Саудитска Арабия и ОАЕ обезпокоени от рисковете за война в Близкия изток

Йордания е смятана за ключова страна за сигурността в регоина
18 апр 2024 22:22, Анисия Иванова
6
Саудитска Арабия и ОАЕ обезпокоени от рисковете за война в Близкия изток
Снимка: БГНЕС/EPA

В необичайно откровено съвместно изявление от сряда Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства призоваха за максимална "сдържаност" в Близкия изток, за да се предпази регионът "от опасностите на войната и нейните тежки последици".

Коментарите дойдоха след разговор между престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян в момент, когато напрежението ескалира след ракетните удари и ударите с дронове на Иран по Израел в събота вечер.

Израел обмисля отговор на първото нападение срещу еврейската държава от иранска територия. В сряда министърът на външните работи Израел Кац се срещна с британския и германския си колеги Дейвид Камерън и Аналена Баербок и потвърди, че страната му има право да реагира на Иран и призова за повече санкции срещу ракетната програма на Ислямската република.

Ирански длъжностни лица предупредиха, че израелската контраатака ще бъде посрещната с "по-силен, по-бърз и по-непосредствен удар". Иран заяви, че атаката му срещу Израел е в отговор на въздушния удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който загинаха някои от висшите му командири.

Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ обсъдиха събитията в Близкия изток и опасните последици за сигурността и стабилността, съобщи държавната информационна агенция на ОАЕ WAM. Разговорът е бил иницииран от емиратския лидер, съобщи държавната информационна агенция на Саудитска Арабия SPA.

ОАЕ имат официални дипломатически отношения с Израел, докато Саудитска Арабия води подкрепяни от САЩ преговори за нормализиране на връзките, които обаче бяха усложнени от войната в Газа.

САЩ, западните съюзници и арабските държави призоваха Израел да се въздържа от отговор, който би въвлякъл региона в пълномащабен конфликт. Саудитският престолонаследник също така получи телефонен разговор от лидера на Катар и обсъди военната ескалация.

Засилващото се противопоставяне между Иран и Израел изправи на нокти целия регион и лидерите на страните от Персийския залив може би виждат в това момент, в който да загърбят различията, за да се изправят срещу общите заплахи и предизвикателства. В миналото Саудитска Арабия и ОАЕ са се сблъсквали по редица въпроси, включително как да се справят с Иран, как да сложат край на продължаващата вече десетилетие война в Йемен и какво да бъде икономическото и политическото лидерство в региона.

Саудитска Арабия и ОАЕ са особено загрижени за ситуацията в Йордания. Правителството там твърди, че е попаднало между израелското ръководство, което то определя като заплаха за регионалния мир, и силите в Иран и съюзническите на Техеран държави, решени да използват продължаващата война в Газа, за да разширят влиянието и обхвата си, включително в самата Йордания.

През последните няколко седмици Аман беше разтърсен от поредица от събития. В неделя иранските държавни медии го обвиниха, че е помогнал на Израел, като е свалил някои от изстреляните от Техеран ракети и безпилотни самолети. Йордания отвърна, че е трябвало да действа, защото някои от тях са прелетели над нейна територия.

Племенни връзки

Продължаващите от месеци протести пред израелското посолство в Аман през последните няколко седмици станаха все по-войнствени и подкрепящи "Хамас". А след израелското нападение срещу иранското консулство в Дамаск подкрепян от Иран лидер на иракска милиция обеща да наводни Йордания с оръжие и да тръгне на поход срещу Израел.

Тези заплахи предизвикаха призиви от страна на саудитския престолонаследник и лидера на ОАЕ към йорданския крал Абдула II да потвърдят ангажимента си към отбраната и сигурността на Йордания.

Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ, които са свързани с Йордания с роднински и племенни връзки, смятат страната за ключова за националната си сигурност и за част от геостратегическата си дълбочина. Йордания граничи със северозападната част на Саудитска Арабия, където принц Мохамед стартира някои от най-амбициозните си и скъпи проекти, свързани с плана му за икономическа диверсификация "Визия 2030". Макар че и двете страни възстановиха дипломатическите си отношения с Иран, те остават изключително предпазливи по отношение на Техеран.

В доклад от по-рано този месец на базирания в Рияд Международен институт за ирански изследвания се казва, че Иран "търси опора в Йордания", за да "обгради напълно Израел" и да "подкопае регионалните участници" като Абу Даби и Рияд, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Повишеното напрежение в региона подхранва и загрижеността за сигурността на неговите водни пътища, които са жизненоважни морски маршрути за световните енергийни и търговски доставки.

Свързаният с Израел товарен кораб, който беше заловен от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в навечерието на атаката в събота, все още се задържа от Иран по обвинения, че е нарушил морските разпоредби. По-рано в сряда военноморските сили на Иран заявиха, че ще осигурят военен ескорт, начело с един от най-големите си военни кораби, за иранските търговски кораби, пътуващи от Аденския залив до Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от САЩ
Амбициите на Иран: Колко близо е Техеран до създаване на ядрено оръжие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обезпокоени са защото ,може да им се наложи да се включат , и то срещу ФАЩ и Израел! А това значи загуба на пари! След клането в Газа , няма мюсюлмани, който да харесват Израел! Просто ги търпят заради ФАЩ, докато виждат заплаха! Нещо ФАЩ почна да не се справя с парите и войните дето сам направи, и в този момент може да има обрати.. Ще видим....
5
0
 
7
 
! Отговори
До 12345 преди 1 седмица
Садам нямаше ядрено оръжие.
4
10
 
5
 
! Отговори
12345 преди 1 седмица
Какви семейства защитава Иран??? Та те нямат пряка заплаха срещу тях! Нито е имало насочени бомби срещу тяхната територия! WTF! Какви ценности, какви 5лв?Всичко е за влияние и за ПАРИ! Но видяхме какво стана с Ирак и Садамчо, същото ги чака Иран и фанатиците им! Нулев шанс, жалко за цивилното им населени, те ще поемат удара, както на палестинците им дойде гръм от ясно небе! Малко ще ги търпят тия лунатици, те не са Русия, нито Китай! Май е дошло време да се връщат в първи клас!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ммда. Парите , " новата" ценност за хората!!! Ако ще се мре, бих умрял за да защитя семейството си! Не и за банковата си сметка!
2
12
 
5
 
! Отговори
12345 преди 1 седмица
Иран е сам срещу цивилизацията! Никой вече не се интересува от войни и *** идеали! Всеки иска развитие и пари а не морално остарели ценности!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За жалост натам вървят нещата с бързи темпове.