид с които е трябвало да доживее до 07.04.24 г., това си е глад.
17
2
 
1
 
! Отговори
Нали са живи..... преди 1 месец
ТРЯБВА ДА СА ЩАСТЛИВИ СЛЕД ТОВА, КОЕТО ИЗВЪРШИХА.....ХАХАХА
16
4
 
5
 
! Отговори
ээээ преди 1 месец
Въобще не ми пука за арабелите.Т.нар. цивилни палестинци подкрепят на 100% хамас,и са едно цяло.Сриване на Газа не до основи,а под основите и разгонване на тази п-а-плач.Античовеци.Защо мюсюлманите от Азия и Афпика те им дават пари?
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали убиваха и иазнасилваха в името на Алах - нека сега Алах им помогне , нали е велик - какво скимичат .
14
6
 
7
 
! Отговори
евреин преди 1 месец
Без милост за терористите - никой от Хамас, Турция, мюсюлмнски страни не осъди убийството и отвличането на над 2 000 евреи началото на октомври - ами Ердоган да ги прибере в Турция или ОАЕ, или Катар или Кадиров в Чечения, или Илхам Алиев в Азербайджан - да ги приберт и хранят както ЕС и Израел ги хранят тез 6 милиона палестински паразиттта ги храним 70 години
13
2
 
5
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
А, де съ Санкциите на "световната демократична общност", на ООН? -)))) Лицемери!!!
12
3
 
3
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 месец
Те,Щатите, хвърляха храна в Газа,с парашути,похвално наистина!Но някои от сандъците явно бяха високоточни,защото няколко палестинци бяха премазани.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция на кого е помогнала , че да помага на палестинците - турците никога на никого не са помогнали - взеха имотите и избиха 100 хиляди българи преди само век - не са дали една лира обезшетение, 2 милиона арменци повечето жени и деца изклаха с ножове за по-евтино, те са царе на евтиното и менташкотооо. ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ТЮРКИЕ Е МЕНТЕЕЕЕ
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз виждам лицемерието на Турция и мюсюлманския свят, турците и Ердоган нахъсваха палестинците и сега 90 милиона турци и 400 милиона араби гледат как Израел бомбардира. И НЕ МИ ХВАЛЕТЕ ТУРЦИТЕ И ТУРЦИЯ - ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ. НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ ХОДИМ ТАМ НА ПОЧИВКА, АМА МНОГО БГ ИЗРОДДДИ ХОДЯТ И СИ КУПУВАТ ТУРСКИ ХРАНИ ПЪЛНИ С ПЕСТИЦИДИ, КАНЦЕРОГЕНИ, ЛЕКУВАТ СЕ ТАМ -95 % ГИ ВРЪЩАТ В КОВЧЕГ СЛЕД КАТО СА ИМ ВЗЕЛИ 100 ХИЛЯДИ ЕВРО ДА КАЖЕМ. ТОВА Е ВЕЛИКА ТУРЦИЯ
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А като се гавреха с голите тела на момичета по площадите и празнуваха нападението ! 1 палестинец не видях ей така от кумова срама да се изтапанчи някаде и да се разграничи от Хамаз или да осъди нападението , последствията всички знаеха какви ще са .
8
6
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Цял Свят видя лицемерието на еврей, крави и юрохейтелаци... По долни от гитлер... ===)))
7
4
 
7
 
! Отговори
Никаква преди 1 месец
милост за терористите! До дупка!
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да "мислили когато клаха бебета и изнасилваха израелки..." И двете се оказаха брутални лъжи. Включително от ООН опровергаха за изнасилванията.
5
8
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 месец
са мислили когато клаха бебета и изнасилваха израелки. Намерили кой да нападнат!? Ако пък имат късмет да убият заложниците доста ще им се редуцира населението.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тука гладуваме 33 г ама запада само събира членския внос, закрива ни производството и ни глобява че сме бедни